Ухвала
від 05.12.2017 по справі 711/10886/17
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

УХВАЛА

Номер провадження 1-кс/711/3738/17

Справа № 711/10886/17

05 грудня 2017 року

Слідчий суддя Придніпровського районного суду міста Черкаси ОСОБА_1 за участю:

секретар - ОСОБА_2 , слідчий ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого Головного управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Черкаської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на обшук житлового приміщення в рамках кримінального провадження №12015250230002035 від 03.12.2015р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.356, ч. 2 ст.367, ч.5 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернулася до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що досудове розслідування здійснюється за обставинами, відповідно до яких службові особи ТОВ «Сміла Енергоінвест» в період часу з 01.01.2014р. по 31.12.2016р. шляхом зловживання своїм службовим становищем здійснили розтрату коштів, отриманих від здійснення Товариством підприємницької діяльності у сфері теплопостачання, пов`язану з виробництвом, транспортуванням та використанням теплової енергії, направленої на забезпечення споживачів м. Сміла, в особливо великих розмірах.

Так, всупереч вимог Закону України «Про теплопостачання», положень постанови КМУ №1082 від 03.12.2008 «Про питання удосконалення схем розрахунків за використану електроенергію та природний газ» та №217 від 18.06.2014р. «Про затвердження Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з постачальником природного газу, на якого покладено спеціальні обов`язки» службовими особами ТОВ «Сміла Енергоінвест» для зарахування коштів, що надходять як плата за послуги теплопостачання від населення, використовувались не поточні рахунки із спеціальним режимом в установах ВАТ «Державний ощадний банк України» або ПАТ АБ «Укргазбанк», а банківські рахунки, відкриті в АТ «Місто Банк».

За обставинами кримінального провадження службові особи ТОВ «Сміла Енергоінвест», достовірно знаючи вимоги діючого нормативно-правового регулювання з питань використання банківських рахунків із зарахування коштів з оплати послуг теплопостачання, 16.08.2013р. уклали від імені Товариства договір про банківське обслуговування програмно-технічного комплексу «Інтернет-банкінг» в АТ «Місто Банк», відкривши у зазначеному банку розрахункові рахунки № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 . Реквізити зазначених банківських рахунків в подальшому були включені до квитанцій про сплату послуг теплопостачання, які надсилались ряду споживачів у м. Сміла Черкаської області.

Внаслідок таких дій ТОВ «Сміла Енергоінвест» отримало від споживачів послуг теплопостачання м. Сміла Черкаської області суму коштів в розмірі 23588157,41грн, які використовувались на власний розсуд. У свою чергу відсутність надходжень коштів на поточні рахунки Товариства із спеціальним режимом в установах ПАТ «Державний ощадний банк України» призвело до припинення перерахування банком коштів за спожитий Товариством газ, чим завдано збитків в особливо великих розмірах гарантованим постачальникам теплогенеруючим організаціям, теплопостачальним організаціям та теплотранспортуючим організаціям, що у свою чергу в подальшому призвело до зриву початку опалювального сезону у 2016р. в м. Сміла Черкаської області.

Як зазначає слідчий, в ході досудового розслідування встановлено, що до вчинення даного кримінального правопорушення може бути причетний колишній директор ДП «АГЕНСТВО РОЗВИТКУ ЖКГ» ОСОБА_5 , оскільки він від імені даного підприємства підписував додаткові угоди до договору про спільну діяльність від 05.05.2010р. та здійснював безпосереднє керівництво ТОВ «Сміла Енергоінвест» та ТОВ «Комунальні системи України» підбираючи на посади керівників зазначених товариств та надаючи їм вказівки щодо здійснення господарської діяльності.

Також слідством встановлено, що ОСОБА_5 фактично користується житлом за адресою: АДРЕСА_1 , тому слідчий вважає, що в даному житловому приміщенні можуть знаходитись документи і речі, в яких зафіксовані відомості про обставини кримінального правопорушення, а саме фінансово-господарські документи діяльності TOB «Сміла Енергоінвест» (код ЄДРПОУ 36779078) та TOB «Комунальні системи України» (код ЄДРПОУ 37100715), у зв`язку із чим вважає за необхідне провести обшук даного житлового приміщення з метою виявлення та вилучення документів щодо: затвердження тарифів інвестиційний програм та їх виконання, надходження та використання коштів від фізичних та юридичних осіб за послуги з виробництва та постачання теплової енергії (договори з усіма додатками, акти виконаних робіт, наданих послуг, постачання товарів, рахунки на оплату, відкритті та використання розрахункових рахунків, руху коштів по рахунках, касових документів, переписки із споживачами теплової енергії та ПАТ «Державний ощадний банк України», Національною комісією що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (в тому числі звітність), проведення претензійно-позовної роботи, сплати кредиторської заборгованості, надання та отримання поворотної фінансової допомоги, надання та отримання/повернення товарно-матеріальних цінностей на зберігання, матеріалів перевірок контролюючих органів, за період 2014-2017рр., установчих та реєстраційних документів товариства, наказів про прийняття та звільнення з роботи керівника та головного бухгалтера товариства за період 2014-2017рр..

В судовому засіданні слідчий підтримала клопотання та просила його задовольнити.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12015250230002035 та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку слідчого та прокурора, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотання про надання дозволу на обшук відповідає вимогам ст. 234 КПК України.

Відповідно до положень ст.235 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

З доданих до клопотання матеріалів (протоколи допиту свідків, додаткова угода до договору про спільну діяльність від 05.05.2010р., рапорт о/у УЗЕ в Черкаській області, картка Форми 1, довідка участі у якості спеціаліста у проведенні перевірки окремих питань діяльності ТОВ «Сміла Енергоінвест» та інш.), що є достатньо підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення проти власності. Відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування, оскільки є засобами його вчинення, і на момент розгляду клопотання є достатні дані, які вказують на те, що відшукуване майно може знаходитись у житловому приміщенні, яким користується ОСОБА_5 ..

З огляду на докази, додані до клопотання, слідчим доведено, що ОСОБА_5 користується житловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 .

Статтею 30 Конституції України кожному гарантується недоторканність житла (офісного приміщення, в якому здійснюється діяльність юридичної особи), а обмеження цього право може здійснюватись виключно на підставі вмотивованого рішення суду. Натомість в інтересах громадської безпеки, для захисту суспільства від протиправної діяльності, пов`язаної з посяганням на суспільні відносини власності як частину економічних відносин та основи економічної системи держави, враховуючи ступень небезпеки, що несе для суспільства така діяльність, вважаю за необхідне задовольнити клопотання слідчого.

Враховуючи необхідність координованості дій органу досудового розслідування під час проведення досудового слідства, що потребує узгодження одночасного проведення різних слідчих дій з метою забезпечення швидкого та повного викриття всіх обставин кримінального правопорушення, вважаю за можливе визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць з дня її винесення.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення фінансово-господарських документів діяльності TOB «Сміла Енергоінвест» (код ЄДРПОУ 36779078) та TOB «Комунальні системи України» (код ЄДРПОУ 37100715) щодо: затвердження тарифів інвестиційний програм та їх виконання, надходження та використання коштів від фізичних т юридичних осіб за послуги з виробництва та постачання теплової енергії (договори з усіма додатками, акти виконаних робіт, наданих послуг, постачання товарів, рахунки на оплату, відкритті та використання розрахункових рахунків, руху коштів по рахунках, касових документів, переписки із споживачами теплової енергії та ПАТ «Державний ощадний банк України», Національною комісією що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (в тому числі звітність), проведення претензійно-позовної роботи, сплати кредиторської заборгованості, надання та отримання поворотної фінансової допомоги, надання та отримання/повернення товарно-матеріальних цінностей на зберігання, матеріалів перевірок контролюючих органів, за період 2014-2017 років, установчих та реєстраційних документів товариства, наказів про прийняття та звільнення з роботи керівника та головного бухгалтера товариства за період 2014-2017 років.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення і дозволяє проникнути до житлового приміщення один раз.

Строк дії ухвали до 05 січня 2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70743088
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук житлового приміщення в рамках кримінального провадження №12015250230002035 від 03.12.2015р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.356, ч. 2 ст.367, ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —711/10886/17

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Дунаєв С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні