Рішення
від 04.12.2017 по справі 904/8779/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

04.12.2017 Справа № 904/8779/17

За позовом Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на боці позивача - Комунальне підприємство "Парковка та реклама", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості за договором оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста у розмірі 1 662,79 грн.

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, довіреність № 645 від 06.03.2017, представник;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Управління комунальної власності міста виконкому Криворізької міської ради Дніпропетровської області звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" за участю у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на боці позивача - Комунальне підприємство "Парковка та реклама" про стягнення заборгованості у розмірі 1 662,79 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов'язань за договором оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста № 7/11 від 12.03.2015, в частині своєчасного та повного внесення орендної плати.

11.10.2017 до Господарського суду Дніпропетровської області надійшло клопотання від відповідача про участь у судовому засіданні, яке призначено на 19.10.2017 об 11:30 в режимі відеоконференції.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 12.10.2017 в задоволенні клопотання Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" про участь у судовому засіданні 19.10.2017 в режимі відеоконференції - відмовлено.

18.10.2017 представник третьої особи надіслав електронним засобом зв'язку до канцелярії суду письмові пояснення по суті спору.

19.10.2017 до Господарського суду від Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" надійшло клопотання, в якому відповідач просить прийняти судове рішення щодо його участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, забезпечення якої просить доручити Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу. Заявлене клопотання відповідач обґрунтовує його віддаленим місцезнаходженням.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 19.10.2017 клопотання Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" щодо її участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволено. Розгляд справи відкладено на 07.11.2017 о 12:10 год. з проведенням його в режимі відеоконференції за участю відповідача. Доручено Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу (50074, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Демиденка, 3а) забезпечити проведення відеоконференції за участю представника відповідача - Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" з Господарським судом Дніпропетровської області 07.11.2017 о 12:10 год.

26.10.2017 до Господарського суду від Комунального підприємства "Парковка та реклама" надійшли письмові пояснення по суті позовних вимог, в яких відповідач просить суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі, у зв'язку з невиконанням відповідачем своїх зобов'язань за спірним договором. Крім того, просить розглядати справу без участі уповноваженого представника.

20.11.2017 відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, яким зазначає, що між сторонами у справі не існувало договірних відносин, а договір, який долучає позивач до позовної заяви, підписаний не головою правління ГО "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора", крім того, останній не орендував приміщення за адресою: вул.. Святогеоргіївська, 11, м. Кривий Ріг, у зв'язку з чим, вважає позовні вимоги не обґрунтованими, безпідставними та просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21.11.2017 розгляд справи відкладено на 04.12.2017 о 11:30год. з проведенням його в режимі відеоконференції за участю відповідача. Доручено Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу (50074, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Демиденка, 3а) забезпечити проведення відеоконференції за участю представника відповідача - Громадської організації "Дніпропетровська обласна організація "Громадська мережа "Опора" з Господарським судом Дніпропетровської області 04.12.2017 о 11:30 год.

Представник позивача 04.12.2017 надіслав факсимільне заперечення на відзив, в якому зазначено, що спірний договір підписаний представником відповідача ОСОБА_2 та скріплений печаткою громадської організації, останній уповноважений представляти інтереси відповідача за довіреністю № б/н від 26.01.2015, яка підписана керівником громадської організації ОСОБА_3 Крім того, третьою особою виставлено рахунки за користування орендованим приміщення, які відповідач починаючи з квітня 2015 по квітень 2016 у встановлені договором строки оплачував орендні платежі. Враховуючи вищезазначене, позивач не погоджується з відзивом, підтверджує існування договірних відносин між позивачем та відповідачем, у зв'язку з чим, просить суд задовольнити позлвні вимоги у повному обсязі.

Відповідач та третя особа у судове засідання своїх повноважних представників не направили.

Клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю участі у справі представника відповідача до суду не надходило.

Неприбуття у судове засідання представника відповідача за викладених обставин не є перешкодою для розгляду справи.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу по суті за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 04.12.2017 оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ч.2 ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Управлінням комунальної власності міста виконавчого комітету "Криворізької міської Ради" Дніпропетровської області (Орендодавець) та Громадською організацією „Дніпропетровська обласна організація „Громадська мережа „Опора» (Орендар) укладений договір № 7/11 оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста від 12.03.2015.

Згідно з умовами вказаного договору, Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування нерухоме майно (надалі - об'єкт оренди), нежиле приміщення (надалі - об'єкт оренди), загальною площею 152,8 м2 розташований за адресою: вул.. Рєзанова, 11, для використання під розміщення громадської організації, балансоутримувачем якого є Управління благоустрою та житлової політики виконкому міськради. Об'єкт оренди об лаштований холодним водопостачанням, каналізацією, центральним опаленням, електромережею. Використання орендованого комунального майна не за призначенням забороняється. (п.1.1. договору).

Стаття 14 Цивільного кодексу України встановлює, що цивільні обов'язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно п. 2.1. договору договір оренди вважається укладеним з моменту його підписання сторонами.

Згідно п. 2.2. договору вступ орендаря у строкове платне користування об'єктом оренди настає одночасно з підписанням акту прийому-передачі, який треба оформити в 5-ти денний термін з КП "Парковка та реклама".

На виконання умов укладеного між сторонами договору позивач передав, а відповідач прийняв у користування об'єкт оренди, що підтверджується актом прийому-передачі нежитлового приміщення від 12.03.2015 (а.с.10).

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п.4.1. договору за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату у розмірі 7% від незалежної вартості об'єкту оренди, яка відповідно до розрахунку складає 1 342,35 грн. (базова) без ПДВ.

Орендна плата становить 1 342,35 грн. без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є інформація про індекс інфляції) - лютий 2015.

Орендна плата за перший місяць оренди березень 2015, визначається шляхом коригування її розміру за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди.

Орендна плата перераховується на спеціальний розрахунковий рахунок КП "Парковка та реклама" щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного після сплачуваного з подальшим перерахуванням 70% коштів до міського бюджету. При цьому її розмір за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць. Індекс інфляції визначається щомісячно Держкомстатом України. Розмір орендної плати може бути переглянуто у разі зміни методики її розрахунку та в інших випадках, передбачених чинним законодавством. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством.

Згідно ст.18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який регулює спірні відносини, орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі. При цьому згідно ч.1 ст.19 цього Закону орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Згідно ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

За час користування об'єктом оренди відповідач систематично порушував умови договору в частині внесення орендної плати. Так, у період з квітня по травень 2016 року (з 04.05.2016 договір оренди розірвано) відповідачем не було сплачено орендну плату у розмірі 1 400,46 грн. (розрахунок (а.с.18)).

З метою досудового врегулювання спору позивач направив відповідачу претензію № 421 від 09.02.2017 з проханням сплатити суму заборгованості та пеню, отримання якої підтверджено роздруківкою відстеження поштового відправлення з сайту Укрпошти (а.с. 12-13).

Позивач повторно направив відповідачу претензію № 1556 від 16.05.2017 з проханням сплатити суму заборгованості та пеню, яка отримана ним 24.04.2017р., що підтверджено повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 14-16).

Проте, відповіді на претензії відповідач не надав.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України).

В статті 762 Цивільного кодексу України зазначено про те, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Частиною 1 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

В ч. 3 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" та ч. 4 ст.286 Господарського кодексу України зазначено про те, що строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 2 ст. 218 Господарського кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частиною 1 ст. 612 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання грошового зобов'язання.

Згідно з ч. 1 ст. 199 Господарського кодексу України виконання господарських зобов'язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Згідно ч. 3 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Згідно ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантiєю, заставою, притриманням, завдатком.

Згідно ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» , платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Згідно ст. 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» , розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Частиною 6 ст. 231 Господарського кодексу України визначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір не передбачено законом або договором.

Частиною 6 ст. 232 Господарського кодексу України, передбачено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Відповідно до пункту 4.7 договору орендна плата, перерахована або не в повному розмірі, стягується за весь період заборгованості з урахуванням пені згідно з чинним законодавством у розмірі 0,5% від простроченої до оплати суми за кожен день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня.

За несвоєчасну сплату суми орендної плати відповідачу нараховано пеню за період з 01.04.2016 по 01.05.2016 у розмірі 262,33 грн. (розрахунок (а.с.19).

Перевіривши правильність нарахування пені та період за який її було нараховано, судом встановлено, період нарахування є вірним, підтверджується матеріалами справи та підлягає задоволенню сумі визначеній позивачем - 262,33 грн.

Доводи відповідача про те, що спірний договір ним не укладався, а приміщення не використовувалось спростовуються наданими до матеріалів справи копіями платіжних доручень, яким оплачувалась орендна плата в період березень 2015р.- березень 2016р., у призначенні платежу крім місяця за який сплачується орендна плата зазначено договір № 7/11 від 12.03.2015р., стягнення заборгованості за яким є предметом розгляду у цій справі.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем не доведено як відсутності спірних правовідносин, так і відсутності боргу за спірним договором, або його наявність у розмірі меншому ніж заявляє позивач.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі у загальному розмірі 1 662,79 грн., який складається з сум: 1 400,46грн. - заборгованості з орендної плати та 262,33 грн. - пені.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу витрати пов'язані з розглядом справи при задоволенні позову покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 75, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Громадської організації „Дніпропетровська обласна організація „Громадська мережа „Опора» (50071, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 38659308) на користь держави в особі Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської Ради Дніпропетровської області (50101, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, пл. Молодіжна, 1, код ЄДРПОУ 25522449) шляхом перерахування коштів за наступними реквізитами: отримувач - управління Державної казначейської служби України у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ, поточний рахунок 33218871700019, код ЄДРПОУ 38032510, МФО 805012) 1 400,46 грн. - заборгованості з орендної плати та 262,33 грн. - пені.

Видати наказ.

Стягнути з Громадської організації „Дніпропетровська обласна організація „Громадська мережа „Опора» (50071, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 38659308) на користь Управління комунальної власності міста виконавчого комітету Криворізької міської Ради Дніпропетровської області (50101, м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, пл. Радянська, 1, код ЄДРПОУ 25522449) за наступними реквізитами: отримувач - управління Державної казначейської служби України у м. Кривому Розі Дніпропетровської області, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, м. Дніпропетровськ; поточний рахунок 35415003084898, код ЄДРПОУ 25522449, МФО 805012) 1 600,00 грн. - судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 06.12.2017

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення04.12.2017
Оприлюднено11.12.2017
Номер документу70761037
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди об'єктів нерухомості комунальної власності міста у розмірі 1 662,79 грн

Судовий реєстр по справі —904/8779/17

Ухвала від 12.01.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Судовий наказ від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Судовий наказ від 19.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 04.12.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 08.11.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 12.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 04.10.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні