Рішення
від 07.12.2017 по справі 632/1585/16-ц
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

18 м. Первомайський Первомайський район Харківська область Україна 64107

Справа № 632/1585/16-ц

провадження № 2-др/632/6/17

ДОДАТКОВЕ Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"07" грудня 2017 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судді Библіва С.В., при секретарі Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Первомайської місцевої прокуратури Харківської області про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за її позовною заявою в інтересах неповнолітньої дитини-сироти ОСОБА_1 до Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2, третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на майно, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 30.08.2016 року, ухваленому у справі за позовом Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах неповнолітньої дитини-сироти ОСОБА_1 до Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2, третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом на майно - позов задоволено. Зокрема, за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженцем та жителем згідно реєстрації м. Первомайського Харківської області, вул. Лісозахисна., б.5, і.н. НОМЕР_1, визнане право власності в порядку спадкування за законом після смерті 10.03.2015 року матері ОСОБА_3 на житловий будинок літ. А-1, загальною площею 48,20 кв.м., житловою площею 27,00 кв.м., з надвірними будівлями: сарай літ. Б, льох літ. В, вбиральня літ. Г, огорожа літ. N, що розташовані в м. Первомайському Харківської області, вул. Лісозахисна, 5 та на дві земельні ділянки: кадастровий номер 6311500000:06:001:0035 площею 0,0868 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та кадастровий номер 6311500000:06:001:0036 площею 0,0822 га для ведення особистого селянського господарства, що розташовані за тією ж адресою.

Прокуратура 17.11.2017 року звернулася до суду із заявою про ухвалення додаткового рішення у справі, оскільки, позов задоволено і відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України суд мав стягнути з відповідачів суму сплаченого судового збору в розмірі 3356,38 грн., яку прокуратура сплатила при подачі позову. Суд же при ухваленні рішення не вирішив питання щодо судових витрат.

Прокурор до суду не прибув, проте надав заяву про розгляд питання про ухвалення додаткового рішення без його участі на задоволенні вимог наполягає. Інші сторони до судового засідання не прибули, проте їхня неявка не перешкоджає вирішенню питання про ухвалення додаткового рішення. В силу ч.2 ст. 197 ЦПК України суд вважає за доцільне розглянути питання щодо ухвалення додаткового рішення без участі сторін та без фіксації процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, перевіривши матеріали справи, встановив таке:

у відповідності до п.4 ч.1 ст.220 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Дійсно, як зазначила прокуратура, суд, задовольняючи повністю позовні вимоги, в резолютивній частині судового рішення не вирішив питання щодо судових витрат. Як вбачається з платіжного доручення № 1340 від 07.07.2016 року (а.с.2), прокуратурою Харківської області сплачено за розгляд свого позову 3356,38 грн. судового збору, але, як вбачається з тексту резолютивної частини рішення, суд не вказав долю судових витрат, зокрема, судового збору.

Відповідно до ч.1 ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Тому, враховуючи положення ст. 88 ЦПК України та наявність документу на підтвердження сплати судового збору, суд мав би стягнути 3356,38 грн. судового збору з відповідачів у справі, якими є Первомайська міська рада Харківської області та ОСОБА_2 в рівних частках.

Проте, суд, при ухваленні рішення і вирішення питання щодо судових витрат виходив з того, що судові витрати мають бути залишені за Державою, тому, в резолютивній частині рішення суд не вказав про це, хоча повинен був, а тому, суд вважає, що необхідно доповнити рішення суду таким реченням: Судові витрати залишити за державою .

Фактично відмовляючи у стягненні судових витрат з відповідачів на користь прокуратури, суд виходив з наступного: в даному спорі прокуратура, що діяла в інтересах неповнолітнього-сироти, пред'являла позовну вимогу про визнання права власності в порядку спадкування за законом після смерті 10.03.2015 року матері дитини-сироти - ОСОБА_3 на об'єкти нерухомості, на які не збереглися правовстановлюючі документи. Державний нотаріус законно відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_1 саме через відсутність правовстановлюючих документів на нерухоме майно, які втрачені спадкодавцем. Іншого способу захистити права спадкоємця на спадщину, інакше як через звернення до суду з відповідним позовом, у ОСОБА_1В не було. Відповідачами за такими позовами можуть бути інші спадкоємці, що прийняли спадщину, а також місцева громада, яка в разі неприйняття спадщини спадкоємцями, може ставити питання про її відумерлість. Сестра сироти ОСОБА_2, потенційна спадкоємиця першої черги спадкування, є також і опікуном свого брата відповідно до рішення органу опіки та піклування від 25.05.2016 року. Остання спадщину не прийняла, залишивши її братові, тому, і за даним позовом відповідати вона не має, бо її дії не можуть суперечити правам підопічного і вони їм не суперечать. Первомайська міська рада Харківської області, вказана у позові відповідачем, також не відповідає за втрату спадкодавцем правовстановлюючих документів на спадкову нерухомість. Дані відповідачі прокуратурою визначені саме з критеріїв потенційного спадкоємця ОСОБА_2 та громади, яка може в певному випадку претендувати на майно, хоча ні перший, ні другий відповідач на час розгляду справи у суді на спадкове майно не претендували і між ними та неповнолітнім про спадщину спору не було. Виходячи з характеру даних правовідносин, інших відповідачів, які б порушували права неповнолітнього - не встановлено, тому, номінально, виникла необхідність у визначенні відповідачами саме вказаних вище осіб. Крім того, суд зазначає, що орган опіки та піклування виконкому Первомайської міської ради Харківської області вжив всіх необхідних заходів щодо захисту прав дитини-сироти. Так, рішенням від 22.04.2015 року (після смерті у березні матері) ОСОБА_1 надано статус дитини-сироти та за ним закріплено житло; 22.05.2016 року над ним встановлено опіку та опікуном призначено його сестру ОСОБА_2, оскільки ОСОБА_1 відбував покарання в установах Державної кримінально-виконавчої служби аж по 24.03.2016 року. Спадщину ОСОБА_1 прийняв і вона йому належить, оскільки на момент її відкриття він був неповнолітнім.

Стаття 88 КК України регулює розподіл судових витрат, однак в даному випадку імперативний характер, на думку суду, вона не може мати через недоцільність стягнення суми судового збору з відповідачів, які лише номінально такими є. Оскільки Прокуратура України є державним органом і фінансується з державного бюджету, то суд дійшов висновку про віднесення цих витрат за рахунок держави. Таким чином, заява підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 88, п.4 ч.1 ст.220 ЦПК України, ЗУ Про судовий збір , суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву Первомайської місцевої прокуратури Харківської області про ухвалення додаткового рішення задовольнити частково.

Доповнити реченням резолютивну частину рішення Первомайського міськрайонного суду Харківської області від 30.08.2016 року у справі за позовом Первомайської місцевої прокуратури Харківської області в інтересах неповнолітньої дитини-сироти ОСОБА_1 до Первомайської міської ради Харківської області, ОСОБА_2, третя особа Орган опіки та піклування виконавчого комітету Первомайської міської ради Харківської області, про визнання права власності в порядку спадкування за законом, такого змісту: Судові витрати залишити за державою .

В іншій частині заяву про ухвалення додаткового рішення залишити без задоволення.

Додаткове рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання його копії.

Суддя: ОСОБА_4

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.12.2017
Оприлюднено12.12.2017
Номер документу70790085
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/1585/16-ц

Рішення від 07.12.2017

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 24.11.2016

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Рішення від 30.08.2016

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 12.08.2016

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні