Рішення
від 01.12.2017 по справі 396/1899/17
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/1899/17

Провадження № 2/396/851/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.12.2017 року Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого Шепетько Володимир Іванович

з участю секретаря Очеретньої М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Новоукраїнка цивільну справу за позовом Приватної агрофірми "Ганнівська", від імені та в інтересах якої діє представник ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Новоукраїнського району КІровоградської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом до відповідача про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, посилаючись на те, що 18 грудня 1998 року померла ОСОБА_3, яка до дня смерті проживала одна і була зареєстрована за адресою ІНФОРМАЦІЯ_1. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на земельну частку (пай) з числа земель колишнього КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, що посвідчено сертифікатом КР № 0157032, який зареєстрований у книзі видачі сертифікатів за № 32 09.04.1997 року, що підтверджується довідкою відділу Держгеокадастру за № 796/119-17 від 24.10.2017 року. За життя ОСОБА_3 склала заповіт на користь позивача який є правонаступником КСП ім. Дзержинського. Однак, отримати свідоцтво про право на спадщину позивач не може, оскільки оригінал заповіту та сертифікат серії КР №0157030 виданий на ім"я спадкодавця втрачений, а тому у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно, нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, в зв'язку з чим позивач вимушений звернутись з даним позовом до суду та просить визнати за ним право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3.

Позивач та представник позивача в судове засідання не з'явились. Подали письмову заяву про розгляд справи без їх участі та просили позов задовольнити з викладених в ньому підстав. Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Новоукраїнського району в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає.

Враховуючи викладене, суд ухвалив розгляд справи без фіксування ходу судового засідання технічним засобом, згідно ч.2 ст.197 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 18 грудня 1998 року померла ОСОБА_3, відповідно А/З № 13 до дня своєї смерті ОСОБА_3 проживала одна і була прописана в с. Ганнівка Новоукраїнського району Кіровоградської області (а.с.7).

ОСОБА_3 на випадок своєї смерті 12 серпня 1997 року склала заповіт, який посвідчений секретарем Ганнівської сільської ради 12.08.1997 року і зареєстрований в реєстрі за № 107 і заповіла належну їй земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП ім. Жзержинського, що знаходиться на території ОСОБА_2 сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області заповіла колективному сільськогосподарському підприємству ім.Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області. (а.с.8).

Позивач у справі є правонаступником КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, що підтверджується розпорядженнями голови Новоукраїнської РДА про перереєстрацію КСП ім. Дзержинськогог у СВК "Ганнівський" та в наступному - у ПАФ "Ганнівська" (а.с.10,11).

Після її смерті відкрилася спадщина, на земельну частку (пай) з числа земель колишнього КСП ім. Дзержинського Новоукраїнського району Кіровоградської області, що посвідчено сертифікатом КР № 0157032, який зареєстрований у книзі видачі сертифікатів за № 32 09.04.1997 року, що підтверджується довідкою відділу Держгеокадастру за № 796/119-17 від 24.10.2017 року (а.с.6), оригінал якого втрачено.

Вказані обставини підтверджуються подачею позивачем оголошення до місцевої газети від 19.11.2016 року, де розміщено оголошення про втрату сертифіката КР № 0157032.

Згідно із ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Згідно із ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті та згідно ч.2 ст.1268 цього Кодексу не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. За змістом ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Згідно ст.328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

У відповідності до ст.1225 ЦК України та згідно п.10 роз'яснень Постанови ПВСУ від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно із ст.ст. 66-69 ЗУ «Про нотаріат» , п.4 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, провадиться нотаріусом після подання правовстановлючих документів про належність майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Постановою №54 державного нотаріуса Новоукраїнської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_4 про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 23.11.2017 року, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3, померлої 18 грудня 1998 року у зв'язку з відсутності правовстановлюючого документу на земельну ділянку на ім'я спадкодавця (а.с.5).

Відповідно до ст.125 ЗК України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Згідно із ст.126 ЗК України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Суд враховує також правову позицію вищих судів, згідно якої "знайшовся заповіт, і це є підставою для надання особі судом додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори" (ВССУ від 01 лютого 2017 р. у справі № 306/27/15-ц ).

Позивач є спадкоємцем за заповітом, інших спадкоємців, які після смерті ОСОБА_3 прийняли спадщину (шляхом звернення з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори), за заповітом чи які мають право на обов'язкову частку у спадщині судом не встановлено.

Зібрані докази в сукупності, дають підстави суду вважити, що позов є обгрунтований, законний та підлягає задоволенню, оскільки позивач, згідно закону, є спадкоємцем за заповітом, в зв'язку з чим суд переконаний в тому, що є підстави до визнання за ним права власності на земельну частку (пай), яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області право на яку було посвідчено сертифікатом серії КР № 0157030, зареєстрованим в книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області за № 32 по КСП ім. Дзержинського.

Керуючись ст.ст. 212-215 ЦПК України, ст.ст. 125,126 ЗК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 18.12.1998 року в с. Ганнівка Новоукраїнського району Кіровоградської області, за Приватною агрофірмою "Ганнівська", місце знаходження с. Ганнівка Новоукраїнського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ 04342111 право власності на земельну частку (пай), яка розташована на території ОСОБА_2 сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області право на яку було посвідчено сертифікатом серії КР №0157030, зареєстрованим в книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області за №32 по КСП ім. Дзержинського.

Судові витрати по сплаті судового збору залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Кіровоградської області через Новоукраїнський районний суд протягом десяти днів з моменту проголошення.

Головуючий: В. І. Шепетько

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.12.2017
Оприлюднено06.12.2017
Номер документу70722971
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —396/1899/17

Ухвала від 15.01.2018

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Шепетько В. І.

Ухвала від 17.11.2017

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Шепетько В. І.

Рішення від 01.12.2017

Цивільне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Шепетько В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні