Ухвала
від 01.12.2017 по справі 467/1451/17
АРБУЗИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 467/1451/17

2/467/444/17

УХВАЛА

01.12.2017 року Суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кірімова О.М., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до органу опіки та піклування Арбузинської районної державної адміністрації про повернення дітей,

ВСТАНОВИВ:

30 листопада 2017 року представник позивача ОСОБА_2 - ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до органу опіки та піклування Арбузинської районної державної адміністрації про повернення дітей.

Зазначена заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст. 119 ЦПК України, а саме не сплачено судовий збір у розмірі, передбаченому Законом України Про судовий збір .

Відповідно до частини 5 статті 119 ЦПК України до позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до статті 4 Закону України Про судовий збір ставка судового збору за подання до суду позову немайнового характеру фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 640 грн.

Позивач до позовної заяви надав клопотання про звільнення від оплати судового збору. Зазначене клопотання обґрунтовував майновим станом позивача, та тим, що позивач має передпенсійний вік, не працює, перебуває на обліку в центрі зайнятості, поніс в цьому році значні витрати на створення належних умов для проживання та виховання дітей, забезпечення їх одягом та відвідування в школі-інтернаті. При цьому зазначає, що дохід позивачем буде отримано лише влітку 2018 року у вигляді орендної плати за землю.

Відповідно до статті 8 Закону України Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Статтею 82 Цивільного процесуального кодексу України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Таким чином, фактичною підставою для відстрочення або розстрочення, звільнення від сплати судового збору є майновий стан сторони, що ускладнює сплату судового збору в зазначеному законодавством розмірі.

Тобто, визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень її майнового стану. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати.

У відповідності до постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 року, відповідно до ст. 8 Закону України Про судовий збір та ст. 82 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст. 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно до п. 29 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року з наступними змінами Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах , зазначено, що у статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору при звернені до суду зазначено в ст. 5 Закону України Про судовий збір.

Отже, законодавцем визначений обов'язок позивача сплатити судовий збір.

Крім того, невмотивоване відстрочення сплати судового збору, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати судового збору позивача утворить дискримінаційне становище по відношенню до інших суб'єктів звернення до судового захисту.

Разом з позовною заявою та клопотанням про звільнення від оплати судового збору представником позивача надано довідку про наявність у позивача земельної ділянки загальною площею 14,79 га, яка знаходиться в оренді в АП ПП Благодатненський птахопром та склад сім'ї.

Однак, документів, які б підтверджували майновий стан позивача, а саме: довідки про доходи, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідку податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків, довідки про отриману орендну плату за землю, довідку про перебування на обліку в центрі зайнятості та отримання державної допомоги тощо, до позовної заяви не додано.

Отже, за відсутності документів, які б підтверджували майновий стан позивача, суддя позбавлений можливості встановити обґрунтованість заявленого клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Приймаючи до уваги зазначене, а також конституційний принцип рівності сторін перед законом і судом, позивач як сторона у справі має виконувати встановлений законодавством обов'язок сплати судового збору.

За таких обставин, клопотання ОСОБА_1 про звільнення від оплати судового збору за подання вказаного цивільного позову задоволенню не підлягає.

Відповідно до ст. 121 ЦПК України, позов поданий без додержання вимог викладених у ст.ст. 119-120 ЦПК України, підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 82, 119, 121 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання про звільнення від спати оплати судового збору залишити без задоволення.

Позовну заяву ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до органу опіки та піклування Арбузинської районної державної адміністрації про повернення дітей залишити без руху.

Роз'яснити позивачу, що судовий збір за подання позовних заяв до Арбузинського районного суду Миколаївської області має бути сплачено за наступними реквізитами: Одержувач - Арбузинський район 22030001; КЕКД 22030001; рахунок 31215206700011; банк ГУДКСУ у Миколаївській області м. Миколаїв, МФО банку 826013; код ЄДРПОУ 22430571; призначення платежу - судовий збір; код ЄДРПОУ Арбузинського районного суду 02892480.

Надати заявнику 5 денний строк для усунення недоліків з дня отримання даної копії ухвали суду. Роз'яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та буде повернута.

Суддя Арбузинського

районного суду ОСОБА_3

СудАрбузинський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення01.12.2017
Оприлюднено01.12.2017
Номер документу70628320
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —467/1451/17

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

Ухвала від 01.12.2017

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Кірімова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні