Рішення
від 05.12.2017 по справі 920/939/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

05.12.2017 Справа № 920/939/17 Господарський суд Сумської області у складі судді Левченка П.І. при секретарі судового засідання Молодецькій В.О. розглянув матеріали справи № 920/939/17

за позовом - Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго , м. Суми,

до відповідача - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Річковий , м. Суми,

про стягнення 42674,28 грн.

за участю представників сторін:

позивача - ОСОБА_1 за довіреністю від 01.07.2017 № 10-19/17-Д/157,

відповідача - не з'явився.

Суть спору: позивач у своїй позовній заяві просить суд стягнути з відповідача вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення правил користування електричної енергії, в сумі 42674,28 грн.

Відповідач свого представника в засідання суду не направив, відзиву на позов не подав, про час, дату та місце судового слухання справи повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення ф. 107, яке повернуто на адресу Господарського суду Сумської області відділенням поштового зв'язку.

Відповідно до пункту 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції від 26.12.2011 року № 18, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них, справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Нез'явлення представника відповідача в судове засідання не перешкоджає розгляду справи та вирішенню спору за наявними у справі матеріалами на підставі положень статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до статті 26 Закону України Про електроенергетику , споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією.

Відповідно статті 27 зазначеного Закону, правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Правопорушеннями в електроенергетиці є зокрема крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

Пунктом 1.3 Правил користування електричною енергією, які затверджені постановою НКРЕ України № 28 від 31.07.1996 року (далі - Правила) передбачено, що постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Згідно з підпунктом 1 пункту 10.2 Правил, споживач електричної енергії зобов'язаний користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів).

За змістом частини другої статті 275 Господарського кодексу України, відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається. Аналогічна норма міститься в абзаці 2 пункту 5.1 Правил.

Відповідно до умов договору про постачання електричної енергії від 17.07.2011 року № 2565 (далі - договір), укладеного між сторонами, позивач постачає електричну енергію відповідачу, а відповідач зобов'язаний оплачувати її вартість та здійснювати інші платежі, відповідно до умов договору та додатків до нього, що є невід'ємними частинами договору.

Згідно до підпунктів 15-16 пункту 8.1 Правил, постачальник електричної енергії має право контролювати додержання споживачами та субспоживачами вимог цих Правил відповідно до умов укладених договорів, складати акти про невідповідність дій (бездіяльності) споживача умовам договору про постачання електричної енергії та порушення вимог законодавства України в електроенергетиці.

Відповідно до пункту 7.6 Правил у разі приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку, постачальник електричної енергії (електропередавальна організація) має право без попередження повністю припинити споживачу електропостачання (технічне забезпечення електропостачання споживача) після оформлення у встановленому цими Правилами порядку акта про порушення.

Пунктом 6.41 Правил визначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов Договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень. В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, яких необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. Акт підписується представником постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) та представником споживача.

У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації).

Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

Пунктом 6.42 Правил передбачено, що на підставі акту порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недорахованої електричної енергії та суму завданих споживачем збитків. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформлюється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недорахованої електричної енергії та/або збитків.

Пунктом 4.2.4 договору визначено, що відповідач сплачує позивачу вартість недорахованої електроенергії, розраховану, виходячи із приєднаної потужності струмоприймачів та кількості годин їх використання (відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією) (надалі - Методика), затвердженої постановою НКРЕ України, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням, у разі таких дій споживача: самовільного внесення змін у схеми обліку електроенергії; пошкодження засобів обліку електроенергії, втручання в їх роботу, зняття пломб з засобів обліку; споживання електричної енергії поза засобами обліку; інших умов, визначених Методикою.

22.08.2016 року представниками позивача в присутності представника споживача (відповідача) проведено перевірку багатоквартирного житлового будинку, що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Заливна, 28/1. При перевірці виявлено порушення пунктів 1.3, 5.1, 7.6 Правил, а саме: підключення до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника ОСББ Річковий до межі живлення квартир струмоприймачів електронагрівальних приладів в кількості 3-х шт. (2, 3 та 4 поверхи), двох насосів (підкачки та дренажного) в підвальному приміщенні житлового будинку поза розрахунковими приладами обліку електроенергії (самовільно) без порушення схеми обліку.

Зазначене порушення є порушенням пунктів 1.3, 5.1, 7.6 Правил, а також передбачене підпунктом 7 пункту 2.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ № 562 від 04.05.2006 року (далі - Методика). Виявлене порушення Правил зафіксоване актом про порушення № 071917 від 04.10.2016 року (далі - акт). Зазначений акт був підписаний трьома представниками енергопостачальника та представником споживача без будь-яких зауважень щодо його змісту.

Пунктом 6.42 Правил передбачено, що на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків. Споживач має право оскаржити рішення комісії в суді. У разі звернення до суду впродовж 10 робочих днів з дня вручення протоколу споживачу останній має право не оплачувати виставлені рахунки до вирішення спірних питань у судовому порядку.

На виконання зазначеного пункту Правил, 23.111.2016 року проведено засідання комісії щодо розгляду акту про порушення № 071917 від 04.10.2016 року. На підставі вимог Правил та Методики, беручи до уваги факт самовільного підключення до мереж, що не є власністю енергопостачальника, який не було спростовано представниками відповідача та не заперечувався, комісія прийняла рішення про проведення нарахування обсягу та вартості необлікованої електричної енергії відповідно до положень Методики за формулою 2.7. Рішення комісії оформлено протоколом № 3 від 23.11.2016 року засідання комісії філії Сумське МРВЕ ПАТ Сумиобленерго по розгляду акту про порушення № 071917 від 04.10.2016 року, та проведено нарахування вартості необлікованої електричної енергії в сумі 42674,28 грн. (в т.ч. ПДВ), що підтверджується розрахунками кількості необлікованої активної електричної енергії та рахунком на оплату № 11/8515 від 16.01.2017 року.

Протокол засідання комісії, розрахунок кількості та суми не облікованої активної електроенергії та рахунок на оплату отримані відповідачем 13.03.2017 року, що підтверджується підписом представника відповідача на супровідному листі від 16.01.2017 року № 57-11/332 (а.с. 30).

Відповідач, як передбачено пунктом 6.42 Правил, у разі своєї незгоди з рішенням комісії мав право оскаржити його в суді на протязі 10 робочих днів з дня його отримання, про що було зазначено в протоколі засідання комісії, проте відповідач своїм правом на оскарження рішення позивача в установленому законодавством порядку не скористався.

Відповідно до пункту 6.43 Правил та пункту 2 додатку № 4 до договору, кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Проте станом на 05.12.2017 року вартість необлікованої електричної енергії в сумі 42674,28 грн. залишається не сплаченою відповідачем.

Відповідно до статті 235 Господарського кодексу України, за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. До суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання, можуть бути застосовані лише ті оперативно-господарські санкції, застосування яких передбачено договором.

Пунктом 4.2.4 договору визначено, що відповідач сплачує позивачу вартість електроенергії, розраховану відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ України, за тарифами, що діяли протягом споживання електричної енергії з порушенням, у разі таких дій споживача, зокрема споживання електроенергії поза засобами обліку.

Частиною першою статті 236 Господарського кодексу України встановлено види оперативно-господарських санкцій, серед яких, зокрема, передбачено встановлення в односторонньому порядку на майбутнє додаткових гарантій належного виконання зобов'язань стороною, яка порушила зобов'язання: зміна порядку оплати продукції (робіт, послуг), переведення платника на попередню оплату продукції (робіт, послуг) або на оплату після перевірки їх якості тощо.

Згідно з частиною другою цієї ж правової норми, перелік оперативно-господарських санкцій, встановлений у її перші частині, не є вичерпним. Сторони можуть передбачити у договорі також інші оперативно-господарські санкції.

З наведеного випливає, що рішення постачальника електричної енергії (позивача) стосовно донарахування вартості недорахованої спожитої споживачем (відповідачем) електроенергії є оперативно-господарською санкцією.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статей 33, 34 названого Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються учасниками судового процесу. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України визначає, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Позивачем були подані до суду докази в обґрунтування заявлених ним вимог, в той час як відповідач не подав суду ні заперечень проти позову (відзиву на позовну заяву), ні доказів сплати заборгованості, у зв'язку з чим суд дійшов висновку про задоволення вимог позивача у повному обсязі.

Відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору в сумі 1600,00 грн. покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 32, 33, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Річковий (40035, м. Суми, вул. Заливна, буд. 28/1, ідентифікаційний код 37186771) на користь Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго (40035, м. Суми, вул. Прокоф'єва, буд. 9, рахунок із спеціальним режимом використання № 260383100416 в філії Сумське ОУ АТ Державний Ощадний банк України , МФО 337568, ідентифікаційний код 24000329) вартість електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення правил користування електричної енергії в сумі 42674,28 грн.

3. Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Річковий (40035, м. Суми, вул. Заливна, буд. 28/1, ідентифікаційний код 37186771) на користь Публічного акціонерного товариства Сумиобленерго (40035, м. Суми, вул. Прокоф'єва, буд. 9, р/р № 26001060500505 в СФ ПАТ КБ ПриватБанк , МФО 337546, ідентифікаційний код 24000329) витрати по сплаті судового збору в сумі 1600,00 грн.

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 05 грудня 2017 року.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення05.12.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70715290
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 42674,28 грн

Судовий реєстр по справі —920/939/17

Рішення від 05.12.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 17.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 18.10.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 06.10.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні