Ухвала
від 05.12.2017 по справі 359/9646/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/9646/17

Провадження № 1-кс/359/2243/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

5 грудня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду без технічної фіксації клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юриста 2 класу ОСОБА_3 , в кримінальному провадженні № 42017111100000294, внесеному до ЄРДР 06.11.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

в с т а н о в и в:

Прокурор Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юрист 2 класу ОСОБА_3 , звернулася до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, в якому зазначила, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ- НОМЕР_1 ), у період з травня 2017 року по теперішній час, через електронну систему державних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_2 » стало переможцем тендерних торгів на суму понад 50 млн. грн., надавало та надає послуги по проведенню поточного ремонту дорожнього покриття. Замовниками є ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ - НОМЕР_2 ), ІНФОРМАЦІЯ_4 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ІНФОРМАЦІЯ_7 (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ІНФОРМАЦІЯ_8 (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Провівши аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ- НОМЕР_1 ) працівниками оперативного управління не представилось за можливе встановити, хто саме виконував (працівники) роботи щодо укладання дорожнього покриття, відповідно до укладених договорів. Згідно проведеного аналізу податкових накладних, субпідрядні організації для виконання робіт не залучались.

Крім того встановлено, що бюджетні кошти, які отримано від бюджетних організацій перераховувались на СГД з ознаками «ризику», які реалізують відмінну від придбання продукцію «пересорт», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ).

Встановлено та допитано директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », який заперечив свою причетність до реєстрації/перереєстрації, ведення фінансово господарської діяльності на підприємстві. Згідно бази «Єдиний реєстр податкових накладних» на вказане підприємство були перераховані кошти нібито за бітум дорожній.

15.11.2017 року в рамках кримінального провадження було допитано, як свідка директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » гр. ОСОБА_4 , який повідомив, що бітум дорожній використовувавсь під час ремонту вулиць по м. Бориспіль Київської області замовником якого є ІНФОРМАЦІЯ_3 (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), про те які саме підприємства поставляли будівельні матеріали не пам`ятає.

Під час проведення досудового розслідування даного кримінального провадження виникла необхідність в розкритті банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

Згідно «Інформаційно-аналітичної бази даних «Податковий блок» у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) відкрито банківські рахунки: № НОМЕР_18 та № НОМЕР_19 у Київському ГРУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », м. Київ (МФО НОМЕР_20 ).

Тому, можна прийти до висновку, що у Київському ГРУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », яке розташовано за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться документи та відомості, які мають значення для встановлення обставин у даному кримінальному провадженні, а саме:

- виписки про рух грошових коштів по рахункам № НОМЕР_18 та № НОМЕР_19 відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- документи щодо відкриття та користування вказаними рахунками підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- протоколи системи «Клієнт - банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назви операцій та ІР адреса клієнта, як у паперовому так і електронному вигляді.

- грошові чеки, квитанції та інші документи на отримання готівкових коштів по рахункам № НОМЕР_18 та № НОМЕР_19 .

Вищевказані документи у кримінальному провадженні мають важливе значення, оскільки можуть міститися дані, що підтверджують факт перерахування грошових коштів від бюджетних, транзитних підприємств, установ, організацій на банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), відомості про підприємства, на які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) перераховувало грошові кошти з метою перетворення у готівкову форму.

Відомості, що містяться у документах, пов`язаних з відкриттям банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), отриманням готівкових коштів з рахунків підприємств, а також відомості про рух коштів по зазначеним вище рахункам, що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), будуть використані як докази у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що становить банківську таємницю.

Положеннями ст.ст. 159-162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками органам прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Антимонопольного комітету України - на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

Однак, відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» банку забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо їх імена зазначенні у документах, угодах та операціях клієнта.

Враховуючи наведене, банк не має правових підстав розкрити банківську таємницю на запит, а саме надати інформацію про рух грошових коштів із зазначенням назви, коду ЄДРПОУ, номеру рахунку контрагентів (клієнтів іншого банку), оскільки надання інформації про клієнтів іншого банку заборонено законом; документів справи з юридичного оформлення рахунку, кредитних справ та інших документів, зазначених у запиті, як таких що не стосуються операцій за рахунками.

В інший спосіб, інакше як отримати тимчасовий доступ до відомостей про рух коштів по розрахунковому рахунку та інших документів, що становлять банківську таємницю, та їх вилучення неможливо довести обставини використання коштів, фактичних обсягів проведених фінансових та господарських операцій, встановлення осіб, які причетні до діяльності цього підприємства або яким відомі обставини, досліджуваного злочину, вилучення документів, які є речовими доказами в кримінальному провадженні.

Крім того, у разі не отримання тимчасового доступу до копій вказаних документів з можливістю їх вилучення, це позбавить можливості в ході досудового розслідування, призначити та провести ревізії, податкові перевірки.

Слідчий суддя дослідивши клопотання, заслухавши пояснення прокурора приходить до висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

З кримінального провадження слідує, що протягом 2017 року службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » зловживаючи службовим становищем, здійснили розтрату бюджетних коштів при виконанні договорів, укладених з ГУ ЖКГ про проведення поточного ремонту дорожнього покриття по вулицям м. Бориспіль. 06.11.2017 року відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017111100000294 з правовою кваліфікацією ч.2 ст.191 КК України.

Прокурором, у відповідності до ст.163 КПК України, в судовому засіданні доведено, що у володінні Київського ГРУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », яке розташовано за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться відомості по розрахункових рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) № НОМЕР_18 та № НОМЕР_19 , без отримання яких неможливо буде довести обставини використання коштів, фактичних обсягів проведених фінансових та господарських операцій, встановлення осіб, які причетні до діяльності цього підприємства або яким відомі обставини, досліджуваного злочину, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.160,163 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юристу 2 класу ОСОБА_3 , заступнику начальника ВОСА ПДВ ОУ Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області капітану податкової міліції ОСОБА_5 , старшому оперуповноваженому ВОСА ПДВ ОУ Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_6 , оперуповноваженому ВОСА ПДВ ОУ Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_7 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів та відомостей, що становлять банківську таємницю і знаходяться у володінні Київського ГРУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_18 », за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться відомості по розрахунковим рахункам № НОМЕР_18 та № НОМЕР_19 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), та можливість його вилучити в копіях, а саме:

- про рух коштів по указаному рахунку із зазначенням всіх обов`язкових реквізитів, а саме: назви контрагенту, коду ЄДРПОУ контрагента, номер рахунку контрагента, назви банку з МФО в якому обслуговується контрагент, дати та часу здійснення транзакції на кінець та початок банківського дня, суми та призначення платежів, підстави руху коштів (вид та номер платіжного документу), за період часу з 12.04.2017 по 19.10.2017 року, (на паперовому та електронному носіях у форматі excel);

- справи з юридичного оформлення рахунків підприємства в повному обсязі (заяви на відкриття рахунку, договори, додатки і додаткові угоди до нього, картки зі зразками підписів і відбитків печатки, довідок, довіреностей, протоколів загальних зборів засновників (учасників), наказів, рішень власника, статутів, реєстраційних карток, довідок з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, свідоцтв про державну реєстрацію юридичної особи, банківських договорів (із додатками) та всіх інших документів, які подавались ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) до установи банку і знаходяться в банку;

- платіжних документів (на паперовому носії), які стали підставою для руху коштів по указаному рахунку (платіжні доручення, чеки на зняття готівки тощо), за період часу з 12.04.2017 по 19.10.2017

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70800343
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/9646/17

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Журавський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні