Рішення
від 04.10.2017 по справі 675/1495/17
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/1495/17

Провадження № 2/675/627/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" жовтня 2017 р. Ізяславський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючого - судді: Демчука П.В.,

за участю секретаря: Григор'євої О.С.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Ізяслав цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання права засновника селянського (фермерського) господарства,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_3 про визнання прав засновника селянського (фермерського) господарства. В обґрунтування позову зазначає, що батько позивача ОСОБА_4 був власником, засновником та головою селянського (фермерського) господарства Яремчук (код ЄДРПОУ - 30906267). 24 квітня 2013 року ОСОБА_4 помер. Після його смерті відкрилася спадщина на спадкове майно, до складу якого входить селянське (фермерське) господарство Яремчук як цілісний майновий комплекс, місцезнаходження якого - с. Теліженці, вул. Жовтнева, 2 Ізяславського району Хмельницької області, ідентифікаційний код 30906267 . Позивач прийняв спадщину, займається всіма справами, пов'язаними із господарською діяльністю фермерського господарства, є спадкоємцем першої черги за законом. Звернувся своєчасно до Ізяславської державної нотаріальної контори для оформлення спадкових прав, однак державним нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на селянське (фермерське) господарство Яремчук , оскільки спадкування земель фермерського господарства здійснюється відповідно до законодавства України. Тому позивач звернувся до суду.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримав, просить задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилася, хоча належним чином булла повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, подала до суду письмову заяву в якій зазначила, що відмовляється від права спадкування прав засновника селянського (фермерського) господарства Яремчук на користь ОСОБА_2 Позовні вимоги визнає, просить суд слухати справу у її відсутності.

Вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Визнання позову відповідачем не суперечить закону, не порушує права чи свободи інших осіб, а тому приймається судом.

Згідно свідоцтва про смерть серії І-БВ № 206738 ОСОБА_4 помер 24 квітня 2013 року.

Відповідно до Статуту селянського (фермерського) господарства Яремчук , зареєстрованого Ізяславською районною державною адміністрацією 29 серпня 2000 р. № 77, засновником господарства є громадянин України, який є його головою, ОСОБА_4.

24 жовтня 2014 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4, які є спадкоємцями першої черги за законом, уклали договір про поділ спадкового майна після смерті спадкодавця ОСОБА_4, який помер 24.04.2013 р.

Згідно письмової заяви від 20 вересня 2017 року ОСОБА_3 відмовляється від права спадкування прав засновника селянського (фермерського) господарства Яремчук на користь ОСОБА_2

Селянське (фермерське) господарство Яремчук зареєстровано в Єдиному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 29 серпня 2000 року за номером запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР 16581200000000100, ідентифікаційний код юридичної особи селянського (фермерського) господарства Яремчук - 30906267, місцезнаходження: с.Теліженці, вул. Жовтнева, 2 Ізяславського району Хмельницької області, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серія АОО № 216106.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Відповідно до статті 1218 ЦК до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В той же час ст.1219 ЦК України містить перелік прав та обов'язків, що не входять до складу спадщини - права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема: 1) особисті немайнові права; 2) право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами.

Спадкодавець ОСОБА_4 був єдиним засновником фермерського господарства та був його головою, позивач бажає продовжити діяльність вказаного господарства, що зумовило його звернення як до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, так і з позовною заявою до суду, що є предметом розгляду у даній цивільній справі, господарство, як юридична особа, може не припиняти своє існування (у зв'язку зі смертю засновника та голови фермерського господарства), оскільки п. б ч. 1 ст. 36 Закону Про фермерське господарство визначено порядок припинення діяльності фермерського господарства, де передбачено, що діяльність фермерського господарства припиняється у разі, якщо не залишається жодного члена фермерського господарства або спадкоємця, який бажає продовжити діяльність господарства у порядку, встановленому законом.

Позивач є спадкоємцем першої черги за законом і має право на спадщину, що відкрилася після смерті свого батька.

Частиною 5 ст. 1268 ЦК України передбачено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 23 Закону України "Про фермерське господарство" від 19.06.2003 р. передбачено, що успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЗУ Про фермерське господарство фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов'язання.

Ст. 191 ЦК України передбачено, що підприємство є єдиним майновим комплексом, що використовується для здійснення підприємницької діяльності. До складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом. Підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. Права на земельну ділянку та інші об'єкти нерухомого майна, які входять до складу єдиного майнового комплексу підприємства, підлягають державній реєстрації в органах, що здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 19 ЗУ Про фермерське господарство до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності,цінні папери продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність, грошові кошти які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Статутом селянського (фермерського) господарства Яремчук у розділі IV визначено, що входить до майна господарства, джерела його формування.

Стаття 1 Закону визначає, що фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї відповідно до закону та діє на основі Статуту.

ОСОБА_2 від спадщини не відмовився і продовжує займатися всіма справами, пов'язаними із господарською діяльністю фермерського господарства, переоформленням селянського (фермерського) господарства Яремчук , тобто фактично вступив у його володіння.

Після смерті батька ОСОБА_2 організовує роботу фермерського господарства одноосібно, що підтверджується розрахунком частки сільськогосподарського товаровиробництва за 2016 р., копією податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до листа Ізяславської державної нотаріальної контори Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області № 1497/02-14 від 09.08.2017 р. в нотаріальній конторі заведена спадкова справа за № 482/2013 після смерті ОСОБА_4. Видати свідоцтво про прийняття спадщини на земельну ділянку розміром 35,50 га, призначеної для ведення селянського (фермерського) господарства немає змоги. Оскільки земельна ділянка для ведення селянського (фермерського) господарства розміром 35.50 га належала спадкодавцю на підставі державного акта на право постійного користування землею, а не на праві власності, то право власності у спадкодавця не виникало.

Фермерське господарство пройшло державну реєстрацію як суб'єкт підприємницької діяльності, але воно немає державної реєстрації як об'єкт цивільно-правових відносин, та немає правовстановлюючого документу як об'єкту нерухомості.

Відповідно до ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України, одним із способів захисту цивільних прав є визнання права.

Статтею 392 ЦК України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається (нотаріусом) іншою особою.

В роз'ясненнях, що містяться в п. 9 постанови N 20 від 22.12.95 р. Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності" зазначено, що успадкування майна селянського (фермерського) господарства здійснюється за загальними правилами спадкового права.

Оскільки право засновника селянського (фермерського) господарства Яремчук , ОСОБА_4 є майновим правом, яке не є невід'ємним від фізичної особи (ст. 178 ЦК України), а тому воно має входити до складу спадщини, та враховуючи вищезазначені факти, які підтверджують обставини викладені в позовній заяві та те, що позивач є спадкоємцем першої черги за законом майна померлого ОСОБА_4, та висловив бажання продовжити діяльність господарства, то до нього повинні перейти права засновника селянського (фермерського) господарства Яремчук .

Керуючись ст.ст. 19, 22-23 Закону України Про фермерське господарство від 19.06.2003 р., ст.ст. 15,16, 191, 1216-1219, 1268 ЦК України, ст.ст. 10, 60, 174, 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право на спадкове майно як спадкоємця першої черги за законом після смерті ОСОБА_4, який помер 24 квітня 2013 року: селянське (фермерське) господарство Яремчук як цілісний майновий комплекс, ідентифікаційний код 30906267, місцезнаходження якого - с.Теліженці, Ізяславського району Хмельницької області, вул. Жовтнева, 2.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до апеляційного суду Хмельницької області через Ізяславський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя П. В. Демчук

СудІзяславський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.10.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу70910752
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —675/1495/17

Рішення від 04.10.2017

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Демчук П. В.

Рішення від 04.10.2017

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Демчук П. В.

Ухвала від 14.08.2017

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Демчук П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні