Ухвала
від 08.12.2017 по справі 335/15198/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/15198/17 1-кс/335/10105/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 грудня 2017 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду в м. Запоріжжя клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про арешт майна, подане у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017080000000089 від 15.02.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулася прокурор з клопотанням про арешт майна, мотивуючи свої вимоги тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000089 від 15.02.2017 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч.2 ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «Олімп Металл» (ЄДРПОУ 40100825) в період січень 2016 р. - січень 2017 р. при здійснені сумнівних фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, які мають ознаками фіктивності, а саме: ТОВ «Картеле» (ЄДРПОУ 40392925), ТОВ «Охланд Компані» (ЄДРПОУ 40393049), ТОВ «Юлкон Компані» (ЄДРПОУ 40260781), ТОВ «Інтраст Інвест груп» (ЄДРПОУ 40625325) та ТОВ «Атлега» (ЄДРПОУ 39429726) перераховано кошти в сумі 4022 тис.грн. ПДВ.

Під час досудового розслідування встановлено коло осіб, причетних до створення групи підприємств з ознаками «фіктивності», котрі надають послуги з обготівкування грошових коштів та безпідставного формування «штучного» податкового кредиту з податку на додану вартість, а також безпідставне віднесення цих операцій до складу валових витрат, в результаті чого діяльність підприємств направлена на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Встановлено, що на території міст Запоріжжя, Дніпра та Києва впродовж 2014 - 2017 років створено стійке злочинне угрупування, діяльність якого спрямована на «тіньовий сектор» економки та пов`язана, насамперед, з наданням послуг підприємствам реального сектору економіки щодо мінімізації податків та конвертації грошових коштів шляхом переведення безготівкових коштів у готівку, заниження податкових зобов`язань та податку на прибуток, оформлення безтоварних операцій використовуючи реквізити підприємств, зареєстрованих без мети здійснення підприємницької діяльності.

З цією метою, учасниками злочинної групи було створено та продовжують створюватися підконтрольні підприємства, у тому числі ті, які мають явні ознаки фіктивності, або зареєстровані на осіб, які не мають наміру здійснювати підприємницьку діяльність.

Використовуючи створенні підконтрольні ризикові підприємства, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, члени злочинної групи щоденно отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні, по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві данні про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому приводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат, з метою умисного ухилення від сплати податків.

Особи, що задіяні у даній протиправній групі спілкуються з клієнтами з питань, що пов`язані з наданням послуг щодо мінімізації податків та конвертації грошових коштів з метою ухилення від сплати податків, проводять підбір кандидатів на роль підставних осіб - директорів фіктивних підприємств, спілкуються з представниками органів виконавчої влади з метою отримання сприяння у своїй протиправній діяльності.

У ході досудового розслідування встановлено, що з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з мінімізацією податкового навантаження шляхом штучного формування «схемного» податкового кредиту з податку на додану вартість (далі ПДВ) підприємствам-контрагентам, було створено ряд суб`єктів підприємницької діяльності.

Встановлено, що послугами «конвертаційного центру» в період 2015-2017 років користувалися посадові особи підприємств реального сектору економіки, у т.ч. ТОВ КВФ «Апекс» (ЄДРПОУ 37562559).

05.12.2017 на підставі ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м Запоріжжя (справа № 335/13724/17, провадження 1-кс/335/9245/2017) органом досудового розслідування проведено обшук за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вулиця Гайдамацька (провулок Більшовицький), буд. 3, під час якого було виявлено та вилучено: копію договору суборенди нежитлового приміщення № Н-02/11-АПС від 02.11.2015 з додатками (акти прийому-передачі) на 4-х аркушах; чорнові записи з даними працівників ТОВ К-В Ф «Апекс» на 4-х аркушах; копію статуту ТОВ КВФ «Апекс» на 6-ти аркушах; копії податкових накладних ТОВ КВФ «Апекс» по взаємовідносинам з ПП «Біос Плюс», ТОВ «Лідер М», ТОВ «Екопромт», ТОВ «Агролуч» на 5-ти аркушах; документи без підписів та печатки щодо взаємовідносин ТОВ «КВФ «Апекс» з ТОВ «Альтсервіс груп» на 67 аркушах; документи фінансової звітності ТОВ КВФ «Апекс» з підписами службових осіб та відтиском печатки на 9-ти аркушах.

Орган прокуратури вважає, що документи, які були вилучені під час проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вулиця Гайдамацька (провулок Більшовицький), буд. 3, мають істотне значення для проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, а тому з метою збереження речових доказів прокурор просила накласти арешт на майно, яке вилучене під час проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вулиця Гайдамацька (провулок Більшовицький), буд. 3.

Від прокурора надійшла заява про розгляд даного провадження за її відсутності.

Власник майна у судове засідання не з`явився.

У зв`язку із неявкою всіх учасників процесу, слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання у їх відсутність без застосування технічних засобів фіксації в порядку ч. 4 ст. 107 КПК України.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Арешт майна допускається з метою збереження речових доказів (п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України).

Майно, на яке просить накласти арешт прокурор, було виявлено та вилучено під час обшуку та відповідає критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, тому може бути використане як речові докази у кримінальному провадженні. Тому, з урахуванням вищеприведених положень КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про обґрунтованість клопотання прокурора та наявність підстав для його задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170 173 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на майно, що вилучене під час обшуку 05.12.2017 за адресою: Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вулиця Гайдамацька (провулок Більшовицький), буд. 3, а саме на:

копію договору суборенди нежитлового приміщення № Н-02/11-АПС від 02.11.2015 з додатками (акти прийому-передачі) на 4-х аркушах;

чорнові записи з даними працівників ТОВ К-В Ф «Апекс» на 4-х аркушах;

копію статуту ТОВ КВФ «Апекс» на 6-ти аркушах;

копії податкових накладних ТОВ КВФ «Апекс» по взаємовідносинам з ПП «Біос Плюс», ТОВ «Лідер М», ТОВ «Екопромт», ТОВ «Агролуч» на 5-ти аркушах;

документи без підписів та печатки щодо взаємовідносин ТОВ «КВФ «Апекс» з ТОВ «Альтсервіс груп» на 67 аркушах;

документи фінансової звітності ТОВ КВФ «Апекс» з підписами службових осіб та відтиском печатки на 9-ти аркушах.

Ухвала слідчого судді виконується негайно та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Запорізької області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Арешт може бути скасовано відповідно до ст. 174 КПК України.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення08.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу70885897
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/15198/17

Ухвала від 08.12.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні