Постанова
від 07.12.2017 по справі 628/3092/17
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/3092/17

Провадження № 3/628/525/17р.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2017 року суддя Куп'янського міськрайонного суду Харківської області Демченко Ірина Миколаївна, за участю секретаря судового засідання Романової Н.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Куп'янську справу, що надійшла з Головного управління Держпраці у Харківській області з протоколом про притягнення до адміністративної відповідальності громадянки України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки ІНФОРМАЦІЯ_2, яка зареєстрована і мешкає за адресою: 63734 Харківська область м. Куп'янськ смт. Ківшарівка, 11/55, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1, працюючої на посаді головного бухгалтера КП Новоосинівське виробниче управління житлово-комунального господарства, яке знаходиться за адресою: 63732 Харківська область Куп'янський район с. Новоосинове, вул. Молодіжна, гуртожиток №1, інші відомості відсутні, за ч.1 ст. 41 КУпАП, права, передбачені ст. 63 Конституції України, ст. 268 КУпАП - роз'яснені,

В С Т А Н О В И В :

При проведенні 15 вересня 2017 року перевірки КП Новоосинівське виробниче управління житлово-комунального господарства, яке знаходиться за адресою: Харківська область Куп'янський район с. Новоосинове, вул. Молодіжна, гуртожиток №1, було встановлено, що головний бухгалтер підприємства ОСОБА_1 допустила порушення законодавства про працю, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 41 КУпАП, а саме: у порушення ч.2 ст. 30 Закону України Про оплату праці № 108 не забезпечила бухгалтерський облік витрат на оплату праці, оскільки заробітна плата за травень 2017 року виплачувалася працівникам зазначеного вище підприємства частинами у липні-вересні 2017 року, тобто з порушенням строків її виплати. Проте, дослідженням документів щодо нарахування заробітної плати працівникам підприємства, які були надані при проведенні контрольного заходу, було встановлено, що компенсація працівникам втрати частини заробітної плати, у зв'язку з порушенням строків її виплати, не нараховувалася та не виплачувалася.

Викладене підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення № 0323 від 15 вересня 2017 року, який складений головним державним інспектором Головного управління Держпраці у Харківській області ОСОБА_2, копію якого ОСОБА_1 отримала під розпис; поясненнями ОСОБА_1 про те, що заборгованість по заробітній платі виникла через заборгованість станом на 01 вересня 2017 року по виплатам призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та по витратам у зв'язку з наданням пільг по житлово-комунальним послугам, тому, за умови надходження цих коштів, заробітна плата буде виплачена. Відомості про комунальне підприємство Новоосинівське ВУЖКГ, розташоване за адресою: Харківська область Куп'янський район с. Новоосинове, вул. Молодіжна, гуртожиток №1, внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП та громадських формувань, ідентифікаційний код юридичної особи 24334527. Перебування ОСОБА_1 з 08 травня 2014 року на посаді головного бухгалтера зазначеного вище підприємства підтверджується копією наказу № 41.

Згідно копії акту за № 20-01-4403/1714, складеного по результатам проведеної Головним управлінням Держпраці у Харківській області 15 вересня 2017 року перевірки, було встановлено порушення суб'єктом господарювання, тобто КП Новоосинівське ВУЖКГ законодавства про працю та загальнообов'язкове державне соціальне страхування, зокрема, на сторінці 6 цього акту зазначається про не дотримання вимог ч.2 ст. 30 Закону України № 108 Про оплату праці (від 24 березня 1995 року за № 108/95-ВР), яка передбачає, що роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку. Про неналежне виконання цієї норм Закону свідчить копія Книги обліку розрахунків по оплаті праці за 2017 рік КП Новоосинівське ВУЖКГ за розрахунковий період з січня по грудень місяць (а.с.2-14).

Згідно вимоги ч.1 ст. 115 КЗпП України заробітна плата повинна виплачуватися працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Перевіркою Головного управління Держпраці у Харківській області було виявлено порушення виплати заробітної плати на КП Новоосинівське ВУЖКГ у травні місяці 2017 року та не нарахування пов'язаної з цим компенсації.

У судовому засіданні представник Головного управління Держпраці у Харківській області головний державний інспектор Миргород С.О. пояснив, що постановою Кабінету Міністрів України за № 295 від 26.04.2017 р. затверджений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю . На підставі цього порядку визначено проведення відповідних заходів контролю. Підставою проведення 15 вересня 2017 року перевірки КП Новоосинівське ВУЖКГ послугувала інформація органів статистики щодо наявності заборгованість по оплаті праці. В результаті перевірки був складений акт та, у відповідності до нього, протокол про адміністративне правопорушення відносно головного бухгалтера підприємства ОСОБА_1

ОСОБА_1 у судовому засіданні підтвердила викладені у протоколі про адміністративне правопорушення обставини, пояснивши так, як вказувала раніше у своїх письмових поясненнях про те, що заборгованість підприємства по заробітній платі була допущена через борг по виплатам призначеної субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, які складають 50% доходів підприємства. 29 вересня 2017 року субсидія була повністю нарахована та заробітні плати виплачені. Крім того, ОСОБА_1 підтвердила, що нарахування компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв'язку з порушенням строків її виплати, нею не проводилось.

На підставі викладеного вище, заслухавши учасників процесу та перевіривши матеріали справи, суддя вважає доведеною вину ОСОБА_1у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП, тобто порушенні встановлених термінів виплати заробітної плати, виплата її не в повному обсязі, а також в порушенні інших вимог законодавства про працю.

Враховуючи зазначене вище, відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності, характер і обставини скоєного адміністративного правопорушення, суддя вважає необхідним притягти ОСОБА_1 до покарання у вигляді штрафу у мінімальному розмірі, передбаченому санкцією ч.1 ст. 41 КУпАП.

Відповідно до вимог ст. 40-1 КУпАП судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується особою, на яку накладено таке стягнення, в розмірі і порядку, передбаченому ст. 4 ч.2 п. 5 Закону України "Про судовий збір".

Керуючись ст. ст. 40-1, 41 ч.1, 268, 283 КУпАП, ст. 4 ч.2 п. 5 Закону України "Про судовий збір", суддя ,

П О С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 41 КУпАП і накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави в розмірі 510 грн., який підлягає сплаті за наступними реквізитами : розрахунковий рахунок № 31117106700013 ОКПО 37813292 одержувач Куп'янський ВДК МФО 851011 Банк УДК у Харківській області.

Стягнути з ОСОБА_1на користь держави судовий збір в сумі 320 грн., який перерахувати на такі реквізити: стягувач Державна судова адміністрація України; код класифікації доходів бюджету 22030106 Судовий збір ; отримувач коштів: ГУК у м. Києві /м. Київ/ 22030106; код за ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві; код банку отримувача: 820019; рахунок отримувача: 31215256700001; пункт з таблиці ставок судового збору 5.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження або опротестування такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення. У разі несплати правопорушником штрафу у встановлений строк, у порядку примусового виконання постанови з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області через Куп'янський міськрайонний суд Харківської області протягом 10 днів з дня винесення постанови.

Постанова суду дійсна для пред'явлення до виконання на протязі 3 місяців з дня набрання нею законної сили.

Суддя Демченко І.М.

СудКуп'янський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення07.12.2017
Оприлюднено13.12.2017
Номер документу70825297
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —628/3092/17

Постанова від 07.12.2017

Адмінправопорушення

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Демченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні