Ухвала
від 28.11.2017 по справі 903/654/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"28" листопада 2017 р. Справа № 903/654/16

Суддя господарського суду Волинської області Шум М.С., розглянувши заяву публічного акціонерного товариства "БМ Банк" про порядок продажу майна боржника

у справі №903/654/16

за заявою Ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "ВОЛИНЬКОМУНПОСТАЧ"

до товариства з обмеженою відповідальністю "ВОЛИНЬКОМУНПОСТАЧ"

про банкрутство

Представники сторін:

від ПАТ "БМ Банк": ОСОБА_1, довір. №05-5-28 від 15.06.2017р.

ліквідатор: ОСОБА_2

Встановив: ухвалою господарського суду від 19.09.2016р. порушено провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "ВОЛИНЬКОМУНПОСТАЧ" (43000, м.Луцьк, вул. Дубнівська, 22, код ЄДРПОУ 03336226).

Постановою господарського суду від 29.09.2016р. товариство з обмеженою відповідальністю "ВОЛИНЬКОМУНПОСТАЧ" (43000, м.Луцьк, вул. Дубнівська, 22, код ЄДРПОУ 03336226) визнано банкрутом та відкрити відносно нього ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців до 29 вересня 2017 року. Ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2.

Ухвалою суду від 24.10.2017р. заяву кредитора публічного акціонерного товариства "БМ Банк" призначено до розгляду на 07.11.2017р.

Ухвалою суду від 07.11.2017р. розгляд заяви публічного акціонерного товариства "БМ Банк" про порядок продажу майна боржник відкладено на 28.11.2017р.

Представник ПАТ"БМ Банк" в судовому засіданні 28.11.2017р. просила суд заяву про затвердження порядку продажу заставного майна боржника ОСОБА_3 "Волинькомунпостач": нерухоме майно - комплекс будівель і споруд, який вцілому складається з будівлі контори №1 загальною площею 543,2 кв.м.; будівлі складу №2 загальною площею 379,0 кв.м.; будівлі складу №3 загальною площею 443,0 кв.м., що розташовані за адресою : Волинська область, м. Луцьк вул. Дубнівська (вул. 50 років СРСР) задоволити.

Ліквідатор банкрута - ОСОБА_2 надав суду пояснення від 22.11.2017р. за №1, якими просив суд відмовити в задоволенні вищевказаної заяви, вважає що вимоги АТ "БМ Банк" є безпідставні та не підлягають задоволенню.

Заслухавши пояснення ліквідатора, представника кредитора суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви про затвердження порядку продажу заставного майна боржника ОСОБА_3 "Волинькомунпостач" з огляду на наступне:

Згідно ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідація - припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна. У відповідності до ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема, приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи-банкрута.

Відповідно до ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до частини 5 статті 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Відповідно до положень ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Статтями 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що вперше аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості, якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону. У разі закінчення аукціону без визначення переможця проводиться повторний аукціон зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, -50 відсотків початкової вартості. При цьому, про наведене зазначається у відповідному оголошенні. Другий повторний аукціон проводиться зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір.

Додатково суд зазначає, що згода на реалізацію майна, передбачена ст. 42 Закону про банкрутство, не пов'язана із наданням заставному кредитору права обирати порядок і умови реалізації даного майна.

Щодо п. 2 прохальної частини заяви представника АТ "БМ "Банк" про погодження укладення договору купівлі - продажу майна між АТ «БМ Банк» та ТОВ "ВОЛИНЬКОМУНПОСТАЧ" в рахунок часткового погашення боргу суд зазначає наступне.

Відповідно до абз. 1 ч. 15 ст. 16 Закону з моменту порушення провадження у справі про банкрутство: пред'явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватися лише у порядку, передбаченим цим Законом, та в межах провадження у справі про банкрутство.

Частина 6 ст. 19 Закону зазначає, що задоволення забезпечених вимог кредиторів за рахунок майна боржника, яке є предметом забезпечення, допускається лише в межах провадження у справі про банкрутство.

Додатково суд зазначає, що існує ряд обставин, що мають значення для вирішення вказаного питання, а саме слід з'ясувати: чи закріплений порядок не передбачає можливості укладення прямих договорів купівлі - продажу майна банкрута з окремими кредиторами; чи майно, що виставляється на продаж складається як із заставного так і не заставного майна;

чи відповідне задоволення заяви зробить неможливий продаж майна частинами, що є обов'язковим етапом після повної реалізації процедури продажу майна в складі ЦМК.

За таких обставин суд приходить до висновку, що в задоволенні заяви кредитора АТ "БМ БАНК" про затвердження порядку продажу заставного майна боржника ОСОБА_3 "Волинькомунпостач": нерухоме майно - комплекс будівель і споруд, який вцілому складається з будівлі контори №1 загальною площею 543,2 кв.м.; будівлі складу №2 загальною площею 379,0 кв.м.; будівлі складу №3 загальною площею 443,0 кв.м., що розташовані за адресою : Волинська область, м. Луцьк вул. Дубнівська (вул. 50 років СРСР буд.22), в якому передбачити зниження ціни лоту на других повторних торгах до граничної межі 4 123 300,00 грн . слід відмовити.

Враховуючи викладене вище, керуючись ст.ст. 86, 87 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. В задоволенні заяви кредитора - АТ "БМ БАНК" про затвердження порядку продажу заставного майна боржника ОСОБА_3 "Волинькомунпостач": нерухоме майно - комплекс будівель і споруд, який вцілому складається з будівлі контори №1 загальною площею 543,2 кв.м.; будівлі складу №2 загальною площею 379,0 кв.м.; будівлі складу №3 загальною площею 443,0 кв.м., що розташовані за адресою : Волинська область, м. Луцьк вул. Дубнівська (вул. 50 років СРСР буд.22), в якому передбачити зниження ціни лоту на других повторних торгах до граничної межі 4 123 300,00 грн. - відмовити.

Суддя М. С. Шум

Дата ухвалення рішення28.11.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70714028
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —903/654/16

Ухвала від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Постанова від 23.01.2018

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 28.12.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Огороднік К.М.

Ухвала від 18.12.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

Ухвала від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Шум Микола Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні