Рішення
від 28.11.2017 по справі 917/1659/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2017р. Справа № 917/1659/17

за позовом Управління житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації, вул. Козака, 1а, м. Полтава, 36020, ідент. код 03365891

до Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України, вул. Козака, 1а, м. Полтава, 36020, ідент. код 34204352

про стягнення 49474,66 грн.

Суддя Іванко Л.А.

Представники:

від позивача: Яковенко М.М., дов.№ 06-50/2760 від 22.08.2017 року;

від відповідача: не з'явився

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суть справи: Розглядається позовна заява про стягнення з відповідача 49474,66 грн. заборгованості по орендній платі та відшкодування витрат на утримання нежитлового приміщення.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням з боку відповідача умов укладеного договору оренди, оскільки орендар у визначені договором строки не проводив розрахунків з орендодавцем, що стало причиною звернення до суду про стягнення заборгованості.

Відповідач витребуваних доказів не надав. Ухвала суду, яка направлялась відповідачу на юридичну адресу (згідно витягу з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) була повернута органом зв'язку як неотримана адресатом з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України.

За змістом зазначеної статті 64 ГПК України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, про час та місце проведення судового засідання відповідач повідомлений належним чином.

Суд вважає, що необхідних для вирішення спору доказів наявних в матеріалах справи достатньо, а неявка відповідача не перешкоджає розгляду спору по суті, тому визнав за можливе відповідно до ст. 75 ГПК України розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, встановив:

20.06.2011 року між Орендодавцем - Головним управлінням житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації та Орендарем - Полтавською обласною організацією науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України укладено договір № 10 оренди приміщень на першому поверсі будинку, розташованого за адресою: м. Полтава, вул. В. Козака, 1А, загальною площею 23,3 кв.м (далі - Договір).

Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 27.09.2012 № 444 Про упорядкування структури підрозділів облдержадміністрації (пункт 1.6) Головне управління житлово - комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації перейменоване в Департамент житлово - комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації.

Розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 14.04.2015 № 178 Про упорядкування структури облдержадміністрації (пункт 2.2) Департамент житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації перейменований в управління житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації.

Згідно умов договору, орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування майно спільної власності територіальних громад області - приміщення на першому поверсі будинку за адресою: м. Полтава, вул. Володимира Козака, 1а, загальною площею 23,3 кв.м.

Відповідно пункту 3.2. Договору розрахунок розміру орендної плати за користування майном відображається в Акті узгодження розрахунків (Додаток № 2) додається до цього договору і є невід'ємною його частиною.

Пунктом 3.3. Договору в редакції Додаткової угоди №1 від 02.07.2012 року передбачено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру плати за попередній місяць на індекс інфляції.

На момент укладення Договору розмір орендної плати складає: 2846,28 грн. за рік, 237,19 грн. за місяць.

Згідно пункту 3.4. Договору нарахування орендної плати проводиться починаючи з 01.01.2011 року. Орендар зобов'язаний перераховувати орендну плату на розрахунковий рахунок Орендодавця до 10 числа наступного за звітним місяця у розмірі 50% на рахунок Орендодавця та 50% до обласного бюджету (з наданням копії платіжного доручення про перерахування коштів до обласного бюджету).

Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується Орендодавцю та до обласного бюджету у визначеному п.3.4 співвідношенні, відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі 0.5 % від суми заборгованості, з урахуванням індексації, за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Пунктом 3.8 Договору передбачено, що, крім внесення орендної плати, Орендар приймає участь в загальних витратах, пов'язаних з експлуатацією та ремонтом приміщень загального користування та щомісячно сплачує фактичні витрати за користування комунальними послугами / електро- і теплоенергія) відповідно рахунків виставлених Орендодавцем. За електроенергію проводиться оплата на протязі п'яти днів з моменту отримання рахунку. У разі несплати рахунку протягом п'яти днів, з моменту отримання, нараховується пеня в розмірі подвійної ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості, з урахуванням індексації, за кожний день прострочення, включаючи день оплати. Орендар укладає прямі договори на послуги водопостачання і водовідведення, телефонного зв язку.

У випадку закінчення терміну дії Договору, орендна плата вноситься до дня фактичного звільнення приміщення (п.3.9).

За змістом ст. 283, 286 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Орендна плата встановлюється у грошовій формі і строки її внесення визначаються в договорі.

Статтею 759 ЦК України передбачено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Порядок та умови оплати сторони визначили п. 3. Договору. Згідно п.3.4. Договору нарахування орендної плати починається з 01.01.2011 року.

Таким чином, у строк до 10 числа наступного за звітним місяця Відповідач мав перерахувати Позивачу грошові кошти за оренду та проводити платежі за комунальні послуги.

Відповідач платежів за Договором не здійснював.

Так, згідно розрахунку позивача борг за оренду приміщень в період з 01.01.2011 року по 26.09.2017 року складає 26982,13 грн. (у тому числі на користь управління ЖКГ - 25516,12 грн., до обласного бюджету - 1466,01 грн.), з відшкодування витрат з утримання адміністративного будинку за адресою: м.Полтава, вул.В.Козака, 1 а - 22492,53 грн. (розрахунок додається, арк. спр.34-35) Загальна сума заборгованості склала 49474,66 грн.

Відповідно до умов п.7.1 Договору, цей Договір діє з 01.01.2011 року по 31.12.2011 року. Додатковою угодою № 1 від 02.07.2012 року сторони прийшли до згоди про продовження терміну дії даного договору оренди з 01.01.2012 року до 31.12.2012 року.

Згідно ст. 764 ЦК України якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Сторони не посилаються на припинення дії Договору чи його розірвання, отже на час виникнення спірних правовідносин Договір є таким, що не припинив свою дію.

Факт користування об'єктом оренди за спірний період відповідачем не спростовано, проте зобов'язання щодо сплати оренди за період користування орендованим майном по договору відповідачем не виконано, доказів такої оплати матеріали справи не містять.

Таким чином, вимоги про стягнення основного боргу за оренду майна та за комунальні послуги судом визнаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

За ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог про стягнення заборгованості за Договором, факт прострочення сплати коштів за оренду підтверджується матеріалами справи, не спростований відповідачем, тому позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню повністю з покладенням судових витрат на відповідача згідно ч. 2 ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49 (ч. 2), 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Полтавської обласної організації науково-технічного товариства комунального господарства та побутового обслуговування України (вул. В.Козака, 1А, м. Полтава, 36020, ідент. код 34204352) на користь Управління житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації (вул. В.Козака, 1а, м. Полтава, 36020, код ЄДРПОУ 03365891): 49474,66 грн . орендної плати за оренду нежитлових приміщень, збору за оренду нежитлових приміщень та відшкодування витрат на утримання адміністративного будинку; 1600 грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ з набранням цим рішенням законної сили.

Повне рішення складено 04.12.2017 року

Суддя Іванко Л.А.

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено04.12.2017
Номер документу70673626
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1659/17

Рішення від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Іванко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні