Ухвала
від 01.11.2017 по справі 548/1434/17
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1434/17

Провадження №6/548/30/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.11.2017 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Миркушіної Н.С.,

при секретарі - Листопад В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хорол подання старшого державного виконавця Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа,-

В С Т А Н О В И В :

Старший державний виконавець Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_1 звернулася до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа, в обгрунтування якого вказала, що на виконанні Хорольського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Полтавській області знаходиться зведене виконавче провадження 51458111 з виконання виконавчий лист № 2а-1670/7273/12 виданий 10.04.2013 року про стягнення з ОСОБА_2 податкового боргу по сплаті податку з доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності у розмірі 46271,20грн та податкового боргу по сплаті податку на додану вартість у розмірі 200631,95грн. Всього - 246885,15грн.

За вказаним виконавчим документом боржником є - ОСОБА_2, дата народження 04.05.1980, РНОКПП НОМЕР_1 (м.Хорол вул.Кирстівка,10).

В судове засідання старший державний виконавець Хорольського РВДВС ГТУЮ у Полтавській області Сальнік О.В. не з"явилася, хоча вчасно та належним чином була повідомлена про час та місце слуханя справи.

Розглянувши подання, проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази, суд приходить до висновку, що подання старшого державного виконавця Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа слід задовольнити з наступних підстав.

Державним виконавцем відділу на підставі ст.ст.17,19,20,25 Закону України Про виконавче провадження (який був чинний на той час) з метою виконання вищевказаного виконавчого документу 21.06.2016 року було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та направлено ОСОБА_2

Копію постанови та виклик державного виконавця боржниця отримала 22.06.2016 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Крім того, вперше даний виконавчий документ пред'являвся на виконання до відділу ДВС 19.04.2013 року. У той же день було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 37662933 та направлено боржниці рекомендованим листом. Копію постанови та виклик державного виконавця боржниця отримала 20.04.2013 року , що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Але незважаючи на те, що ОСОБА_2 знала про наявність несплаченого податкового боргу рішення за період з 2014 року й по сьогоднішній день боржницею не виконано.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно за ОСОБА_2 нерухоме майно не зареєстровано.

За повідомленням ТСЦ транспортні засоби за боржником не зареєстровано. Згідно відповіді відділу Держгеокадастру у Хорольському районі земельні ділянки на ім'я ОСОБА_2 не зареєстровані. Згідно повідомлення ДІСГ у Полтавській області сільськогосподарська техніка на ім'я ОСОБА_2 не зареєстрована.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_2 зареєстрована з 30.12.2015 керівником ТОВ Транссервіс Логістика (код ЄДРПОУ 40210259) та виступає засновником даного товариства. Тобто боржниця одержує доходи в ТОВ Транссервіс Логістика , однак кошти по рішенню суду не сплачує.

Згідно відповіді на запит УДМС України в Полтавській області ОСОБА_2 документувалася паспортом громадянина України для виїзду за кордон серії ЕЕ № 455318 від 02.09.2008 року.

На запит виконавця Державною прикордонною службою України листом від 18.05.2017 року повідомлено про те, що ОСОБА_2, дата народження 04.05.1980 року, неодноразово перетинала державний кордон України, а саме виїжджала за межі України 26.06.2015 року (Румунія), 11.05.2016 року (Єгипет).

Виходячи з наведеного ОСОБА_2 мала фінансові можливості здійснювати поїздки за межі України, при цьому не сплативши коштів на користь Державного бюджету України.

Рішення до теперішнього часу не виконане, а боржниця ухиляється від їх виконання, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного їй майна і доходів.

Статтею 18 Закону України Про виконавче провадження встановлено, що виконавець у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Статтею 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» № 3857-ХІІ у редакції від 10.12.2015 встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема, у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов'язань.

Відповідно до частини першої статті 377-1 Цивільного процесуального кодексу України питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, або за місцезнаходженням виконавчого округу за поданням приватного виконавця.

Відповідно до ч. 5 ст. 19 Закону України Про виконавче провадження боржник зобов'язаний: утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; допускати в установленому законом порядку виконавця до житла та іншого володіння, приміщень і сховищ, що належать йому або якими він користується, для проведення виконавчих дій; за рішеннями майнового характеру подати виконавцю протягом п'яти робочих днів з дня відкриття виконавчого провадження декларацію про доходи та майно боржника, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України; повідомити виконавцю про зміну відомостей, зазначених у декларації про доходи та майно боржника, не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення відповідної обставини; своєчасно з'являтися на вимогу виконавця; надавати пояснення за фактами невиконання рішень або законних вимог виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження.

Саме по собі невиконання боржником рішення суду у добровільному порядку не свідчить про ухилення його від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням суду.

Статтею 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Згідно зі ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров'я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Питання щодо обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи за межі України порушується за наявності доказів ухилення від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням.

Згідно ч. 1 ст. 17 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до ст. 6 Конвенції кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У прецедентній практиці Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував на значенні своєчасного виконання рішень суду для захисту прав та свобод людини і громадянина, зауважуючи, що виконання судових рішень є невід'ємною частиною цивільного процесу, a несвоєчасне виконання судових рішень є таким, що суперечить п. 1 ст. 6 ЄКПЛ, і є порушенням права на суд. Так, у справі Хорнсбі проти Греції ЄСПЛ зауважив, що право на суд стало б ілюзорним, якщо б правова система держави дозволяла, щоб кінцеве та обов'язкове рішення суду залишалося невиконаним, що завдавало б шкоду одній зі сторін. Виконання рішень, ухвалених будь-яким судом, слід розглядати як невід'ємну частину судового розгляду для цілей ст. 6 ЄКПЛ. Така позиція ЄСПЛ підтримувалася судом також і у рішеннях Ромашов проти України, Дубенко проти України.

Зважаючи на те, що стадія виконання рішення суду є невід'ємною частиною судового розгляду, при вирішенні питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України суд виходить із загальних принципів обов'язковості доказування і подання доказів встановлених ст. ст. 10, 60 ЦПК України.

При цьому, як вбачається при примусовому виконанні судового рішення державним виконавцем вчинені всі можливі виконавчі дії та в повній мірі вжито заходів щодо розшуку майна боржника.

Наявні в матеріалах подання докази свідчать про умисне ухилення ОСОБА_2 від виконання зобов'язань.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність задоволення подання старшого державного виконавця Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа, що є адекватним ступенем втручання до його приватного життя та узгоджується з приписами ст. 13 Загальної декларації прав людини, з метою забезпечення принципу верховенства права та обов'язковості виконання судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5, 11, 18 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", та 377-1 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Подання старшого державного виконавця Хорольського РВ ДВС ГТУЮ у Полтавській області ОСОБА_1 про тимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа, -задовольнити повністю.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_2, дата народження 04.05.1980 року, РНОКПП НОМЕР_1 (м.Хорол вул.Кирстівка,10) до виконання зобов'язань, покладених на неї виконавчим листом № 2а-1670/7273/12 виданим 10.04.2013 року про стягнення з ОСОБА_2 податкового боргу по сплаті податку з доходів фізичних осіб від підприємницької діяльності у розмірі 46271,20грн та податкового боргу по сплаті податку на додану вартість у розмірі 200631,95грн. Всього - 246885,15грн.

Виконання покласти на Адміністрацію Державної прикордонної служби України (01601, м. Київ, вул. Володимирська, 26).

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Полтавської області шляхом подачі через Хорольський районний суд Полтавської області апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня її проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час її проголошення - протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення01.11.2017
Оприлюднено12.12.2017
Номер документу70801796
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження боржника ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України без вилучення паспортного документа

Судовий реєстр по справі —548/1434/17

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 27.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Дорош А. І.

Ухвала від 17.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Дорош А. І.

Ухвала від 10.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Дорош А. І.

Ухвала від 01.11.2017

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Ухвала від 09.10.2017

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні