Рішення
від 01.12.2017 по справі 904/9280/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

28.11.2017 Справа № 904/9280/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ", м. Дніпро

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ", м. Київ

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМТОРГСЕРВІСПЛЮС", м. Дніпро

про стягнення 26 740,60 грн.

Суддя Рудовська І.А.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 представник, довіреність №13 від 12.05.2017р.

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

Суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ" (далі - відповідач-1) та до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМТОРГСЕРВІСПЛЮС" (далі - відповідач-2) в якому просить суд:

- стягнути солідарно з відповідача-2 та відповідача-1 на користь позивача заборгованість у розмірі 100,00 грн.;

- стягнути з відповідача-1 на користь позивача заборгованість у розмірі 26 640,60 грн. та витрат по сплаті судового збору.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем-1 умов Договору поставки № К 453 від 08.01.2015 року в частині своєчасної та повної оплати поставленого товару виконання зобов'язань якого забезпечено порукою за Договором № 9/88 від 03.10.2017 р.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 31.10.2017 р. по справі № 904/9280/17 порушено провадження та розгляд справи призначено у судовому засіданні на 14.11.2017 р.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 14.11.2017 р. розгляд справи відкладено на 28.11.2017 р.

Представник позивача в судових засіданнях наполягав на задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Представники відповідачів-1,-2 у судові засідання не з'явилися, вимог суду, викладених в ухвалах суду не виконали, письмові відзиви на позов не надали. Про місце, дату та час судового засідання повідомлені належним чином, доказом чого є поштові повідомлення (судові повістки) про вручення ухвали Господарського суду Дніпропетровської області (а.с. 56, 60).

За таких обставин, господарський суд вважає, що відповідачі-1,-2 не скористалися своїм правом на участь представників у судовому засіданні.

При розгляді справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

В порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні 28.11.2017 р. оголошені вступна та резолютивна частини судового рішення.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши надані докази в їх сукупності, господарський суд, -

встановив:

08.01.2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ" (постачальник, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ" (покупець, відповідач-1) укладений Договір поставки № К453 (далі - Договір поставки), за умов п. 1.1. якого постачальник зобов'язується поставляти непродовольчі товари (надалі - товар) відповідно до поданого покупцем замовлення, а покупець зобов'язується прийняти товар та своєчасно оплатити його вартість.

Предметом даного Договору є товари, що визначені у відповідних супровідних документах (накладних, товарно-транспортних накладних тощо), які є невід'ємною частиною цього Договору (п. 1.2. Договору).

Згідно п. 4.4. Договору покупець сплачує за поставлений йому товар через кожні 14 календарних днів з моменту першої поставки такого товару по мірі його реалізації третім особам (у тому числі кінцевому споживачу).

В пункті 4.6. Договору постачальник та покупець домовились, що незалежно від умов п. 4.4. даного Договору покупець зобов'язаний остаточно розрахуватися з постачальником за кожну партію поставленого товару не пізніше 90 (дев'яносто) календарних днів з моменту поставки такої партії товару.

На виконання умов Договору поставки позивач здійснив поставку товару відповідачеві-1 на загальну суму 81 710,09 грн., що підтверджується видатковими накладними, копії яких долучено до матеріалів справи (а.с. 17-31).

Відповідач-1 свої зобов'язання за Договором поставки в частині оплати за поставлений товар виконав частково, внаслідок чого у нього утворилася заборгованість перед позивачем на суму 26 740,60 грн., що і є причиною виникнення спору.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Основні засади господарювання в Україні визначає Господарський кодекс України, який регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання (ст. 1 Господарського кодексу України).

Стаття 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 1 статті 265 Господарського кодексу України передбачено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч. 1 ст. 712 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 692 Цивільного кодексу України, покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

На момент розгляду справи заборгованість відповідача-1 позовом складає 26 740,60 грн., докази погашення якої відповідачем-1 в матеріалах справи відсутні.

03.10.2017 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ" (кредитор, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ПРОМТОРГСЕРВІСПЛЮС" (поручитель, відповідач-2) укладений Договір поруки № 9/88 (далі - Договір) за умов п. 1 якого поручитель зобов'язується перед кредитором частково виконати грошові зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ" (місцезнаходження: 02097, м. Київ, вул. Милославська, буд. 49, не житлове приміщення № 1, ідентифікаційний код 39484750) (далі - боржник) за договором поставки № К 453 від 08.01.2015 року, що укладений між кредитором та боржником (далі - Основний договір), по оплаті за поставлений товар, починаючи з дати укладання Основного договору.

Згідно п. 1.3. Договору поручитель відповідає за невиконання боржником зобов'язань перед кредитором по Основному договору солідарно в межах 100,00 грн.

Договір набуває чинності з дня його підписання і діє до виконання Основного договору (п. 4.7. Договору).

Доказів виконання обов'язків за Договором поруки, на момент розгляду спору відповідач-2 не надав.

Відповідно до ст. 543 Цивільного кодексу України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

В силу вимог ст. 16 Цивільного кодексу України та ст. 20 Господарського кодексу України, держава забезпечує захист прав і законних інтересів суб'єктів господарювання та споживачів, зокрема, шляхом присудження до виконання обов'язку в натурі та застосуванням штрафних санкцій.

Відповідно до ст. 4-3 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно з пунктом 4 частини третьої ст. 129 Конституції України та ст. 33, ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи, обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

З огляду на викладене та з урахуванням встановлених обставин справи, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору по справі покладається на відповідача-1.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 49, 75, ст.ст. 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМТОРГСЕРВІСПЛЮС" (49083, м. Дніпро, пр. Газети "Правда", буд. 29; код ЄДРПОУ 35446659) та з Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ" (02097, м. Київ, вул. Милославська, буд. 49; код ЄДРПОУ 39484750) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ" (49027, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, буд. 53; код ЄДРПОУ 35341093) 100,00 грн. (сто грн. 00 коп.) заборгованості, про що видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АПТЕКА - ВІКТОРІЯ" (02097, м. Київ, вул. Милославська, буд. 49; код ЄДРПОУ 39484750) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕДХАУЗ СВІС ГМБХ" (49027, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, буд. 53; код ЄДРПОУ 35341093) 26 640,60 грн. (двадцять шість тисяч шістсот сорок грн. 60 коп.) заборгованості, 1600,00 грн. (одна тисяча шістсот грн. 00 коп.) про що видати наказ.

Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя ОСОБА_2 Дата підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України « 01 » грудня 2017 р.

01.12.2017

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.12.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70714085
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/9280/17

Рішення від 01.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна

Рішення від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна

Ухвала від 14.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна

Ухвала від 31.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні