Ухвала
від 06.12.2017 по справі 766/3068/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/3068/16-к

н/п 1-кс/766/12736/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2017 м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання вмотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016230000000058 від 19.07.2016 року за фактом ухилення від сплати податків службовими особами ПП « ОСОБА_4 » за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_4 " (код ЄДР НОМЕР_1 , м. Херсон), які за період з січня по грудень 2014 року ухилились від сплати податку на прибуток підприємства та податку на додану вартість на суму понад 700 тис. грн. по фінансово-господарським взаємовідносинам з суб`єктом підприємницької діяльності з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_2 , м. Херсон), що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету України коштів у значних розмірах.

ІНФОРМАЦІЯ_2 проведено документальну позапланову виїзну перевірку ПП « ОСОБА_4 » з питань дотримання вимог податкового законодавства з податку на додану вартість за лютий, березень, квітень, травень, червень, вересень, жовтень 2014 року та податку на прибуток підприємств за 2014 рік при здійсненні закупівлі у контрагентів постачальників ПП « ОСОБА_5 », ПП « ОСОБА_6 ». У результаті перевірки складено акт № 18/21-22-22-06/32391652 від 15.03.2016 року де встановлено завищення податкового кредиту на загальну суму ПДВ 1113658 грн. та знижено податок на прибуток на загальну суму 1313541 грн. Також не підтверджено факту реального здійснення фінансово-господарських операцій ПП « ОСОБА_4 » з ПП « ОСОБА_7 » та ПП « ОСОБА_6 ».

Відповідно до податкової декларації з податку на прибуток підприємства за 2014 рік № 9081669462 від 20.03.2015 наданої ПП „ ОСОБА_4 доходи, що враховуються при визначенні об`єкта оподаткування, витрати, що враховуються при визначені об`єкта оподаткування, в тому числі собівартість придбаних та реалізованих товарів. Можливо припустити, що придбані нафтопродукти у ПП « ОСОБА_8 » (за період лютий червень 2014 року) включені до витрат та доходів по податковій декларації з податку на прибуток підприємств № 9081669462 від 20.03.2015 .

Виходячи з вище викладеного ПП « ОСОБА_4 » неправомірно внесено дані до декларації з податку на прибуток підприємств, про собівартість реалізованої продукції, придбаної у ПП « ОСОБА_8 » та ПП « ОСОБА_6 ».

З огляду на викладене, документальне оформлення операцій по взаємовідносинах з суб`єктами підприємництва з ознаками «фіктивності» ПП « ОСОБА_8 » та ПП « ОСОБА_6 », відображені у податковій звітності з ПДВ, в тому числі у розшифровках податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5), ПП « ОСОБА_4 » здійснено з метою формування податкового кредиту з порушенням норм чинного законодавства і лише з метою ухилення від сплати податків.

09.11.17 на підставі ухвали Херсонського міського суду Херсонської області (справа № 766/3068/16-к) на розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 (Українська гривня), який у своїй діяльності використовує ПП " ОСОБА_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ).

Важливе значення мають документи, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ), а саме:

роздруківка руху грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 (Українська гривня), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з 09.11.2017 по 04.12.2017року;

відомості щодо часу та дати накладення арешту на рахунок № НОМЕР_3 (Українська гривня);

відомості про залишок грошових коштів на рахунку № НОМЕР_3 (Українська гривня) станом на поточну дату.

Зазначені вище документи містяться відомості про фактичний рух грошових коштів ПП " ОСОБА_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), час та розміри проведення розрахунків з підприємствами-контрагентами, відомості про накладення арешту та залишку на рахунку, дослідження оригіналів яких необхідне для спростування чи підтвердження фактів проведення розрахунків із підприємствами-контрагентами, у тому числі таких, що мають ознаки фіктивності, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином та встановлення осіб, причетних до вчинення злочину.

Необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної експертизи та податкової перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств.

Іншим способом, ніж розкрити банківську таємницю, для отримання інформації та документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні - неможливо.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представник банківської установив судове засідання не з`явився, причини не явки суду не пояснив, про час і місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно з п. 2,3 ч. 3 та ч. 4 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що:

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

4. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5-7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчим суддею встановлено, що є достатньо підстав вважати, що вказані слідчим документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а в інший спосіб отримати їх неможливо, тому необхідно надати тимчасовий доступ до них.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-166,369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл стороні кримінального провадження № 32016230000000058 від 19.07.2016 року в особі старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області ОСОБА_2 - провести тимчасовий доступ до документів та їх вилучення (здійснення виїмки документів у оригіналах) та розкрити банківську таємницю, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО НОМЕР_4 ) за адресою: АДРЕСА_1 , щодо клієнта банку ПП " ОСОБА_4 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

роздруківка руху грошових коштів по рахунку № НОМЕР_3 (Українська гривня), як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з 09.11.2017 по 04.12.2017року;

відомості щодо часу та дати накладення арешту на рахунок № НОМЕР_3 (Українська гривня);

відомості про залишок грошових коштів на рахунку № НОМЕР_3 (Українська гривня) станом на поточну дату.

Встановити строк дії ухвали строком до 06.01.2018 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення06.12.2017
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу70776282
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/3068/16-к

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 06.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 06.11.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 06.11.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 06.11.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 21.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні