Ухвала
від 05.12.2017 по справі 308/12250/17
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

308/12250/17

У Х В А Л А

05.12.2017 року місто Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , з участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотанняслідчого у кримінальному провадженні №32017070000000060 - старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області майора податкової міліції ОСОБА_2 про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором та мотивовано тим, що у провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області перебувають матеріали досудового розслідування за №32017070000000060, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.12.2017, на підставі матеріалів, які надійшли від оперативного управління ГУ ДФС у Закарпатській області, відповідно до яких невстановлені особи незаконно придбали з метою збуту, зберігали та транспортували з цією метою о 00 год. 34 хв. 02.12.2017 року через пункт пропуску «Дяково» Закарпатської митниці ДФС автомобілем марки «Renault» з напівпричепом (реєстраційні номерні знаки НОМЕР_1 ) з України до Румунії незаконно виготовлені тютюнові вироби марок: «Rothmans», «Marble» в загальній кількості 100 000 пачок.

Згідно матеріалів отриманих від ОУ ГУ ДФС у Закарпатській області встановлено, що 02.12.2017 працівниками м/п «Дяково» Закарпатської митниці ДФС у Закарпатській області складено протокол про порушення митних правил №4031/30500/17 відносно громадянина України ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 ) за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 МК України.

Встановлено, що 02.12.2017 о 00 год. 34 хв. в зону митного контролю на ділянку «Виїзд з України» (ЗМК вантажна) митного посту «Дяково» Закарпатської митниці ДФС заїхав вантажний автомобіль марки «Renault» р.н.з. НОМЕР_2 з напівпричепом марки «Schwarzmuller» р.н.з. НОМЕР_3 під керуванням громадянина України ОСОБА_3 , що працює водієм на МПП «Тетеш» (код ЄДРПОУ 19108444, Тячівський р-н, с. Топчино, 341Б).

Згідно поданих до митного контролю водієм товаросупровідних документів, а саме: CMR № 208204 від 30.11.17, рахунку-фактури (інвойсу) №16 від 29.11.17, митної декларації типу ЕК10АА № UA305140/2017/008051 від 30.11.2017 року, через митний кордон України в митному режимі «експорт» переміщується товар «Пиломатеріали хвойні необрізні», загальною вагою брутто 23000,00 кг., вартістю 1960 євро.

Відправником товару являється ФОП ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_4 ), яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , а одержувач - румунська фірма « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (Herja, 12 A, Baia Mare, Maramures, Romania).

Вантажний автомобіль з напівпричепом надійшов без митного забезпечення митниці відправлення, замитнення здійснювалось на ВМО №3 (Хуст) митного поста «Виноградів-вантажний».

Під час проходження митного контролю та митного оформлення було прийнято рішення про проведення митного огляду вантажу, в ході якого було виявлено приховані від митного контролю сигарети марки Rothmans 22000 пачок, марки Marble 78000 пачок, які знаходились серед пиломатеріалів хвойних необрізних дошок в спеціально виготовленому сховищі, штучно створених пустотілих порожнинах з дошок різних розмірів, з`єднаних за допомогою цвяхів, що створювало ефект цілісності дошок. Доступ до прихованих сигарет став можливим після вивантаження трьох верхніх шарів дошок та вийняттям з пустотілих порожнин пиломатеріалів упакованих в поліетилен сигарет.

Також, встановлено, що поліетилен, яким було обгорнуто тютюнові вироби був обсипаний порошком коричневого кольору з характерним запахом кави.

В наданому поясненні водій ОСОБА_3 зазначив, що під час завантаження пиломатеріалів 30.11.2017, він не був присутній. Однак, пояснив, що 30.11.2017 близько 08 год. ранку залишив пустий напівпричіп на території за адресою Тячівський р-н, с. Нижня Апша, вул. 70-років Жовтня (схематичне знаходження території додає), а сам з тягачем поїхав на СТО з метою проведення технічного обслуговування ТЗ. Потім, після обіду йому передзвонив незнайомий чоловік і повідомив, що напівпричіп вже завантажений та знаходиться на зазначеній території. Близько 16 год. водій повернувся на дану територію та забрав напівпричіп з вантажем та попрямував на митницю в м. Хуст. По дорозі, в м. Тячів знайомий на ім`я ОСОБА_5 (родич ФОП ОСОБА_4 , на прізвисько « ОСОБА_6 » тел. НОМЕР_5 ) передав йому товарно-супровідні документи. Як зазначив водій ОСОБА_3 , про приховані тютюнові вироби йому було відомо.

Також, в ході надання пояснення ОСОБА_3 зазначив, що протягом 2017 року через Закарпатську митницю ДФС ним здійснено біля 20 експортних операцій (експорт пиломатеріалів), одержувачем ТМЦ у всіх випадках виступає фірма-нерезидент «S.C. WOOD'N IOANA S.R.L.» (Herja, 12 A, Baia Mare, Maramures, Romania), а відправником ФОП ОСОБА_4 . Завантаження ТМЦ у всіх випадках здійснювалося в АДРЕСА_3 , попереднє митне оформлення товарів здійснювалося на ВМО №3 (Хуст) митного поста «Виноградів-вантажний».

З огляду на вищевикладене та, відповідно до матеріалів кримінального провадження, у слідства є достатньо підстав вважати, що ФОП ОСОБА_4 , ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленими особами, здійснюють незаконну діяльність пов`язану з незаконним здійснюють незаконну діяльність пов`язану із незаконним придбанням з метою збуту, та переміщенням (експортом) незаконно виготовлених тютюнових виробів, замаскувавши їх у пиломатеріали, які попередньо зберігають у складських приміщеннях по АДРЕСА_3 .

Згідно витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, територія з будинком (складським приміщенням з якого здійснювалося завантаження пиломатеріалів) належать: 1/1 ОСОБА_7 , 1/1 ОСОБА_8 , 1/1 ОСОБА_9 , 1/1 ОСОБА_10 , 60/100 ОСОБА_11 , 1/1 МП «Новатор» (код ЄДРПОУ: 20430814), та, відповідно до оперативної інформації в зазначених складських приміщеннях і надалі зберігаються підготовлені пиломатеріали на експорт з можливими сторонніми вкладеннями (тютюновими виробами).

Враховуючи вищевикладене, з метою припинення кримінального правопорушення, та запобігти спробам ФОП ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та невстановленими особами знищити чи пошкодити, або ж вивезти тютюнові вироби з вказаної адреси, а також з метою відшукання та вилучення незаконно виготовлених тютюнових виробів, в т.ч. тютюнових виробів на яких можуть бути використані підроблені марки акцизного податку України, пиломатеріалів з можливими сторонніми вкладеннями, засобів та знарядь для їх упакування при транспортуванні, чорнових записів, накладних, видаткових накладних, документів, що свідчать про придбання та збут невстановленими особами контрафактних тютюнових виробів, електронних носії інформації, речей і документів кримінального правопорушення, що мають значення для досудового розслідування, а їх перебування в місці безпосереднього виявлення дасть змогу виявити та зафіксувати відомості про обставини та спосіб вчинення кримінального правопорушення, у зв`язку з чим, під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виникла обґрунтована необхідність провести обшук нежитлового приміщення, складських та підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку за адресою: АДРЕСА_3 , що належить на праві власності ОСОБА_7 .

Необхідність такої слідчої дії обґрунтовується тим, що невстановлені особи будучи добре обізнані про методи та форми роботи правоохоронних органів, можуть здійснювати свою протиправну діяльність конспіративно, при цьому проведення саме такої слідчої дії дасть можливість слідству запобігти їх спробам сховати чи знешкодити речі і документи, які являються предметом кримінального правопорушення, чи в інший спосіб укрити сліди вчиненого злочину.

Проведення саме такої гласної слідчої (розшукової) дії у комплексі з іншими такими діями дасть можливість слідству отримати під час її проведення докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для отримання та фіксації відомостей про обставини незаконної діяльності невстановлених осіб, до якої може бути причетний ФОП ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , та допоможуть слідству встановити їх співучасників.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до ч. 1статті 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до вимог п.18 ч.1ст.3 КПК України, слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи наведене в клопотанніта те, що органом досудового розслідуваннявідкрито кримінальне провадження, а такожслідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що саме за вказаною в клопотанні адресоюможуть знаходитися речі , предмети та документи , які мають важливе доказове значення , суд приходить до висновку , що існують правові підстави щодо здійснення обшуку вказаних в клопотанні приміщень, а тому приходить до висновку, що клопотання обґрунтованеіпідлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст.234,235, КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку нежитлового приміщення, складських та підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою: АДРЕСА_3 , що належить на праві власності: 1/1 ОСОБА_7 , 1/1 ОСОБА_8 , 1/1 ОСОБА_9 , 1/1 ОСОБА_10 , 60/100 ОСОБА_11 , 1/1 МП «Новатор» (код ЄДРПОУ: 20430814), з метою відшукання та вилучення незаконно виготовлених тютюнових виробів, в т.ч. тютюнових виробів на яких можуть бути використані підроблені марки акцизного податку України, засобів та знарядь для їх упакування при транспортуванні, пиломатеріалів з можливими сторонніми вкладеннями, чорнових записів, накладних, видаткових накладних, документів, що свідчать про придбання та збут невстановленими особами контрафактних тютюнових виробів, електронних носії інформації, речей і документів кримінального правопорушення, що мають значення для досудового розслідування, а їх перебування в місці безпосереднього виявлення дасть змогу виявити та зафіксувати відомості про обставини та спосіб вчинення кримінального правопорушення, що мають значення для досудового розслідування.

Дана ухваланадає право проникнути до житлачи іншого володіння особи лише раз.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70804705
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —308/12250/17

Ухвала від 15.12.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Леміш О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні