Ухвала
від 08.12.2017 по справі 613/1428/17
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/1428/17 Провадження № 1-кс/613/253/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовий доступ до речей і документів

8 грудня 2017 року м. Богодухів

Слідчий суддя Богодухівського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 по кримінальному провадженню №12017220220000666 від 29 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України про надання дозволу на проведення позапланової перевірки та тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого СВ Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення позапланової перевірки та тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до якого слідчий просить: Задовольнити клопотання та винести ухвалу про надання дозволу на проведення позапланової ревізії Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , з жовтня 2015 року по теперішній час, в частині дотримання вимог фінансового законодавства, з наступних питань:

- наявності документів, що підтверджують придбання насосу ЕЦВ 6-10-140, насосу ЕЦВ 6-,6,5-120, справної частини до насосу 6-10-140, насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-63, труб металевих зі скважини діаметром 61мм, загальною довжиною 216,6м, електричного кабелю зі скважини розміром 8-10мм, довжиною 1259м, електричного кабеля з насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-80 довжиною 105м та перебування на балансі КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ;

- чи піддержується документально результати акту прийому передачі основних засобів та матеріальних цінностей КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 07.08.2017 року ;

- наявності документів, що підтверджують використання грошових коштів у сумі 1115,089 грн., виділених на реконструкцію водонапірної башти та часткової реконструкції водогону на вул..Центральній (Старошарівська) в с.Первухінка, Богодухівського району Харківської області, грошових коштів в сумі 1041,716 грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вулицях Садовій, Молодіжна, Радгоспна, Зелена, в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, грошових коштів в сумі 815,666грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вул.Центральній в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.2016 року №678

- заподіяння шкоди державі внаслідок зловживання владою або службовим становищем та нецільового використання бюджетних коштів.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, в частині дотримання вимог фінансового законодавства, а саме: документів, що підтверджують придбання насосу ЕЦВ 6-10-140, насосу ЕЦВ 6-,6,5-120, справної частини до насосу 6-10-140, насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-63, труб металевих зі скважини діаметром 61мм, загальною довжиною 216,6м, електричного кабелю зі скважини розміром 8-10мм, довжиною 1259м, електричного кабеля з насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-80 довжиною 105м та перебування на балансі КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документів основних засобів та матеріальних цінностей на підставі яких були проведено та складено акт прийому передачі основних засобів та матеріальних цінностей КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 07.08.2017 року, документів, які підтвержують використання грошових коштів у сумі 1115,089 грн., виділених на реконструкцію водонапірної башти та часткової реконструкції водогону на вул.Центральній (Старошарівська) в с.Первухінка, Богодухівського району Харківської області, грошових коштів в сумі 1041,716 грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вулицях Садовій, Молодіжна, Радгоспна, Зелена, в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, грошових коштів в сумі 815,666грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вул.Центральній в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.2016 року №678, які знаходяться у Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , та можливість їх вилучення слідчому СВ Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_4 або прокурору Богодухівського відділу Дергачівської місцевої прокуратури Харківської області юристу 2 класу ОСОБА_6 .

Проведення перевірки доручити ІНФОРМАЦІЯ_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_2 . Зобов`язати Комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , допустити до проведення перевірки інспекторів ІНФОРМАЦІЯ_2 на період з 15 грудня 2017 року по 30 грудня 2017 року.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період часу з жовтня 2015 року по серпень 2017 року вчинили розтрату та привласнення грошових коштів, матеріальних цінностей, які перебувають на балансі КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом підробки актів виконаних робіт та договорів про виконання ремонтних робіт.

За вказаним фактом СВ Богодухівського ВП ГУНП України в Харківській області, 29.09.2017 року було розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220220000666 від 29 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Прокурор підтримав подане клопотання, просив його задовольнити,вважав необхідним детально вивчити ряд документів, що регламентують фінансову діяльність КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Представник КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судовому засіданні не заперечував проти задоволення клопотання зазначив,що він займає посаду директора КП з 28 вересня цього року та вважає,що раніше виконані по даному підприємству роботи з відновлення водопостачання не відповідають проектній документації,було витрачено значні кошти та частина ремонтних робіт фактично виконана не була.

Заслухавши думку прокурора, який наполягав на задоволенні клопотання, представника КП, який фактично не заперечував проти задоволення клопотання, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, вивчивши надані докази, приходжу до слідуючого:

Пункт 18 ч.1статті 3 КПК України визначає, що слідчий суддя - суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку передбаченому КПК України судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Як зазначено ст. 4 КПК України, кримінальне провадження на території України здійснюється з підстав та в порядку, передбаченому цим кодексом, незалежно від місця вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ст. 9 КПК України, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов"язані неухильно додержуватись вимог Конституції України, цього кодексу, міжнародних договорів, згода на обов"язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства. Закони та інші нормативно-правові акти України, положення яких стосуються кримінального провадження, повинні відповідати цьому Кодексу. При здійсненні кримінального провадження не може застосовуватись закон, який суперечить цьому кодексу.

Відповідно до вимог КПК України, слідчим суддею в межах його компетенції, на етапі досудового розслідування розглядаються, клопотання слідчого (прокурора) по застосуванню заходів забезпечення кримінального провадження, повний перелік видів яких визначений ст.131 КПК України, клопотання про проведення слідчих дії, визначених у главі 20 КПК України.

Положення КПК України не відносять до компетенції слідчого судді вирішення питання щодо надання дозволу на проведення позапланових перевірок, ст.ст.131, 132 КПК України не передбачають такого заходу кримінального провадження, не регламентують порядок розгляду таких клопотань, обсяг доказування при розгляді такого клопотання, критерії, за якими слідчий суддя повинен визначати достатність підстав для надання дозволу на проведення позапланової перевірки.Тим самим положеннями КПК України не передбачено повноважень слідчого судді призначати перевірку.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Як вбачається із матеріалів клопотання, в ньому належним чином не обґрунтовано та не доведено необхідність призначення перевірки саме на підставі ухвали слідчого судді, оскільки кримінально-процесуальним законодавством України не передбачено, що саме слідчим суддею розглядаються клопотання про призначення перевірки.

З урахуванням викладеного, підстави для задоволення клопотання в частині надання дозволу на проведення позапланової перевірки відсутні.

Слід зазначити,що статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором. Клопотання слідчого, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України, в цій частині.

Згідно з ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3)не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до наявних матеріалів, посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в період часу з жовтня 2015 року по серпень 2017 року вчинили розтрату та привласнення грошових коштів, матеріальних цінностей, які перебувають на балансі КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом підробки актів виконаних робіт та договорів про виконання ремонтних робіт.

За даним фактом СВ Богодухівського ВП ГУНП України в Харківській області, 29.09.2017 року було розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017220220000666 від 29 вересня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Зважаючи на викладене вище,вважаю клопотання в частині надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,вказаних у клопотанні обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що зазначені в клопотанні документи , які перебувають або можуть перебувати у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають суттєве значення для забезпечення повноти проведення досудового розслідування, встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та можуть містити відомості та необхідні додаткові дані, мати доказове значення у справі. Іншим способом отримати зазначені вище відомості немає можливості.

Керуючись ст.ст.131, 159, 162,163, 164, 165, 166, 372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Богодухівського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , тимчасовий доступ до речей та документів, в частині дотримання вимог фінансового законодавства, а саме: документів, що підтверджують придбання насосу ЕЦВ 6-10-140, насосу ЕЦВ 6-,6,5-120, справної частини до насосу 6-10-140, насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-63, труб металевих зі скважини діаметром 61мм, загальною довжиною 216,6м, електричного кабелю зі скважини розміром 8-10мм, довжиною 1259м, електричного кабеля з насосу «Водолей» БЦПЕ 1,2-80 довжиною 105м та перебування на балансі КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документів основних засобів та матеріальних цінностей на підставі яких були проведено та складено акт прийому передачі основних засобів та матеріальних цінностей КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 07.08.2017 року, документів, які підтвержують використання грошових коштів у сумі 1115,089 грн., виділених на реконструкцію водонапірної башти та часткової реконструкції водогону на вул.Центральній (Старошарівська) в с.Первухінка, Богодухівського району Харківської області, грошових коштів в сумі 1041,716 грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вулицях Садовій, Молодіжна, Радгоспна, Зелена, в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, грошових коштів в сумі 815,666грн. виділених на капітальний ремонт водогону на вул.Центральній в с.Первухінка, Богодухівського району, Харківської області, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.10.2016 року №678, які знаходяться у Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 з можливістю їх вилучення слідчим СВ ОСОБА_4 .

В задоволенні клопотання в іншій частині - відмовити.

Встановити строк дії цієї ухвали до 22 грудня 2017 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

СудБогодухівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення08.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70831111
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —613/1428/17

Ухвала від 08.12.2017

Кримінальне

Богодухівський районний суд Харківської області

Харченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні