Ухвала
від 05.12.2017 по справі 814/1466/17
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

м. Миколаїв

05.12.2017 р.                                                                       № 814/1466/17

          Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Гордієнко Т. О. розглянула у письмовому провадженні адміністративну справу

за позовом Управління Держпраці у Миколаївській області, вул. Маршала Василевського, 40/1, м. Миколаїв, 54003

до Державного підприємства «Дослідне господарство «Зоряне» Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України», с. Жовтневе, Первомайський район, Миколаївська область, 55275

про застосування заходу реагування у сфері державного нагляду,

                              В С Т А Н О В И В:

          Управління Держпраці у Миколаївській області звернулося до суду з позовом до ДП «Дослідне господарство «Зоряне» Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України» (с. Жовтневе, Первомайський район, Миколаївська область, код ЄДРПОУ 00729480) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки у зв'язку з відсутністю дозвільних документів, передбачених Порядком видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 № 1107, а саме:

          - на роботи із збереження та переробки зерна;

          - на експлуатацію посудин, що працюють під тиском понад 0,05 Мпа, а саме: металевих балонів з киснем – 4 од.;

          - на роботи із зберігання балонів, контейнерів, цистерн та інших ємностей із стисненим, зрідженим, отруйним, вибухонебезпечним та інертним газом, їх заповнення, спорожнення і ремонт, а саме: металевих балонів з киснем;

          - на виконання зварювальних, газополум'яних робіт.

          Позивач подав клопотання про розгляд справи за його відсутністю.

          З врахуванням положень частин 4, 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних у ній доказів у письмовому провадженні.

          Суд дослідив матеріали і обставини справи та встановив наступне.

          Ухвалою від 24.07.2017 відкрито скорочене провадження у справі.

          Ухвалою від 05.09.2017призначено розгляд справи за загальними правилами КАС України.

          Від відповідача до суду надійшло клопотання про залишення позовної заяви без розгляду відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 155 КАС України, оскільки позивачем не сплачено судовий збір за поданий позов.

          П. 7 ч. 1 ст. 155 КАС України встановлено, що суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо провадження в адміністративній справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вимогам статті 106 цього Кодексу, і позивач не усунув цих недоліків у строк, встановлений судом.

          В судовому засіданні 21.09.2017 за клопотанням представника відповідача позивача зобов'язано надати докази сплати судового збору чи пояснення стосовно їх ненадання.

          Надані позивачем пояснення стосовно того, що при реалізації державної політики з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю в межах Миколаївської області, Державна служба України з питань праці діє через Управління Держпраці в Миколаївській області, а тому Управління Держпраці в Миколаївській області відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» звільняється від сплати судового збору в усіх судових інстанціях судом до уваги не береться у зв'язку з нижченаведеним.

          Відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, структурні підрозділи виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад, на які покладені функції із здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

          Згідно п. 1 та п. 7 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 96 від 11.02.2015 року, Державна служба України з питань праці (Держпраці) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, і який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття (далі - загальнообов'язкове державне соціальне страхування) в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб. Держпраці здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

          Тобто, державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю реалізують: центральний орган виконавчої влади, яким є Державна служба з питань праці і територіальні органи, яким є позивач по справі.

          П. 20 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільнений лише центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, тобто Державна служба з питань праці. Позивачем по справі є Управління Держпраці у Миколаївській області, яке є територіальним органом Державної служби з питань праці, а тому позивач не звільнений від сплати судового збору.

          Тому позовну заяву слід залишити без розгляду відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 155 КАС України, оскільки вимоги суду від 21.09.2017 позивач не виконав.

          Керуючись статтями 128, 155, 158, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

                                                  У Х В А Л И В:

          Позовну заяву залишити без розгляду.

          Ухвала набирає законної сили після закінчення 5-денного строку з дня проголошення/отримання ухвали, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

          У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили ухвали за наслідками апеляційного провадження.

          Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання в 5-денний строк з дня проголошення/отримання копії ухвали, апеляційної скарги, вимоги до якої встановлені статтею 187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                           Т.О. Гордієнко

Дата ухвалення рішення05.12.2017
Оприлюднено13.12.2017
Номер документу70828977
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходу реагування у сфері державного нагляду

Судовий реєстр по справі —814/1466/17

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 05.09.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Гордієнко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні