Рішення
від 11.12.2017 по справі 525/1066/17
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1066/17

Номер провадження 2/525/387/2017

РІШЕННЯ

Іменем України

11 грудня 2017 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Ячала Ю.І.,

за участю секретаря Гавриш О.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Велика Багачка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка на заявляє самостійної вимоги - Державне підприємство "Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", Відділ Держгеокадастру у Великобагачанському районі Полтавської області, про визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю та визнання права власності на земельну ділянку, -

встановив :

11 жовтня 2017 року позивач ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області про визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю та визнання права власності на земельну ділянку.

В своїй позовній заяві позивачка посилалася на те, що на підставі розпорядження Великобагачанської РДА Полтавської області від 11.01.1997 року їй був виданий державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ПЛ №012536, акт видано 29 грудня 1999 року, який був зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №404, відповідно до якого вона набула права власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, як виявилося пізніше в акті була допущена помилка у площі земельної ділянки, так у державному акті зазначено площу земельної ділянки 5,30 гектара, замість правильної площі - 4,0000 гектара. Зазначені обставини перешкоджають ОСОБА_2 в реєстрації права на земельну ділянку та в розпорядженні належною їй власністю. Тому позивач просила суд визнати недійсним державний акт на право приватної власності на землю та визнати за нею право власності на земельну ділянку.

В судове засідання позивач та його представник не прибули, представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, просив позовні вимоги задовольнити на підставі обставин викладених у позовній заяві (а.с. 48).

Відповідач - Великобагачанська районна державна адміністрація Полтавської області, до суду не прибув, надіслав на адресу суду листа, в якому позовні вимоги відповідача визнав, просив суд розглянути справу за відсутності його представника (а.с. 47).

Третя особа по справі - Державне підприємство "Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", надіслав до суду листа про розгляд справи у відсутність його представника, заперечень до суду не подав (а.с. 45).

Третя особа по справі - Відділ Держгеокадастру у Великобагачанському районі Полтавської області, будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи, до суду не прибула, заперечення проти прозову, заяви про відкладення розгляду справи до суду не подав (а.с. 43).

Суд, дослідивши письмові докази по справі та проаналізувавши їх в сукупності, приходить до висновку про те, що заявлений позов підлягає до задоволення з наступних обґрунтувань.

Стаття 16 Цивільного кодексу України визначає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Цивільного кодекс України, право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Судом встановлено, що позивач по справі ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, набула у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, кадастровий номер 5320281800:00:004:0095, право власності на яку посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії ІІ-ПЛ №012536, який видано 29 грудня 1999 року, акт зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №404 (а.с. 7).

В той же час, під час виготовлення правовстановлюючого документа на право власності, а саме державного акта на зазначену вище земельну ділянку, допущено помилку у площі земельної ділянки, у акті зазначено площу 5,30 гектара замість правильної площі 4,0000 гектара, що підтверджується як витягом із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, дата формування витягу 28 грудня 2013 року (а.с. 8-12), а також відомостями з Державного підприємства "Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", яке розробляло відповідну проектну документацію на зазначену вище земельну ділянку, яка належить ОСОБА_2, в якій площа ділянки значиться 4,0000 гектари (а.с. 14).

Відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004р., на сьогоднішній день, державні акти на право власності на землю не виготовляються, не видаються і не реєструються.

Відповідно до ч. 1 ст. 155 ЗК України, у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів може бути спосіб визнання права.

Досліджені письмові докази по справі свідчать про те, що позивачеві видано державний акт на право приватної власності на землю, в графі де зазначено площу допущено помилку - зазначено 5,30 гектара, а повинно бути правильно 4,0000 гектара, а тому є всі підстави вважати, що видавши даний акт орган місцевого самоврядування порушив права позивача щодо володіння належною йому земельною ділянкою, та не дозволяє в подальшому здійснити реєстрацію права власності, а тому є всі підстави для задоволення позову відповідача.

Отже, з наведених вище підстав в задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 3, 10, 11, 60, 174, 179, 208, 209, 214, 215, 256, 259 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_2 задовольнити.

Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ПЛ №012536, виданий 29 грудня 1999 року на ім'я ОСОБА_2 на підставі розпорядження Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області від 11 січня 1997 року №8, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №404, визнати недійсним.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4,0000 гектара, яка розташована на території Корнієнківської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, кадастровий номер 5320281800:00:004:0095.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 10 днів з дня проголошення через Великобагачанський районний суд Полтавської області до Апеляційного суду Полтавської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо її не було подано.

Суддя Ю.І. Ячало

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.12.2017
Оприлюднено13.12.2017
Номер документу70838562
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/1066/17

Рішення від 11.12.2017

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

Ухвала від 13.10.2017

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні