Рішення
від 06.12.2017 по справі 914/744/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.12.2017р. Справа № 914/744/17

Господарський суд Львівської області у складі головуючого судді Горецької З.В., судді Бортник О.Ю., Пазичева В.М.,

за участю секретаря судового засідання Хороз І.Б.,

розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, м.Львів

до відповідача 1: Виконавчого комітету Бориславської міської ради, м. Борислав, Львівська область,

до відповідача 2: Бориславської міської ради, м. Борислав, Львівська область

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: КП "Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" (82100, м. Дрогобич, площа ОСОБА_1, 25)

про - визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комутету Бориславської міської ради від 10.10.2014 року №234 Про оформлення права власності на приміщення на вул.Грушевського,7 за територіальною громадою м.Борислава ;

- зобов"язання Бориславської міської ради в особі відділу реєстрації скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухове майно запис щодо реєстрації за територіальною громадою міста Борислава в особі Бориславської міської ради на праві комунальної власності об»єкта нерухомого майна, а саме: нежитлове приміщення загальною площею 337,2 кв.м., зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер об»єкта нерухомого майна 505356546103);

- зобов"язання Бориславської міської ради в особі відділу реєстрації внести в Державний реєстр речових прав запис щодо реєстрації за Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області право власності об»єкта нерухомого майна, а саме нежитлове приміщення загальною площею 488,4 кв.м. за адресою: Львівська області, м. Борислав, вул. Грушевського, будинок,7.

Представники сторін:

від позивача: ОСОБА_1- представник (довіреність № 08/06-136 від 03.05.17р.)

від відповідача 1: ОСОБА_2-представник

від відповідача 2: ОСОБА_2-представник

від третьої особи : не з"явився

Представникам сторін роз'яснено права та обов'язки, передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК України. Заяв про відвід судді та здійснення технічної фіксації судового засідання не надходило.

СУТЬ СПОРУ:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, м.Львів, до відповідача 1: Виконавчого комітету Бориславської міської ради, м. Борислав, Львівська область, до відповідача 2: Бориславської міської ради, м. Борислав, Львівська область за участю третьої особи, що не заявляє самсотійних вимог на стороні відповідача: КП "Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комутету Бориславської міської ради від 10.10.2014 року №234 Про оформлення права власності на приміщення на вул.Грушевського,7 за територіальною громадою м.Борислава ;

- зобов"язання Бориславської міської ради в особі відділу реєстрації скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухове майно запис щодо реєстрації за територіальною громадою міста Борислава в особі Бориславської міської ради на праві комунальної власності об»єкта нерухомого майна, а саме: нежитлове приміщення загальною площею 337,2 кв.м., зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер об»єкта нерухомого майна 505356546103);

- зобов"язання Бориславської міської ради в особі відділу реєстрації внести в Державний реєстр речових прав запис щодо реєстрації за Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області право власності об»єкта нерухомого майна, а саме нежитлове приміщення загальною площею 488,4 кв.м. за адресою: Львівська області, м. Борислав, вул. Грушевського, будинок,7 .

Ухвалою суду від 18.04.2017 року порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 16.05.2017 року. Розгляд справи неодноразово відкладався з підстав, передбачених в ухвалах суду. Рух справи відображено в ухвалах суду.

Ухвалою від 17.10.2017 року призначено колегіальний розгляд справи № 914/744/17 у складі трьох суддів. Згідно протоколу автоматичного визначення складу колегії суддів від 18.10.2017 року, склад колегії суддів у справі № 914/744/17: ОСОБА_3 - головуючий суддя, ОСОБА_4- суддя, ОСОБА_5- суддя.

Представник позивача в судове засідання з'явився, позовні вимоги вимоги підтримує з врахуванням заяви про зміну предмету позову та просить суд задоволити позов.

Відповідач 1 в судове засідання з'явився, позовні вимоги позивача заперечує та просить відмовити у задоволенні позову з підстав, викладених у відзиві на позов.

Відповідач 2 в судове засідання з'явився, позовні вимоги позивача заперечує та просить відмовити у задоволенні позову.

Третя особа явку повноважного представника в судове засідання не забезпечила.

11.10.17р. за вх. № 34532/17 в канцелярію Господарського суду поступив супровідний лист з додатками, а саме: інвентаризаційною справою № 357 на нежитлове приміщення по вул. Грушевського,7 у місті Бориславі та відзив на позовну заяву.

Заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Управління Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області (надалі - позивач) звернулося в господарський суд з позовом до виконавчого комітету Бориславської міської ради (надалі-відповідач-1) та до Бориславської міської ради Львівської області (надалі - відповідач-2) про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету Бориславської міської ради, скасування запису щодо реєстрації об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та внесення в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно запису щодо реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна.

Позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що 12.04.2001 року Дрогобицьким державним комунальним міжміським бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки виготовлено технічний паспорт на нежитлові приміщення, які розташовані за адресою: Львівська область, м. Борислав, вул. Грушевського, 7.

Виконавчим комітетом Бориславської міської ради Львівської області було прийнято рішення від 25.12.2001 року № 657 «Про затвердження ідеальних долей адміністративної будівлі вул. Грушевського, 7» (далі - рішення № 657). Згідно з рішенням № 657 виконавчий комітет вирішив:

1. Затвердити ідеальні долі адміністративної будівлі по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі за Управлінням земельних ресурсів (м. Борислав) - 11/25 ідеальних долей; за Львівським обласним управлінням земельних ресурсів - 14/25 ідеальних долей.

2. Дрогобицькому міжміському бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки (ОСОБА_6) внести зміни в правову документацію відповідно до п. 1 цього рішення.

21.01.2002 року Виконавчим комітетом Бориславської міської ради Львівської області було видано Львівському обласному управлінню земельних ресурсів Свідоцтво про право державної власності на нежитлове приміщення площею 488,4 кв.м.

21.01.2002 року Дрогобицьким державним комунальним міжміським бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки зареєстровано нежитлові приміщення на праві державної власності площею 488,4 кв.м. за Львівським обласним управлінням земельних ресурсів та внесено запис в реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 80.

Як стверджує позивач, з метою підготовки документів для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під нежитловими приміщеннями у м. Бориславі на вул. Грушевського, 7, які належать позивачу на праві державної власності, Управлінням Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області було направлено лист від 13.10.2016 року № 19-1302-99.3-4398/15-16 до Управління комунальної власності Бориславської міської ради щодо надання інформації про власників (співвласників, орендарів, суборендарів) будівлі за адресою м. Борислав, вул. Грушевського, 7. В результаті розгляду вищезазначеного листа, Управлінням комунальної власності Бориславської міської ради листом від 01.11.2016 року № УКВ-267 повідомлено про те, що згідно свідоцтв на право власності на нежитлові приміщення від 19.11.2014 року власником частини будівлі на вулиці Грушевського,7 є територіальна громада м. Борислава, частина приміщення на першому поверсі, загальною площею 337,2 кв.м знаходиться в оперативному управлінні Управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради.

Позивач зазначає, що виконавчим комітетом Бориславської міської ради 10.10.2014 року було прийнято рішення № 234 «Про оформлення права власності на приміщення на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава» (надалі - рішення № 233), відповідно до якого вирішено оформити право власності на приміщення площею 120,3 кв.м на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава з видачею свідоцтва про право власності.

23.03.2015 відповідачем-1 було прийнято рішення № 55 «Про передачу управлінню праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради в оперативне управління приміщень на вул. Грушевського,7» .

Крім цього, згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нежитлове приміщення 337,2 кв.м відповідно до Свідоцтва про право власності, серія та номер: 29704455, виданого 19.11.2014 року Реєстраційною службою Бориславського міського управління юстиції Львівської області належать на праві комунальної власності територіальній громаді міста Борислава в особі Бориславської міської ради.

Позивач вважає, що право державної власності на спірну будівлю на вул. Грушевського, 7 оформлене за ним на законних підставах і відповідачами неправомірно та без законних на те підстав оформлено право комунальної власності на частину нерухомого майна на підставі оспорюваного рішення № 234.

Відповідачі позов заперечують з тих підстав, що в матеріалах інвентарної справи КП ЛОР «Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» на нежитлове приміщення по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі міститься інформація про свідоцтво на право власності на нежитлове приміщення площею 488,4 кв.м, що належить управлінню земельних ресурсів м.Борислава, проте відсутній акт приймання-передачі на частину нежитлового приміщення по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі, оскільки в 1998 році міське управління земельних відносин стало власником частини приміщення адмінбудинку № 7 по вул. Грушевського площею 176 кв. м (згідно свідоцтво про право власності та акту приймання-передачі основних засобів), а з 21 січня 2002 року площа збільшилася до 214 кв. м, власником якого міське управління земельних відносин до того не було.

Приміщення по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі, яке передано на баланс міського управління земельних ресурсів підпадає під визначення нерухомого майна (будівлі) і відповідно його передача у державну власність повинна була здійснюватися за наявності згоди Кабінету Міністрів України, а як з'ясувалося такої згоди не було, що є прямим порушенням норми спеціального закону, який регулює цю процедуру, тобто Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» . Відсутність акта приймання-передачі приміщення на вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі в 2002 році є прямим порушення норм спеціального Закону, що регулював питання передачі об'єктів права комунальної власності у державну власність, оскільки чинним на той час Цивільним кодексом УРСР не було врегульовано питання виникнення права власності у разі передачі комунального майна у державну власність.

Відповідачі заперечуючи щодо позову зазначають, що позовна вимога про зобов'язання міської ради в особі відділу реєстрації міської ради скасувати чи внести в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно запису щодо реєстрації прав є безпідставною та суперечить Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» , оскільки в особі міської ради та від її імені виступає міський голова, як головна посадова особа територіальної громади міста Борислава, а не її відділи чи управління. Відділ реєстрації Бориславської міської ради утворений радою для забезпечення виконання повноважень виконавчих органів міської ради щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Державний реєстратор відділу реєстрації Бориславської міської ради є посадовою особою місцевого самоврядування та є суб'єктом владних повноважень, отже, може бути виступати стороною у справах з приводу оскарження його рішень, дій чи бездіяльності у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в порядку адміністративного судочинства.

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до статті 21 Цивільного кодексу України , суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

У разі прийняття суб'єктом владних повноважень рішення щодо оформлення права власності на майно, тобто ненормативного акта, який вичерпує свою дію після його реалізації, оспорювання правомірності такого акта та набуття особою спірного майна має вирішуватися у порядку цивільної (господарської) юрисдикції, оскільки виникає спір про право цивільне. За суб'єктним складом сторін та сутністю спору дана справа підлягає розгляду господарськими судами у порядку, визначеному нормами Господарського процесуального кодексу України (правові позиції, викладені Верховним Судом України у постановах від 29 березня 2016 року у справі № 21-5430а15, від 17 травня 2016 року у справі № 21-331а16, від 14 червня 2016 року у справі № 21-5022а15). Таким чином, суд не вважає обгрунтованими твердження відповідача-2 про непідвідомчість даної справи господарському суду.

Управління Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області є правонаступником всіх прав та обов'язків Управління земельних ресурсів м. Борислава оскільки на підставі: наказу Львівського обласного головного управління земельних ресурсів від 14.05.2007 № 45 реорганізовано Бориславське міське управління земельних ресурсів у Львівській області шляхом перетворення на Управління земельних ресурсів у місті Бориславі Львівської області; додатку № 5 наказу Державного комітету України із земельних ресурсів від 22.04.2008 № 15 реорганізовано Управління земельних ресурсів у місті Бориславі Львівської області шляхом перетворення на Управління Держкомзему у м. Бориславі Львівської області; наказу Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.11.2012 № 451 реорганізовано Управління Держкомзему у м. Бориславі Львівської області шляхом приєднання до Управління Держземагентства у Дрогобицькому районі Львівської області; наказу Державного агентства земельних ресурсів від 24.09.2015 № 435 реорганізовано Управління Держземагентства у Дрогобицькому районі Львівської області шляхом приєднання на Управління Держгеокадастру у Дрогобицькому районі.

Судом встановлено, що рішенням Бориславської міської ради від 9 жовтня 1997 року № 139 «Про передачу частини приміщення по вул. Грушевського, 7 на баланс Бориславського міського управління земельних ресурсів» було передано частину адміністративного будинку № 7 по вул. Грушевського в м. Бориславі площею 176 кв.м на баланс Бориславського міського управління земельних ресурсів та затверджено ідеальну долю приміщення, яку передано Управлінню земельних ресурсів у розмірі 27/100 ідеальних частин.

Рішенням Бориславської міської ради 6 березня 1998 року № 171 було внесено зміни в рішення міської ради від 9 жовтня 1997 року № 139 та доповнено пунктом 4: «Дрогобицькому міжміському бюро технічної інвентаризації оформити право власності на 27/100 ідеальних частин будинку № 7 по вул. Грушевського міському управлінню земельних ресурсів» .

Рішенням Бориславської міської ради від 9 березня 1999 року № 95 «Про передачу частини приміщення по вул. Грушевського, 7, що належить до комунальної власності Бориславської міської ради у державну власність» було передано частину адміністративного будинку № 7 по вул. Грушевського в м. Бориславі на баланс Львівського обласного управління земельних ресурсів та затверджено ідеальну долю приміщення, яку передано у розмірі 73/100 ідеальних частин.

02 лютого 1998 року було підписано акт прийому-передачі основних засобів згідно з яким Фонд комунального майна передав, а управління земельних ресурсів прийняло на баланс частину першого поверху приміщення адмінбудинку № 7 по вул. Грушевського площею 176 кв.м. (27/100 ідеальних частин).

14 жовтня 1997 року управління земельних ресурсів зверталося до Бориславської міської ради дати про дозвіл на реконструкцію будинку по вул. Грушевського, 7, перший поверх якого передано їм на баланс, тому беручи до уваги дане клопотання, рішенням виконкому від 16 жовтня 1997 року № 651 було дано дозвіл міському управлінню земельних ресурсів провести реконструкцію, виготовити проектно-кошторисну документацію та погодити в установленому законом порядку. Згодом міське управління земельних ресурсів клопотало про внесення змін в згадане вище рішення та доповнено провести реконструкцію з надбудовою третього поверху та проведенням капітального ремонту підвального приміщення. Після закінчення реконструкції та надбудови третього поверху виготовити технічну документацію і оформити право власності.

29 квітня 1998 року Дрогобицьким міжміським бюро технічної інвентаризації було видано свідоцтво на право власності за Управлінням земельних ресурсів м. Борислава.

20 липня 2000 року № 324 рішенням виконкому було затверджено акт державної приймальної комісії від 9 червня 2000 року про прийняття в експлуатацію адміністративного будинку по вул. Грушевського, 7. Згідно з актом державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта від 9 червня 2000 року реконструкція проводилася першого та другого поверхів з надбудовою мансардного приміщення і загальна площа після реконструкції становить 805, 50 кв.м, складається з двох поверхів та 24, 20 кв.м становлять прибудови.

12.04.2001 року Дрогобицьким державним комунальним міжміським бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки виготовлено технічний паспорт на нежитлові приміщення, які розташовані за адресою: Львівська область, м. Борислав, вул. Грушевського, 7.

25.12.2001 року виконавчим комітетом Бориславської міської ради Львівської області було прийнято рішення № 657 «Про затвердження ідеальних долей адміністративної будівлі вул. Грушевського, 7» , згідно з яким виконавчий комітет вирішив: затвердити ідеальні долі адміністративної будівлі по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі за Управлінням земельних ресурсів (м. Борислав) - 11/25 ідеальних долей; за Львівським обласним управлінням земельних ресурсів - 14/25 ідеальних долей; Дрогобицькому міжміському бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки (ОСОБА_6) доручено внести зміни в правову документацію відповідно до п. 1 цього рішення. 21.01.2002 року відповідачем-1 було видано Управлінню земельних ресурсів м. Борислава (правонаступником якого є позивач) Свідоцтво про право державної власності на нежитлове приміщення площею 488,4 кв.м.

21.01.2002 року Дрогобицьким державним комунальним міжміським бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки зареєстровано нежитлові приміщення площею 488,4 кв.м на праві державної власності за Управлінням земельних ресурсів м. Борислава та внесено запис в реєстрову книгу № 1 за реєстровим № 80.

Під час підготовки документів для оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку позивач довідався про порушення права власності на нежитлове приміщенняу м. Бориславі на вул. Грушевського, 7. Так, 13.10.2016 року позивач листом № 19-1302-99.3-4398/15-16 звертався до Управління комунальної власності Бориславської міської ради щодо надання інформації про власників (співвласників, орендарів, суборендарів) будівлі за адресою м. Борислав, вул. Грушевського, 7. В результаті розгляду вищезазначеного листа, Управлінням комунальної власності Бориславської міської ради листом від 01.11.2016 року № УКВ-267 повідомлено про те, що згідно свідоцтв на право власності на нежитлові приміщення від 19.11.2014 року власником частини будівлі на приміщення на вулиці Грушевського,7 є територіальна громада м. Борислава, частина приміщення на першому поверсі, загальною площею 337,2 кв.м знаходиться в оперативному управлінні Управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради.

Як вбачається із долучених до матеріалів справи доказів, виконавчим комітетом Бориславської міської ради 10.10.2014 року було прийнято рішення № 234 «Про оформлення права власності на приміщення на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава» , відповідно до якого вирішено оформити право власності на приміщення площею 337,2 кв.м на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава з видачею свідоцтва про право власності.

В подальшому, 18 листопада 2014 року до реєстраційної служби Бориславського міського управління юстиції Бориславською міською радою було подано заяву з відповідним пакетом документів про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо права власності) щодо реєстрації права власності на приміщення по вулиці Грушевського, 7 площею 337,2 кв.м, за результатами розгляду якої було внесено запис про реєстрацію права власності на вказане майно за територіальною громадою м. Борислава.

23.03.2015 відповідачем-1 було прийнято рішення № 55 «Про передачу виконавчому комітету Бориславської міської ради в оперативне управління приміщень на вул. Грушевського, 7» .

Відповідно до ст.ст. 12, 15, 16, 20 ЦК України, особа здійснює свої цивільні права, в тому числі право на захист свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права, на власний розсуд. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу.

Отже, порушення, невизнання або оспорювання суб'єктивного права є підставою для звернення особи до суду за захистом цього права із застосуванням відповідного способу захисту.

Відповідно до ст. 10, 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада є органом місцевого самоврядування, що представляє відповідну територіальну громаду та здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ч. 5 ст. 16 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що до виключної компетенції пленарного засідання міської ради відноситься прийняття рішень про передачу іншим органам окремих повноважень щодо управління майном, яке належить до комунальної власності відповідної територіальної громади, визначення меж цих повноважень та умов їх здійснення.

Суд не бере до уваги твердження відповідача-1 про те, що у позивача не виникло право власності на об'єкт, оскільки в матеріалах інвентарної справи КП ЛОР «Дрогобицького міжміського бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» на нежитлове приміщення по вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі в порушення норм Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» відсутній акт приймання-передачі приміщення площею 337,2 кв.м на вул. Грушевського, 7 в м. Бориславі в 2002 році, оскільки предметом розгляду у даній справі не охоплюється визнання недійсним правових підстав набуття права власності позивача на нежитлове приміщення, а саме свідоцтво про право власності від 21.01.2002 року виданого Управлінню земельних ресурсів м. Борислава (правонаступником якого є позивач).

Як встановлено судом, станом на момент прийняття відповідачем-1 спірного рішення від 10.10.2014 року № 234 «Про оформлення права власності на приміщення на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава» , відповідно до якого вирішено оформити право власності на приміщення загальною площею 337,2 кв.м на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава з видачею свідоцтва про право власності на той самий об'єкт вже було оформлене чинне і ніким не оспорене свідоцтво про право державної власності від 21.01.2002 видане Управлінню земельних ресурсів м. Борислава (правонаступником якого є позивач).

Аналіз матеріалів інвентаризаційної справи № 357 на будинок, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Борислав, вул. Грушевського, 7 , що надані суду комунальним підприємством Львівської обласної ради «Дрогобицьке міжміське бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» свідчить, що будинок збудований на підставі рішення виконавчого комітету Бориславської міської ради депутатів трудящих від 12.01.1961 року № 11 «Про відведення земельної ділянки Бориславському філіалу організації п/я 702 під будівництво магазину з комбінатом побутового обслуговування по вул. Горького № 9, загальною площею 1 700 м.кв» та рішення від 24.12.1965 року № 505 «Про затвердження акту Державної прийомки 2-х поверхового павільйону побутового обслуговування на 60 робочих місць по вул. Горького № 9, збудованого будівельно-монтажним управлінням облпобутуправлінням» корисною площею 707, 68 кв.м.

Жодних доказів, які б свідчили про підставу та дату набуття спірного майна у власність територіальної громади м. Борислава відповідачами суду не подано. Посилання відповідачів на передачу правопопередникам позивача спірного майна з балансу Фонду комунального майна Бориславської міської ради не може свідчити про належність майна до комунальної власності, оскільки знаходження майна на балансі юридичної особи не свідчить про належність їй цього майна на праві власності. Перехід державного майна у комунальну чи приватну власність може бути здійснений лише в порядку передбаченому законодавством (передача згідно з приписами Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності» , перехід права власності в порядку приватизації). З цього слідує, що форма власності державного майна не змінюється у разі передачі останнього на баланс комунальному чи приватному підприємству.

Приписами ст. 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.

Згідно з ст.ст. 319, 321 ЦК України, власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд; право власності є непорушним; ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином, суд вважає правомірною позовну вимогу про визнання протиправним та скасування рішення Виконавчого комітету Бориславської міської ради від 10.10.2014 № 234 «Про оформлення права власності на приміщення на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава» .

Згідно ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відділи, управління та інші виконавчі органи ради є підзвітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, міському голові.

Згідно з ч. ч. 5, 8 ст. 60 вказаного Закону, органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності; об'єкти комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Відділ реєстрації Бориславської міської ради утворений Бориславською міською радою відповідно до рішення міської ради від 17 березня 2016 року № 96 з метою здійснення виконавчими органами Бориславської міської ради повноваження суб'єкта державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, суб'єкта державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, реєстрації місця проживання перебування особи та надання відомостей з Державного земельного кадастру у встановленому законодавством порядку.

Відповідно до Положення, відділ реєстрації Бориславської міської ради є виконавчим органом Бориславської міської ради, який утворюється міською радою, є підзвітними і підконтрольними раді, підпорядкованим її виконавчому комітету та міському голові. Посадові особи - державні реєстратори, що працюють у відділі, є посадовими особами місцевого самоврядування, відповідно до цього Положення мають посадові повноваження щодо організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій згідно ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» .

Державний реєстратор, відповідно до пункту 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141, вносить записи до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. Внесення записів про скасування державної реєстрації прав здійснюється державним реєстратором за заявою, форму та вимоги до заповнення якої встановлює Міністерство юстиції України.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено, що у разі скасування на поставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Оскільки судом встановлено, що рішення № 233 не відповідає вимогам чинного законодавства, то похідна від нього реєстрація права власності підлягає скасуванню. З огляду на вищенаведене, суд вважає, що позовні вимоги про скасування в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису щодо реєстрації за територіальною громадою міста Борислава в особі Бориславської міської ради на праві комунальної власності об'єкта нерухомого майна, а саме: нежитлових приміщень загальною площею 337,2 кв.м, зареєстрованих за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 505356546103) та зобов'язання Бориславської міської ради в особі Відділу реєстрації Бориславської міської ради внести в Державний реєстр речових прав запис щодо реєстрації за Управлінням Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області права державної власності щодо об'єкта нерухомого майна, а саме нежитлових приміщень загальною площею 488,4 кв.м за адресою: Львівська обл., м. Борислав, вул. Грушевського, будинок 7 підлягають до задоволення.

Судові витрати слід покласти на відповідачів в порядку передбаченому ст. 49 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд,-

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати протиправними та скасувати рішення Виконавчого комітету Бориславської міської ради від 10.10.2014 № 234 «Про оформлення права власності на приміщення на вул. Грушевського, 7 за територіальною громадою м. Борислава» .

3. Зобов язати Бориславську міську раду в особі Відділу реєстрації скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис щодо реєстрації за територіальною громадою міста Борислава в особі Бориславської міської ради на праві комунальної власності об'єкта нерухомого майна, а саме: нежитлового приміщення загальною площею 337,2 кв.м, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 505206546103).

4. Зобов язати Бориславську міську раду в особі Відділу реєстрації Бориславської міської ради внести в Державний реєстр речових прав запис щодо реєстрації за Управлінням Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області права державної власності щодо об'єкта нерухомого майна, а саме нежитлового приміщення загальною площею 488,4 кв.м за адресою: Львівська обл., м. Борислав, вул. Грушевського, будинок 7.

5. Стягнути з Виконавчого комітету Бориславської міської ради (82300, Львівська обл., м. Борислав, вул. Шевченка, 42, код ЄДРПОУ 22400792) на користь Управління Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області (82100, Львівська обл., м. Дрогобич, вул. Сагайдачного, 22, код ЄДРПОУ 40005355) - 1 600, 00 грн судового збору.

6. Стягнути з Бориславської міської ради (82300, Львівська обл., м. Борислав, вул. Шевченка, 42, код ЄДРПОУ 26181298) на користь Управління Держгеокадастру у Дрогобицькому районі Львівської області (82100, Львівська обл., м. Дрогобич, вул. Сагайдачного, 22, код ЄДРПОУ 40005355) - 3 200, 00 грн судового збору.

7. Накази видати, в порядку ст. 116 ГПК України, після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України та може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст.ст. 91-93 ГПК України.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Повне рішення складено та підписано 08.12.2017 р.

Головуючий суддя Горецька З. В.

суддя Бортник О.Ю.

суддя Пазичев В.М.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення06.12.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу70892765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/744/17

Ухвала від 05.01.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Рішення від 06.12.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 06.11.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 20.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 12.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 17.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Горецька З. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні