Ухвала
від 05.05.2016 по справі 758/5807/16-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/5807/16-к

У Х В А Л А

05 травня 2016 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 вніс до суду клопотання про арешт майна, а саме про накладення арешту на грошові кошти на рахунки № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 відкриті Товариством з обмеженою відповідальністю «Онассіс Компані» (код ЄДРПОУ 39882263) адреса: м. Кіровоград, вул. .Г.Сталінграда,12 корпус І.кв.64 ) у ПАТ «Укрсоцбанк» МФО 300023, адреса: м. Київ. вул. Ковпака, 29.

Клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні СВ Подільського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві знаходиться кримінальне провадження № №42016101070000066 від 05.04.2016 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 200 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних дій з документами на переказ, іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, використовуючи реквізити та печатки ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), що володіють ознаками фіктивності, запровадили протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними та фізичними особами, з подальшою "конвертацією" їх в готівку, з метою мінімізації податкових зобов`язань та приховування джерел походження грошових коштів.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що в рамках виконання запланованих заходів за ОРС №106, працівниками ГВ БКОЗ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області виявлено діяльність організованої групи осіб, члени якої на територій столичного регіону впровадили протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними і фізичними особами з подальшою "конвертацією" їх в готівку, яка спрямована на приховування чи маскування джерел походження коштів, мінімізацію податкових платежів до бюджету, має ознаки легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто організували діяльність "конвертаційного центру" (далі - "КЦ").

Схема полягає у надходженні коштів від замовників "конвертації" (обготівкування), тобто "клієнтів КЦ", безготівкових коштів на банківські рахунки "транзитних" підприємств, з яких надіслані суми коштів "дробляться" на менші та скеровуються на рахунки "транзитних" підприємств в іншому банку, з яких знову "дробляться" та надходять на карткові рахунки фізичних осіб (як правило безпосередніх учасників вказаної злочинної групи) з яких знімаються готівкою через банкомати або касу комерційних банків.

Ланцюг вказаних фінансових операцій маскується під проведення діяльності в сфері надання фінансових послуг.

Фінансові операції по зазначеній схемі між "транзитними" підприємствами проводяться такі, які не обкладаються ПДВ, як правило факторингові операції з призначенням платежу "переуступка права вимоги", "переведення боргу", "купівля- продаж дебіторської заборгованості" тощо.

При цьому, фактично відповідні факторингові операції проводяться лише на папері без мети настання жодних юридичних наслідків, боргові зобов`язання, які є предметом договорів факторингу, штучно створенні.

На рахунки фізичних осіб кошти як правило перераховуються з призначенням платежу "безвідсоткова фінансова допомога", "надання фінансового кредиту" тощо, що дозволяє їх безперешкодно знімати готівкою з карткових рахунків.

Зміст вказаної схеми полягає в наданні протиправних послуг по отриманню готівкових коштів поза контролем фіскальних і контролюючих державних органів, без відображення перед ними джерел походження доходів, без подання відповідної фінансової звітності та сплати податків до бюджету.

Вартість вказаних послуг становить 1-5% від загальної суми надходжень коштів на рахунки "транзитних" підприємств.

Крім того, організаторами та керівниками вказаної схеми використовується механізм проведення овердрафтних операції, під виглядом взаєморозрахунків з платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо), що в свою чергу забезпечує постійну наявність готівкових коштів в касах банків та інших фінансових установ для зняття їх з відповідних рахунків для обготівковування.

Водночас, клієнтами даної схеми виступають підприємства реального сектору економіки, які мають потребу в протиправному обготівкувані коштів без відображення відповідних операцій по бухгалтерському обліку та податковій звітності, зокрема в додатках №5 до декларацій з ПДВ, так як вказані вище факторингові операції не оподатковуються ПДВ.

Крім того, клієнтами даної схеми є підприємства з ознаками фіктивності - так званні "буфера" товарної групи, які задіяні в схемах діяльності інших "конвертаційних центрів" так званого класичного напрямку, тобто: які отримують кошти на рахунки від клієнта (підприємства реального сектору економіки) за постачання товарів (виконання робіт чи надання послуг); фактично постачання товару (виконання робіт, надання послуг) не відбувається, підприємству-клієнту формується штучний податковий кредит; вказаний буфер формує власний податковий кредит, вносячи до податкової звітності дані формування податкового кредиту внаслідок фінансово-господарських відносин з іншим фіктивним підприємством або з підприємством реального сектору економіки так званого оптовика (підприємства, які реалізує широкий асортимент товару) або від підприємства імпортера, без фактичного перерахування коштів (так звана "купівля податкового кредиту"); разом із тим вказаному вище "буферу" 1-ї ланки, який отримав кошти від клієнта на рахунок необхідно їх обготівкувати та з цією метою організатори відповідного "КЦ" і користуються послугами вказаної вище групи осіб, перераховуючи кошти по фіктивних договорах факторингу (операції без ПДВ), інших договорах, на рахунки транзитних підприємств з метою їх подальшого обготівкування та отримання готівки, за винятком відсотку за "конвертацію" (вказані 1-5%).

Встановлені наступні підприємства, які використовуються у вказаній схемі проведення фіктивних операцій в сфері надання фінансових послуг: ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), "Ексім Трейд" (реквізити встановлюються), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (ТОВ "ФК "УФЦ", кодЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), інші встановлюються.

Всього використовується близько 30-40 таких транзитних підприємств, встановлення повного переліку яких ускладнено через відсутність конкретизованої податкової звітності по відповідних фінансових операціях в податкових органах та дотримання членами групи конспірації в ході протиправної діяльності.

Так, ТОВ "ФК "УФЦ", під прикриттям легальної діяльності на ринку фінансових послуг (факторинг, фінансовий лізинг, надання позик, тощо, свідоцтво Держкомфінпослуг ФК №258 від 28.08.2010), надання послуг підприємствам по прийому, видачі, обліку, оформленню, інкасації готівкових коштів через касове обладнання "УФЦ", забезпечує учасникам вказаної групи як "транзит" коштів під виконання фіктивних договорів надання фінансових послуг, так і отримання (видачу) готівкових коштів кур`єрам "КЦ", зокрема із використанням схем надання штучних фінансових позик, розрахунків через внутрішньодержавні, міжнародні електронні платіжні системи, конвертації "електронних грошей" в готівку.

Офіційна діяльність ТОВ ФК "УФЦ" надає можливість організаторам та учасникам "конвертаційного центру" проводити овердрафтні операції, під виглядом взаєморозрахунків з платіжними системами ("Webmoney", "Betfair", "Pokerstars" "Yandexmoney" тощо), що в свою чергу забезпечує постійну наявність готівкових коштів в касах банків та інших фінансових установ для зняття їх з відповідних рахунків для обготівковування.

Крім того, із використанням наявних фінансових інструментів ТОВ "ФК "УФЦ" надає послуги щодо виведення "тіньових" капіталів за межі України, зокрема шляхом укладання факторингових договорів з іноземними компаніями нерезидентами та перерахування на їх рахунки коштів з призначенням платежів за придбання прав вимоги (в т.ч. компанія "ВА Псі", Велика Британія, код компанії згідно реєстру 1739870, ТОВ "Електронікс", Російська Федерація, ОКПО 1739870, тощо).

ТОВ ФК "УФЦ" є суб`єктом первинного фінансового моніторингу. Службові особи ТОВ ФК "УФЦ", всупереч вимогам Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", належним чином не інформуючи спеціально уповноважений орган - ДСФМ України про проведені фінансові операції в рамках діяльності "КЦ" з використанням фінансових інструментів вказаної фінансової установи.

Щомісячний обсяг грошових коштів, які обготівковуються із використанням вказаного протиправного механізму становить понад 300 млн. грн.

Крім того, за результатами проведених заходів встановлено, що рахунки "транзитних" підприємств та рахунки фізичних осіб для зняття готівки відкриті у ПАТ КБ "Приватбанк", АТ "Укрсиббанк", ПАТ КБ "Правекс-банк", ПАТ "Альфа- банк", ПАТ "Укргазбанк", ПАТ "Банк Юнісон", ПАТ "Фідобанк", ПАТ "Діамантбанк", ПАТ "Дочірній банк Сбербанку Росії".

При цьому, встановлено, що організатори даного "КЦ" мають протиправні зв`язки із числа службових осіб середньої керівної ланки (начальники відділень, відділів, управлінь) вказаних банківських установ, які сприяють зазначені діяльності шляхом не внесення фінансових операцій, які здійснюються по рахунках юридичних і фізичних осіб та мають ознаки таких, що можуть бути пов`язані із легалізацію (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, до реєстру фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу та не інформують Державну службу фінансового моніторингу України.

За результатами проведених оперативно-розшукових заходів встановлені наступі члени вказаної групи, зокрема:

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 є організатором та керівником вказаної групи, ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_8 , які забезпечують кур`єрську роботу із зняття грошових коштів з розрахункових рахунків оформлених на них або підконтрольних їм підприємств та доставку зазначених коштів до офісних приміщень представників угруповання, а також подальшу видачу готівки, за винятком утриманих відсотків, замовникам протиправних послуг.

Встановлено, що ТОВ «Онассіс Компані» (код ЄДРПОУ 39882263) використовує рахунки №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 відкритих у ПАТ «Укрсоцбанк» МФО 300023.

Прокурор просить накласти арешт на майно, а саме: на грошові кошти на рахунки №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 відкриті Товариством з обмеженою відповідальністю «Онассіс Компані» (код ЄДРПОУ 39882263) адреса: м. Кіровоград, вул. .Г.Сталінграда,12 корпус І.кв.64 ) у ПАТ «Укрсоцбанк» МФО 300023, адреса: м. Київ. вул. Ковпака, 29.

У судове засідання прокурор не з`явився.

Дослідивши надані матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Слідчим суддею встановлено, що 05.04.2016 року до ЄРДР на підставі матеріалів правоохоронних та контролюючих держаних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень внесено відомості про те, що невстановлені особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних дій з документами на переказ, іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, використовуючи реквізити та печатки ТОВ "Вікторія Інфо" (код ЄДРПОУ 39316888), ТОВ "КВАРТУМ-ЛОЯЛ" (код ЄДРПОУ 40090058), ТОВ "Тімсон Україна" (код ЄДРПОУ 34694878), ТОВ "Донет" (код ЄДРПОУ 39211668), ТОВ "Фінансова компанія "Український факторинговий центр" (код ЄДРПОУ 37194604), ТОВ "ПРВ" (код ЄДРПОУ 39282037), ТОВ "Компанія Асса" (код ЄДРПОУ 35847431), ТОВ "Онассіс Компані" (код ЄДРПОУ 39882263), ТОВ "Олімпік Роял" (код ЄДРПОУ 40091360), що володіють ознаками фіктивності, запровадили протиправну схему руху безготівкових коштів між юридичними та фізичними особами, з подальшою "конвертацією" їх в готівку, з метою мінімізації податкових зобов`язань та приховування джерел походження грошових коштів.

Кримінальному провадженню присвоєно номер № 42016101070000066. Правова кваліфікація - ч. 2 ст. 200 КК України.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частина 2 ст. 170 КПК України передбачає, що арешт майна допускається з метою забезпечення:1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є необґрунтованим. Слідчий не зазначив підстав у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна, відсутні документи, які підтверджують про повідомлення про підозру особі, якій на думку слідчого належить майно, на яке він просить накласти арешт.

Крім того, оскільки прокурор не з`явився в судове засідання, слідчий суддя вважає, що його неявка без поважної причини свідчить про фактичне не підтримання поданого клопотання та недоведення згаданих у клопотанні обставин, а тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2 ст. 167, ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 про арешт майна відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу70810412
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —758/5807/16-к

Ухвала від 05.05.2016

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Сербіна Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні