Вирок
від 07.12.2017 по справі 183/3900/17
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/3900/17

№ 1-кп/183/866/17

В И Р О К

іменем України

07 грудня 2017 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 32016040000000006 відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Жовті Води Дніпропетровської області, громадянина України, з середньою освітою, розлученого, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

- 25.07.2016 року Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України до покарання у виді штрафу в дохід держави в сумі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто у розмірі 8500,00 грн.; Штраф сплачено 05.09.2016 року,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_5 обвинувачується у тому, що у січні 2016 року (більш точна дата та місце досудовим розслідуванням не встановлено) у не встановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження (далі не встановлена досудовим розслідуванням особа) виник злочинний умисел на пособництво вчиненню службовими особами підприємств, незалежно від форм власності, умисному ухиленню від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введеного у встановленому законом порядку.

Далі, не встановлена досудовим розслідуванням особа, будучи обізнаною, що суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Альтерра Трейдинг» (код ЄДРПОУ 40035290), який зареєстрований 13.01.2016 року відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Радянська, 7, є фіктивним підприємством, оскільки придбаний з метою прикриття незаконної діяльності, що полягала у створенні умов для ухилення від сплати податків підприємствам «реального» сектору економіки, вирішила використовувати реквізити та розрахункові рахунки вказаного товариства та його формального директора ОСОБА_5 для реалізації свого злочинного умислу.

Так, не встановлена досудовим розслідування особа, з метою подальшої реалізації свого єдиного злочинного умислу, діючи з корисливих мотивів, у січні 2016 року, перебуваючи у м. Дніпро (більш точна дата та місце не встановлені) запропонувала ОСОБА_5 , який згідно з протоколом №2 загальних зборів засновників ТОВ «Альтерра Трейдинг» від 12.01.2016 року був призначений директором ТОВ «Альтерра Трейдинг», за грошову винагороду сприяти підприємствам «реального» сектору економіки в мінімізації ними своїх податкових зобов`язань, що підлягають сплаті до бюджету держави, використовуючи реквізити фіктивного підприємства ТОВ «Альтерра Трейдинг», на що останній надав свою згоду.

Згідно з попередньою домовленістю між співучасниками злочину не встановлена досудовим розслідуванням особа повинна була: підшукувати підприємства «реального» сектору економіки незалежно від форми власності, на території м. Києва та Київської області, які мали на меті мінімізувати свої податкові зобов`язання; створювати та реєструвати документи щодо фінансово-господарської діяльності товариства; складати документи бухгалтерської та податкової звітності товариства та організовувати їх подальше подання до відповідних державних органів, а ОСОБА_5 , відповідно, повинен був формально виконувати функції засновника та директора ТОВ «Альтерра Трейдинг» та за вказівкою не встановленої слідством особи: реєструвати та засвідчувати своїм підписом документи щодо фінансово-господарської діяльності товариства; засвідчувати своїм підписом банківські документи товариства; подавати до органів державної фіскальної служби документи бухгалтерської та податкової звітності товариства.

Таким чином, не встановлена досудовим розслідуванням особа та ОСОБА_5 досягли спільної згоди на вчинення злочину, який скоїли за наступних обставин.

У період з січня по лютий 2016 року не встановлена досудовим розслідуванням особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, на виконання своєї ролі у вчиненні злочину у сфері господарської діяльності, підшукала суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Ленсі Груп» (код ЄДРПОУ 39932921), який був зацікавлений у наданні йому послуг з мінімізації податкових зобов`язань, що підлягають сплаті до бюджету держави. Продовжуючи свою злочинну діяльність, у січні 2016 року не встановлена досудовим розслідуванням особа запропонувала представникам ТОВ «Ленсі Груп» послуги по мінімізації оподатковуваного доходу підприємства шляхом відображення в податковому обліку і податковій звітності ТОВ «Ленсі Груп» документів первинного бухгалтерського обліку, які свідчать про нібито проведені фінансово-господарські операції з фіктивним суб`єктом господарювання ТОВ «Альтерра Трейдинг», яке придбано ОСОБА_5 за попередньою змовою з не встановленою досудовим розслідуванням особою без мети здійснення фінансово-господарської діяльності. На дану пропозицію не встановленої досудовим розслідуванням особи представники службових осіб ТОВ «Ленсі Груп» погодилися.

Далі у січні 2016 року не встановлена досудовим розслідуванням особа, перебуваючи в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (точну адресу не встановлено), склала первинні бухгалтерські документи (рахунки, податкові накладні), які свідчили про нібито проведені у січні 2016 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Альтерра Трейдинг» та ТОВ «Ленсі Груп», а саме про постачання ТОВ «Альтерра Трейдинг» на адресу ТОВ «Ленсі Груп» товару (дизельного палива), які передав ОСОБА_5 . Останній, в свою чергу, виконуючи відведену роль у вчиненні злочину, діючи умисно, з корисливих мотивів, знаходячись в офісному приміщенні, розташованому у м. Дніпро (точну адресу не встановлено) в період часу з 01.01.2016 року по 20.02.2016 року, достовірно знаючи, що ТОВ «Альтерра Трейдинг» є фіктивним підприємством, яке не веде фінансово-господарську діяльність та придбано з метою прикриття незаконної діяльності, у документах первинно-бухгалтерського обліку, які свідчили про нібито проведені у січні 2016 року фінансово-господарські операції між ТОВ «Альтерра Трейдинг» та ТОВ «Ленсі Груп», а саме про постачання ТОВ «Альтерра Трейдинг» на адресу ТОВ «Ленсі Груп» товару (дизельного палива) у графі «директор» виконав свій підпис, засвідчив його печаткою ТОВ «Альтерра Трейдинг» та передав їх у розпорядження не встановленій досудовим розслідуванням особі, яка в подальшому передала їх замовникам незаконних послуг представникам службових осіб ТОВ «Ленсі Груп».

У свою чергу, в цей же період у робочий час службові особи ТОВ «Ленсі Груп», яке є платником податків, за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Бузова, вул. Леніна, б. 315А, кв. 3, здійснили документальне оформлення господарських операцій з придбання товарів (дизельного палива) у ТОВ «Альтерра Трейдинг», які фактично не здійснювались та були безтоварними, використавши їх при формуванні відомостей бухгалтерського і податкового обліків ТОВ «Ленсі Груп» та складанні податкових декларацій, про що достовірно знали і їх пособники ОСОБА_5 та не встановлена досудовим розслідуванням особа.

Таким чином, ОСОБА_5 та не встановлена досудовим розслідуванням особа, діючи умисно, з корисливих мотивів, та з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на створення умов для вчинення умисного ухилення від сплати податків службовим особам ТОВ «Ленсі Груп», сприяли службовим особам ТОВ «Ленсі Груп» наданням документальних засобів та знарядь в умисному ухиленні останніми від сплати податку на додану вартість у порушення ним вимог Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI:

п. 198.1, відповідно до якого до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

п. 198.2, яка передбачає, що датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

1. дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг;

2. дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною;

п. 198.3, згідно з яким податковий кредит звітного періоду визначається, виходячи з договірної контрактної вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з:

- придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду;

п. 198.6., яким встановлено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог;

Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов`язань продавця (п. 201.4); Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс), (п. 201.7.);

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п.201.10.);

Сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду, згідно з п. 200.1 ст.200 ПК України.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на пособництво в ухиленні від сплати податків службовими особами ТОВ «Ленсі Груп», не встановлена досудовим розслідуванням особа діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, перебуваючи в офісі, розташованому в м. Дніпро, приблизно у період з січня по лютий 2016 року, на підставі вищевказаних документів про нібито поставку товарів (дизельного палива) від ТОВ «Альтерра Трейдинг» на адресу ТОВ «Ленсі Груп» та розрахунок за поставку безготівковими коштами, склала та виписала 36 податкових накладних на загальну суму податку на додану вартість 27 048 294 грн., в яких нею було безпідставно відображено ТОВ «Альтерра Трейдинг» як продавця в частині взаємовідносин з постачання товарів (дизельного палива) на відповідні суми на адресу ТОВ «Ленсі Груп», та здійснила разом з ОСОБА_5 їх реєстрацію за допомогою електронного ключа, наданого ОСОБА_5 від його імені як директора ТОВ «Альтерра Трейдинг» разом з реєстрами податкових накладних, в який нею були включені відомості про ці взаємовідносини, в податковому органі: Новомосковській ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області, а саме:

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 851 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 697 567 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 852 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 725 563 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 853 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 727 896 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 854 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 935 533 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 855 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 739 561 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 856 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 758 225 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 857 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 767 557 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 858 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 779 222 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 859 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 790 887 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 860 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 711 565 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 861 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 716 231 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 862 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 825 882 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 863 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 837 547 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 864 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 709 232 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 865 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 727 896 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 866 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 732 562 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 867 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 723 230 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 868 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 704 566 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 869 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 699 900 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 870 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 816 550 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 873 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 725 563 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 874 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 739 561грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 875 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 727 896 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 876 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 758 225 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 878 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 779 222 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 879 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 790 887 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 881 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 716 231 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 882 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 825 882 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 883 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 795 553 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 883 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 795 553 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 884 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 709 232 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 885 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 727 896 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 886 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 732 562 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 888 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 704 566грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 889 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 699 900 грн.;

- податкової накладної від 28.01.2016 року № 891 від ТОВ «Альтерра Трейдинг», що сприяло заниженню податкових зобов`язань ТОВ «Ленсі Груп» з ПДВ на суму 743 993,7 грн.

У свою чергу службові особи ТОВ «Ленсі Груп» в порушення вищевказаних норм ПК України, перебуваючи в офісі ТОВ «Ленсі Груп» за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, с. Бузова, вул. Леніна, б. 315А, кв. 3, в період часу з 28.01.2016 року по 02.03.2016 року, діючи умисно, з корисливих мотивів, здійснили складання та підписання декларацій з податку на додану вартість ТОВ «Ленсі Груп» на підставі податкових накладних, виписаних від ТОВ «Альтерра Трейдинг» як продавця на адресу ТОВ «Ленсі Груп», які містили відомості щодо неіснуючих насправді фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Ленсі Груп» з ТОВ «Альтерра Трейдинг», надавши їх до ДПІ у Києво-Святошинському районі ГУ ДФС у Київський області, чим у порушення вимог п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3 ст. 198, п. 200.1, п. 200.2, п. 200.4 ст. 200 ПК України від 02.12.2010 року № 2755-VI безпідставно задекларували в податковій звітності ТОВ «Ленсі Груп» податковий кредит з податку на додану вартість від операцій з придбання товарів (дизельного палива) у ТОВ «Альтерра Трейдинг», яке є фіктивним підприємством, за період з січня 2016 року по лютий 2016 року, що в цілому призвело до фактичного ненадходження до бюджету сум з податку на додану вартість у 2016 році на суму 27 048 294 грн., тобто в особливо великих розмірах, тим самим службові особи ТОВ «Ленсі Груп» умисно ухилились від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах на загальну суму 27 048 294 грн., що охоплювалося умислом його пособників ОСОБА_5 та не встановленої досудовим розслідуванням особи.

Таким чином, ОСОБА_5 за попередньою змовою з не встановленою досудовим розслідуванням особою, діючи умисно, у період з 01.01.2016 року по 02.03.2016 року, з корисливих мотивів, достовірно знаючи, що ТОВ «Альтерра Трейдинг» є фіктивним підприємством, використовуючи його реквізити, печатку, відкриті у банківських установах розрахункові рахунки і засоби для розрахунків та податкової звітності, надаючи засоби і знаряддя при відображенні в господарських документах, документах бухгалтерського обліку та зареєструвавши в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні (за місцем реєстрації податкового органу: Новомосковська ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області, про фіктивно проведені (безтоварні) господарські операції з постачання з ТОВ «Альтерра Трейдинг» до ТОВ «Ленсі Груп» товарно-матеріальних цінностей, вчинили активні дії зі сприяння у вчиненні службовим особам ТОВ «Ленсі Груп» в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість у сумі 27 048 294 грн., який входить в систему оподаткування та введений у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто суми податку на додану вартість, яка більше ніж у 5000 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, розмір якого на час вчинення злочину до 31 грудня 2016 року, виходячи з положень абз. 8 п. 1 розділу XIX «Прикінцеві положення», а також пп. 169.1.1 п.169.1 ст.169 ПК України в редакції, чинній станом на 20.07.2015, ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», складав 689 грн.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковані стороною обвинувачення за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України як пособництво вчиненню умисного ухилення від сплати податку, що входить в систему оподаткування, введеного у встановленому законом порядку, вчиненого службовою особою підприємства, незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто суми податку, яка більше ніж у 5 000 разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні повідомила суд про укладення 30 листопада 2017 року між нею та обвинуваченим ОСОБА_5 в присутності його захисника ОСОБА_4 угоди про визнання винуватості, яку надала суду. Зазначила, що ОСОБА_5 вчинив тяжкий злочин у співучасті як пособник, однак його роль була незначною, про наявність пом`якшуючих покарання обставин щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, часткове добровільне відшкодування завданого збитку, оскільки під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження відшкодовано 16471980 грн.. Пославшись на вказані вище обставини, на повне визнання обвинуваченим своєї вини і відсутність обставин, які обтяжують покарання, на наявність у обвинуваченого на утриманні неповнолітньої дитини, просила затвердити угоду про визнання винуватості з призначенням узгодженого в ній покарання.

Відповідно до вказаної угоди обвинувачений ОСОБА_5 свою вину в інкримінованому йому злочині, передбаченому ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, визнав повністю, сторони узгодили призначення йому покарання із застосуванням положень ч. 2 ст. 53 КК України та ч. 1 ст. 69 КК України нижче від найнижчої межі, встановленої для покарання за вказаний злочин, а саме у виді штрафу в дохід держави у розмірі 11250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 191250,00 грн., без позбавлення права займати певні посади або займатись певною діяльності, з конфіскацією всього належного майна на праві власності.

Захисник ОСОБА_4 висловилася про затвердження угоди і призначення узгодженого сторонами в угоді покарання, зазначила, що угода відповідає інтересам обвинуваченого.

Обвинувачений ОСОБА_5 в судовому засіданні свою вину визнав повністю, щиро кається та висловився про затвердження угоди і призначення йому узгодженого покарання.

У обвинуваченого в підготовчому судовому засіданні з`ясовані всі питання, визначені ст. 474 КПК України та роз`яснені наслідки укладення та невиконання угоди, відповідно до ст. ст. 473, 476 КПК України.

На виконання вимог ст. 474 КПК України судом з`ясовано обставини, які дають змогу впевнитися в тому, що обвинувачений усвідомлює свої права, наслідки укладення і затвердження угоди, характер обвинувачення, вид покарання, яке буде до нього застосовано, а також переконатися, що укладення угоди є добровільним. Суд також вважає, що угода відповідає вимогам КПК України та закону.

Ухвалюючи вирок, на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, підтверджених доказами та оцінених судом відповідно до ст. 94 КПК України, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_5 . Узгоджене сторонами покарання відповідає загальним правилам призначення покарань, передбаченим КК України.

При визначенні виду та розміру покарання обвинуваченому ОСОБА_5 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, сукупність усіх обставин у справі, дані про особу обвинуваченого. Так, обвинувачений вчинив тяжкий злочин, раніше судимий за вчинення злочину у сфері господарської діяльності, однак має на утриманні неповнолітню дитину 2002 року народження, на обліку у лікарів не перебуває.

Вирішуючи питання щодо покарання обвинуваченого суд також враховує, що відповідно до ч. 5 ст. 68 КК України при призначенні покарання співучасникам злочину суд, керуючись положеннями статей 65-67 цього Кодексу, враховує характер та ступінь участі кожного з них у вчиненні злочину.

Санкція ч. 3 ст. 212 КК України передбачає покарання у виді штрафу від 15000 до 25000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Згідно з ч. 2 ст. 53 КК України за вчинення злочину, за який передбачене основне покарання у виді штрафу понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, розмір штрафу, що призначається судом, не може бути меншим за розмір майнової шкоди, завданої злочином, або отриманого внаслідок вчинення злочину доходу, незалежно від граничного розміру штрафу, передбаченого санкцією статті (санкцією частини статті) Особливої частини цього Кодексу. Суд, встановивши, що такий злочин вчинено у співучасті і роль виконавця (співвиконавця), підбурювача або пособника у його вчиненні є незначною, може призначити таким особам покарання у виді штрафу в розмірі, передбаченому санкцією статті (санкцією частини статті) Особливої частини цього Кодексу, без урахування розміру майнової шкоди, завданої злочином, або отриманого внаслідок вчинення злочину доходу.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 КК України за наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, з урахуванням особи винного суд, умотивувавши своє рішення, може, крім випадків засудження за корупційний злочин, призначити основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, або перейти до іншого, більш м`якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу за цей злочин. У цьому випадку суд не має права призначити покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої для такого виду покарання в Загальній частині цього Кодексу. За вчинення злочину, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, суд з підстав, передбачених цією частиною, може призначити основне покарання у виді штрафу, розмір якого не більше ніж на чверть нижчий від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу.

Суд визнає пом`якшуючими покарання обставинами, які істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого ОСОБА_5 злочину щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне часткове відшкодування завданої шкоди. Обтяжуючих покарання обставин судом не встановлено.

Крім того, відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику призначення судами кримінального покарання» №7 від 24.10.2003 року відповідно до ст. 55 КК України позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю застосовується як додаткове покарання лише в тих випадках, коли вчинення злочину було пов`язане з посадою підсудного або із заняттям ним певною діяльністю. Якщо додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю за санкцією статті (санкцією частини статті) є обов`язковим, то воно застосовується лише до тих осіб, які обіймали посади чи займалися діяльністю, з якими було пов`язано вчинення злочину. До інших осіб, які були співучасниками злочину, не пов`язаного з їх діяльністю чи займаною посадою, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю не застосовується з наведенням у вироку відповідних мотивів. У такому випадку посилатися на статтю 69 КК України не потрібно.

Суд вважає, що в даному випадку ОСОБА_5 відноситься до таких інших осіб, як співучасник злочину, оскільки виконання ним відведеної йому ролі директора ТОВ «Альтерра Трейдинг» не пов`язане з його посадою, оскільки ОСОБА_5 не виконував організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, що притаманно керівнику підприємства, а тому додаткове покарання у виді позбавлення його права обіймати певні посади застосовувати не доцільно.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що ОСОБА_5 має декілька обставин, які пом`якшують його покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, а також те, що його роль є незначною у вчиненні інкримінованого йому злочину, суд вважає за можливе призначити узгоджене між прокурором та обвинуваченим покарання при укладанні угоди про визнання винуватості та призначити покарання із застосуванням положень ч. 2 ст. 53 КК України та ч. 1 ст. 69 КК України нижче від найнижчої межі, встановленої для покарання за вказаний злочин, а саме у виді штрафу в дохід держави у розмірі 11250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльності, з конфіскацією майна, яке є власністю обвинуваченого.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 474, 475 КПК України, суд -

у х в а л и в :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 30 листопада 2017 року між прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , обвинуваченим ОСОБА_5 за участю його захисника ОСОБА_4 .

Визнати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України, та призначити йому покарання із застосуванням положень ч. 2 ст. 53 КК України та ч. 1 ст. 69 КК України у виді штрафу в дохід держави у розмірі 11250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 191250 (сто дев`яносто одна тисяча двісті п`ятдесят) гривень 00 копійок, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльності, з конфіскацією майна, яке є власністю обвинуваченого.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення лише з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Копію вироку видати обвинуваченому та прокурору негайно, після його проголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення07.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70786575
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —183/3900/17

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Вирок від 07.12.2017

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Мельник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні