Рішення
від 06.12.2017 по справі 905/2666/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр.Науки, 5

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06.12.2017                     Справа № 905/2666/17                               

Господарський суд Донецької області у складі:                              судді           Фурсової С.М.,

при секретарі судового засідання (помічник судді)                               Степанян К.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду справу за позовом Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (79005, місто Львів, вулиця Івана Франка, будинок № 61; код ЄДРПОУ – 20812013)

до товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» (86157, місто Макіївка, вулиця Островського, будинок № 4; код ЄДРПОУ – 33711970)

про стягнення 136 000,00 гривень, -

за участю представників сторін:

від позивача:           не з'явився

від відповідача:           не з'явився

С У Т Ь С П О Р У :

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України звернулось до господарського суду Донецької області з позовом, в якому просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» 136 000,00 гривень з яких: 68 000,00 гривень штрафу та 68 000,00 гривень пені.

Позовні вимоги мотивовані прийнятим та не оскарженим рішенням № 61р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про покладення на товариство з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» штрафу в розмірі 68 000,00 гривень за порушення п.1 ст.4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», а також наявність обставин несвоєчасної сплати штрафу, внаслідок чого на підставі ст.56 вказаного закону відповідачу нарахована пеня в розмірі 68 000,00 грн.

Ухвалою суду від 30 грудня 2017 року відмовлено у задоволенні клопотання Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про проведення судового засідання в режимі відео конференції.

Представники сторін у судове засідання не з'явились, відповідач витребуваних судом документів не представив, своєї позиції по суті заявлених вимог до відома суду не довів, відзиву на позовну заяву у інший спосіб не надав.

Одночасно, за висновками суду, товариство з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи з урахуванням наступних обставин.

За приписами статті 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається учасникам судового процесу за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Згідно з відомостями, які наявні у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням відповідача є: 86157, місто Макіївка, вулиця Островського, будинок № 4.

З огляду на те, що відповідач знаходиться на території, на яку не здійснюється пересилання поштової кореспонденції, 23.11.2017 на офіційному веб-порталі «Судова влада України» (dn.arbitr.gov.ua) було розміщено оголошення про дату та час судового засідання у справі № 905/2666/17, призначеного на 06.12.2017.

Стаття 22 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов'язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

У пункті 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» роз'яснено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Господарський суд розглядає справу в порядку статті 75 ГПК України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи, дослідивши матеріали справи, господарський суд –

В С Т А Н О В И В :

За змістом пункту 3 частини першої статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарським судам підвідомчі справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахункової палати з питань, віднесених законодавчими актами до їх компетенції.

Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про захист економічної конкуренції» державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції, захист інтересів суб'єктів господарювання та споживачів від його порушень здійснюються органами Антимонопольного комітету України.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель.

За приписами частини першої статті 48 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за результатами розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Антимонопольного комітету України приймають рішення, в тому числі, про накладення штрафу.

За змістом частини першої статті 56 вказаного закону рішення (витяг з нього за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення Антимонопольного комітету України інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень надається для виконання шляхом надсилання або вручення під розписку чи доведення до відома в інший спосіб. У разі, якщо вручити рішення, розпорядження, немає можливості, рішення, розпорядження органів Антимонопольного комітету України вважається таким, що вручене відповідачу, через десять днів з дня оприлюднення інформації про прийняте рішення, розпорядження в офіційному друкованому органі (газета Верховної Ради України «Голос України», газета Кабінету Міністрів України «Урядовий кур'єр», «Офіційний вісник України», друковані видання відповідної обласної ради за останнім відомим місцем проживання чи місцем реєстрації, юридичної адреси відповідача).

Відповідно до частини другої статті 62 Закону України «Про захист економічної конкуренції» перебіг строку, який обчислюється, зокрема, місяцями, починається з наступного дня після календарної дати, яким визначено його початок.

Рішенням № 61 р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у справі №5-4-302/2013 встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» вчинило правопорушення, передбачене статтею 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді неправомірного використання позначення «HYDROFLEX» щодо рукавів високого тиску, що зумовило накладення штрафу в розмірі 68 000,00 гривень, який мав бути сплачений в двомісячний строк з дня одержання рішення.

Відповідно до вказаного рішення на запит державного уповноваженого Комітету Соломянською районною у місті Києві державною адміністрацією надано розширений витяг з ЄДРПОУ стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська компанія Імперіал», відповідно до якого місцезнаходження юридичної особи визначеного за адресою: 83037, Донецька область, м.Донецьк, Кіровський район, вул.Кірова, 90І.

За змістом листа №50-06/638 від 26.08.2015 Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» відповідно до розпорядження №1085-р від 07.11.2014 Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення» (зі змінами, внесеними розпорядженням №428-р від 05.05.2015р. Кабінету Міністрів України) Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» не здійснює пересилання пошти до/з, зокрема, міста Макіївка.

Відтак, рішення № 61 р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у справі з№5-4-302/2013 було опубліковано в офіційному друкованому виданні центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур'єр» (№132 (5752) від 16.07.2016)

Таким чином, з урахуванням приписів частини першої статті 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції» вказане рішення Антимонопольного комітету України вважається таким, що вручене Товариству з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» 26.07.2016.

Отже, встановлений рішенням № 61 р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у справі №5-4-302/2013 двомісячний строк сплати штрафів сплив 26.09.2016.

Як вказує позивач, відповідач накладений вказаним рішенням штраф у розмірі 68 000,00 гривень у встановлений строк не сплатив, внаслідок чого адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України заявлено вимоги, зокрема, про стягнення штрафу у зазначеній сумі.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» розпорядження, рішення та вимоги органу Антимонопольного комітету України, голови територіального відділення Антимонопольного комітету України, вимоги уповноважених ними працівників Антимонопольного комітету України, його територіального відділення в межах їх компетенції є обов'язковими для виконання у визначені ними строки, якщо інше не передбачено законом.

За приписами п.4 ст.50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції є, зокрема, невиконання рішення, попереднього рішення органів Антимонопольного комітету України або їх виконання не в повному обсязі.

Відповідно до частин 3, 8 статті 56 Закону України «Про захист економічної конкуренції» особа, на яку накладено штраф за рішенням органу Антимонопольного комітету України, сплачує його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладення штрафу. Протягом п'яти днів з дня сплати штрафу суб'єкт господарювання зобов'язаний надіслати відповідно до Антимонопольного комітету України або його територіального відділення документи, що підтверджують сплату штрафу.

Ухвалою суду від 21 грудня 2017 року відповідача було зобов'язано надати, в тому числі, оскарження рішення Антимонопольного комітету України №61 р/к від 06.11.2015 або сплати штрафу на виконання цього рішення (у разі наявності).

Відповідач вимоги суду у визначеній частині не виконав, витребуваних судом документів не представив, доказів сплати штрафу не надав.

Таким чином, приймаючи до уваги, що товариством з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» накладений рішенням № 61 р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у справі №5-4-302/2013 штраф в розмірі 68 000,00 гривень у встановлений строк не сплачено, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про стягнення 68 000,00 гривень штрафу є правомірними та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч.ч.5, 7 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції» за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розмір штрафу, накладеного відповідним рішенням органу Антимонопольного комітету України. У разі несплати штрафу у строки, передбачені рішенням, та пені органи Антимонопольного комітету України стягують штраф та пеню в судовому порядку.

Відтак, позивачем заявлено до стягнення 68 000,00 гривень пені за період з 27.09.2016 по 02.12.2016.

Здійснивши перевірку вказаного розрахунку з урахуванням приписів ч.5 ст.56 Закону України «Про захист економічної конкуренції», суд встановив, що він є арифметично вірним.

При цьому, судом враховано, що в матеріалах справи відсутні докази звернення товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» до господарського суду з позовною заявою про визнання недійсним та скасування рішення № 61 р/к від 06.11.2015 адміністративної колегії Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Таким чином, з урахуванням вищенаведеного, з'ясувавши обставини, пов'язані з правильністю здійснення позивачем розрахунку пені, здійснивши оцінку доказів, на яких цей розрахунок ґрунтується, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Відповідно до пунктів 2-4 частини другої статті 129 Конституції України, статей 4-2, 4-3, 33 ГПК України, основними засадами судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом. Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободі в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За приписами статті 43 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

За наведених обставин позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати відповідно до положень статті 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 75, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд –

В И Р I Ш И В :

Позовні вимоги Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» про стягнення 136 000,00 гривень - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» (86157, місто Макіївка, вулиця Островського, будинок № 4; код ЄДРПОУ – 33711970) в дохід Державного бюджету України 68 000,00 гривень штрафу та 68 000,00 гривень пені.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» (86157, місто Макіївка, вулиця Островського, будинок № 4; код ЄДРПОУ – 33711970) на користь Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (79005, місто Львів, вулиця Івана Франка, будинок № 61; код ЄДРПОУ – 20812013) судовий збір у розмірі 2 040,00 гривень.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому порядку.

Рішення господарського суду може бути оскаржене через господарський суд Донецької області до Донецького апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня складення повного рішення. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

У судовому засіданні 06.12.2017 проголошено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 11.12.2017.

          

Суддя                               С.М. Фурсова

          

          

          

Дата ухвалення рішення06.12.2017
Оприлюднено14.12.2017
Номер документу70854660
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/2666/17

Ухвала від 28.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 28.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Рішення від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 30.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

С.М. Фурсова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні