Ухвала
від 13.11.2017 по справі 808/2618/17
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО СКАСУВАННЯ ЗАХОДІВ РЕАГУВАННЯ ЩОДО ДЕРЖАВНОГО НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ)

13 листопада 2017 року Справа № 808/2618/17

м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Стрельнікової Н.В., за участю секретаря судового засідання Батигіна О.В. розглянув у порядку письмового провадження заяву Комунального вищого навчального закладу «Запорізький медичний коледж» Запорізької обласної ради про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) в адміністративній справі

за позовом: Головного управління Держпраці у Запорізькій області

до: Комунального вищого навчального закладу «Запорізький медичний коледж» Запорізької обласної ради

про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Держпраці у Запорізькій області (надалі – позивач або ГУ Держпраці у Запорізькій області) звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Комунального вищого навчального закладу «Запорізький медичний коледж» Запорізької обласної ради (далі – відповідач або КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР), в якому позивач просив застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР, а саме: заборонити експлуатацію пасажирського ліфта реєстр. №66294 до усунення порушень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що під час перевірки встановлені факти порушення відповідачем нормативно-правових актів з охорони праці, які створюють загрозу життю та здоров'ю працюючих на підприємстві відповідача. Оскільки, державна політика в галузі охорони праці базується, перш за все, на принципі пріоритету життя і здоров'я працівників, а також повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, позивач просив застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР.

Позов поданий у порядку пункту 5 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 22.09.2017 задоволено позовні вимоги ГУ Держпраці у Запорізькій області та застосовано заходи реагування в сфері державного нагляду до КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР, а саме: заборонено експлуатацію пасажирського ліфта рестр. №66294 до усунення порушень.

06 листопада 2017 року КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР до суду подано заяву про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) (вх. №30178), в якій заявник просить суд скасувати заходи реагування у сфері державного нагляду, застосовані постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 22.09.2017 по справі №808/2618/17 за адміністративним позовом ГУ Держпраці у Запорізькій області до КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду згідно з частиною п'ятою статті 43 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», а саме: у вигляді заборони експлуатації пасажирського ліфта №66294, у зв'язку із усуненням усіх обставин, виявлених під час перевірки, як таких, що усунуті та перестали існувати.

Заяву обґрунтовано тим, що виявлені під час перевірки порушення були усунені підрядною організацією, залученою відповідачем, та посадовою особою позивача було проведено перевірку усунення порушень, встановлених актом перевірки, які слугували підставою для застосування заходів реагування, за результатами якої складений відповідний акт, яким встановлено дотримання вимог законодавства та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Оскільки обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування були повністю усунуті, відповідач просить скасувати заходи реагування.

Згідно з ч. 12 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі – КАС України), особа має право подати заяву про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), застосованих судом за результатом розгляду справи, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами. Така заява подається до адміністративного суду, який прийняв постанову про застосування відповідних заходів реагування щодо державного нагляду (контролю).

Відповідно до ч. 13 ст. 183-2 КАС України, заява про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю) підлягає розгляду та вирішенню суддею одноособово з повідомленням осіб, які беруть участь у справі, протягом п'яти днів з дня її отримання судом. Неприбуття у судове засідання осіб, яким належним чином повідомлено про час і місце розгляду, не перешкоджає розгляду такої заяви. У разі якщо суд дійде висновку про можливість ухвалення законного судового рішення без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, він розглядає заяву у порядку письмового провадження.

За результатами розгляду заяви суд постановляє ухвалу про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яка не підлягає оскарженню.

Відмова у задоволенні заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про скасування заходів реагування.

Розгляд заяви призначений на 13.11.2017, 12 год. 30 хв.

Представниками сторін подано до суду клопотання про розгляд заяви без їхньої участі (вх.№31086 від 13.11.2017 від представника заявника та вх. №31054 від 13.11.2017 від представника позивача). Представник позивача проти скасування заходів реагування не заперечує, про що зазначив у поданому до суду клопотанні.

Відповідно до частини 4 статті 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Враховуючи подані клопотання представників сторін, відповідно до частини 4 статті 122 КАС України, суд розглянув заяву за відсутності сторін у порядку письмового провадження на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши подану заяву та додані до неї матеріали суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено судом під час розгляду справи, з 15.08.2017 по 21.08.2017 відповідно до наказу ГУ Держпраці у Запорізькій області № 888 від 19 липня 2017 року посадовими особами позивача було проведено планову перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки у суб'єкта господарювання КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР, що знаходиться за адресою: вул. Оріхівське шосе, 14, м. Запоріжжя, 69050, за результатами якої складено Акт №148 від 21.08.2017 (а.с. 19-23).

Акт складений у двох примірниках, один з яких отримано уповноваженою особою відповідача 21.08.2017, про що свідчить підпис у відповідній графі акту перевірки.

В ході проведеної перевірки виявлено порушення нормативно-правових актів з охорони праці, що створює загрозу життю та здоров'ю людей, зокрема:

1.У кабіні пасажирського ліфта реєстр. №66294 не працює двосторонній зв'язок з диспетчерським пунктом, що є порушенням п. 11 розділу 4 Типової інструкції для оператора, ліфтера по обслуговуванню ліфтів, затвердженої Дергіртехнаглядом СРСР 29.08.1986.

Зазначене порушення стало підставою для звернення позивача до суду із позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду до відповідача.

Як вже зазначалось вище, постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 22.09.2017 задоволено позовні вимоги ГУ Держпраці у Запорізькій області та застосовано заходи реагування в сфері державного нагляду до КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР, а саме: заборонено експлуатацію пасажирського ліфта рестр. №66294 до усунення порушень.

З доданих представником відповідача до заяви про скасування заходів реагування доказів судом встановлено, що 09.01.2017 між КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР та ТОВ «Ремекспрес» було укладено договір технічного обслуговування ліфтів №370, за умовами якого замовник (КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР) доручає, а підрядник (ТОВ «Ремекспрес») приймає на себе організацію та виконання робіт з технічного обслуговування ліфта на об'єкті замовника. Термін дії договору з 01.01.2017 по 31.03.2017.

31.03.2017 між сторонами за договором технічного обслуговування ліфтів №370 від 09.01.2017 було укладено додаткову угоду №1до вказаного договору, якою продовжено термін дії договору до 31.12.2017.

Як свідчать матеріали справи, ТОВ «Ремекспрес» має дозвіл №240.14.23 на виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме: налагодження, ремонт (без застосування зварювання), технічне обслуговування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки: ліфтів пасажирських зі швидкістю руху кабіни до та понад 1.0 м/с; ліфтів вантажних та лікарняних; виданий 02.04.2014 Територіальним управлінням Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Запорізькій області, терміном дії з 02.04.2014 по 02.04.2019.

Згідно з довідкою ТОВ «Ремекспрес» №18 від 05.09.2017, станом на 03.09.2017 спеціалізованим підприємством ТОВ «Ремекспрес» проведена робота з відновлення двостороннього зв'язку на пасажирському ліфті рег. №66294 в/п 320кг., згідно з вимогами Правил Пристрою та Безпечної Експлуатації ліфтів (ППБЕЛ) п.п. 9.8.1 та п.п. 9.8.2, про що зроблений відповідний запис в паспорті. На теперішній час ліфт справний, експлуатація ліфта дозволена.

Також судом досліджено наданий представником відповідача до матеріалів справи паспорт ліфту рег. №66294, в якому зроблено відповідну помітку про відновлення двостороннього зв'язку.

Крім того суд враховує, що 08.09.2017 посадовою особою ГУ Держпраці у Запорізькій області було проведено перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки КВНЗ «Запорізький медичний коледж» ЗОР в частині перевірки усунення суб'єктом господарювання порушень, зазначених в приписі від 21.08.2017 №148 за бажанням суб'єкта господарювання, результати якої викладені в акті перевірки №301/2 від 08.09.2017.

За результатом перевірки порушень вимог законодавства виявлено не було, про що свідчить зміст акту перевірки, зокрема розділ V акту.

Оскільки обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, відповідачем усунуті, що підтверджується відповідними доказами, суд дійшов висновку про обґрунтованість заяви про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), а отже й про наявність необхідної сукупності підстав для її задоволення.

Керуючись статтею 183-2 КАС України, суд –

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального вищого навчального закладу «Запорізький медичний коледж» Запорізької обласної ради про скасування заходів реагування щодо державного нагляду (контролю)задовольнити.

Скасувати заходи реагування в сфері державного нагляду, застосовані до Комунального вищого навчального закладу «Запорізький медичний коледж» Запорізької обласної ради постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 22.09.2017 у справі №808/2618/17, а саме: заборону експлуатації пасажирського ліфта рестр. №66294.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.В. Стрельнікова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.11.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу70890167
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2618/17

Ухвала від 13.11.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Постанова від 22.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні