Рішення
від 23.11.2017 по справі 910/17306/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.11.2017 р. Справа №910/17306/17 За позовом Публічного акціонерного товариства " УкрСиббанк "

До Товариства з обмеженою відповідальністю " Енергоспецпроект "

Про стягнення 45058,80 грн.

Суддя Пінчук В.І.

Представники:

Від позивача Горобей Р.Г. - предст.

Від відповідача не з'явився

Рішення прийняте 23.11.2017 р., оскільки у судовому засіданні 09.11.2017 р. розгляд справи відкладався відповідно до п. 1 ст. 77 ГПК України.

Обставини справи:

Позивач - публічне акціонерне товариство " УкрСиббанк " звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю " Енергоспецпроект " 45058,80 грн., з яких: 21970,46 грн. кредитна заборгованість, 22977,67 грн. заборгованість по процентах, 95,68 грн. заборгованість по комісії за управління овердрафтом та 14,99 грн. заборгованість по комісії за невикористаний ліміт овердрафту.

Представник відповідача у судове засідання двічі не з'явився і відзив на позовну заяву суду не надав.

Згідно ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

В С Т А Н О В И В:

18.11.2004 р. між позивачем ( банком ) та відповідачем ( клієнтом ) був укладений договір №9538 на відкриття, використання й обслуговування поточних рахунків у національній і іноземній валюті.

25.09.2015 р. між сторонами була укладена індивідуальна угода про надання овердрафту № 373927 в рамках договору - анкети відкриття та обслуговування банківського рахунку. Реєстраційний номер договору овердрафту в системі обліку банку договір № 10000083375.

Пунктом 1.1. Індивідуальної угоди передбачено, що підписуючи угоду, позичальник засвідчує, що він ознайомлений та погоджується з пропозицією банку надати позичальнику комплекс послуг на умовах, встановлених правилами.

В рамках індивідуальної угоди під терміном " Правила " розуміються - Правила ( договірні умови ) відкриття та обслуговування банківського рахунку суб'єктів господарювання відокремлених підрозділів юридичних осіб, самозайнятих осіб, представництв - клієнтів АТ " УкрСиббанк ", затверджених, згідно з внутрішніми процедурами банку, розміщеними для ознайомлення на сайті www.my.ukrsibbank.com та опублікованими у газеті " Голос України " №99 /(4849) від 02.06.2010 р. (з усіма наступними змінами та доповненнями). Правила є невід'ємною частиною договору овердрафту і не підлягають додатковому підписанню.

Відповідно до умов вказаної індивідуальної угоди, позивач зобов'язався встановити відповідачу овердрафт на поточному рахунку № 26001037392701 в національній валюті з лімітом в розмірі 94400,00 грн., а останній зобов'язався повернути використану суму овердрафту, сплатити проценти, комісії та інші платежі за наданим овердрафтом в порядку та строки, визначені даною угодою.

Згідно п. 1.4 індивідуальної угоди від 25.09.2015 р. строк користування овердрафтом встановлений з 25.09.2015 р. по 31.03.2016 р.

Згідно з правилами овердрафт - короткостроковий кредит, що надається позичальнику понад залишок його коштів на рахунку в банку в межах заздалегідь обумовленої суми (ліміт овердрафту) шляхом здійснення платежів з рахунку позичальника (дебетования поточного рахунку ) Під терміном овердрафт також розуміється будь-яка частина коштів, отримана клієнтом в рамках ліміту овердрафту.

Ліміт овердрафту - ліміт кредитування, що встановлюється у вигляді відновлювальної кредитної лінії, яка передбачає надання кредитних коштів клієнту в рамках ліміту овердрафту траншами. Видача траншів може ініціюватися клієнтом шляхом подання до банку розрахункових документів на перерахування коштів, надання доручень банку на списання кредитних коштів з рахунку клієнта. При дебетуванні банком рахунку клієнта за відсутності або недостатності грошових коштів утворюється дебетове сальдо, при цьому вважається, що банк надав клієнту кредит на відповідну суму від дня та часу здійснення цього платежу. Загальна сума заборгованості за овердрафтом не повинна перевищувати встановленого банком ліміту овердрафту. ( п. 3.1 Правил ).

Пунктом 1.5.1 індивідуальної угоди від 25.09.2015 р. передбачено, що за час фактичного користування овердрафтом клієнт сплачує проценти в розмірі:

- з 25.09.2015 р. по 25.10.2015 р. відповідач сплачує проценти у розмірі 0,01%

- з 26.10.2015 р. відповідач сплачує проценти у розмірі 30,00 % річних, якщо не встановлена інша ставка, згідно з умовами цієї індивідуальної угоди.

Відповідно до п. 3.3.1 Правил за користування овердрафтом понад встановлений договором термін встановлюється процентна ставка у подвійному розмірі від ставки, що діє для строкової суми заборгованості на дату виникнення такого прострочення. Такий розмір процентної ставки застосовується до всієї простроченої заборгованості за овердрафтом з дати виникнення прострочення, а саме з наступного дня після дня несплати або не повної сплати платежу, встановленого в договорі, до моменту повного погашення позичальником такої заборгованості.

Відповідно до п.3.4 Правил проценти на відповідну суму овердрафту нараховуються та сплачуються за час фактичного користування позичальником грошовими коштами банку відповідно до умов договору.

Нарахування процентів здійснюється з моменту проведення платежу(-ів) з рахунку клієнта за рахунок грошових коштів банку, тобто з дня та години фактичного надання грошових коштів клієнту до дня та години повернення клієнтом їх у власність банку, якщо інше не визначено умовами договору.

Базою нарахування процентів є дебетове сальдо рахунку клієнта (з урахуванням кількості годин користування овердрафтом), яке відслідковується банком погодинно (із періодичністю в одну годину), якщо інше не визначено умовами договору.

При цьому розрахунок процентів здійснюється погодинно кожного дня, із періодичністю в одну годину (із 1 (першої) по 24 (двадцять четверту) годину включно), а кількість днів при нарахуванні процентів визначається за методом "факт/360" (метод "факт/360" передбачає, що для розрахунку використовується фактична кількість днів у місяці та 360 днів у році), якщо інше не визначено умовами договору.

Нарахування процентів здійснюється щомісячно наступним чином:

- перший раз за період із відповідної години дня надання овердрафту по останню годину дня включно, що передує останньому календарному дню у поточному місяці;

- протягом дії договору із останнього календарного дня попереднього місяця по день, що передує останньому календарному дню у поточному місяці;

- у разі закінчення строку овердрафту - із останнього календарного дня попереднього місяця по годину остаточного погашення заборгованості, якщо інше не визначено умовами цих правил чи договору.

У разі, якщо згідно з умовами договору заборгованість клієнта була перенесена на рахунки для обліку простроченої кредитної заборгованості (згідно п.3.6 Правил), нарахування процентів здійснюється на таких рахунках щоденно із дня перенесення такої заборгованості до дня остаточного погашення заборгованості. Базою нарахування є сума заборгованості за використаною клієнтом сумою ліміту овердрафту, що обліковується на рахунках для обліку простроченої заборгованості.

Відповідно до п.3.5. Правил проценти сплачуються клієнтом на рахунок банку, зазначений у договорі про надання овердрафту, протягом 30 календарних днів із дня їх нарахування, а при закінченні строку овердрафту - в день їх нарахування шляхом здійснення банком договірного списання, визначеного договором про надання овердрафту та правилами.

Заборгованість за овердрафтом повинна бути погашена клієнтом:

- протягом 30 календарних днів з дня отримання овердрафту. У випадку, якщо день погашення кожного окремого овердрафту припадає на вихідний, святковий або неробочий день, днем погашення вважається робочий день, що передує вихідному, святковому або неробочому дню;

- у випадку закінчення строку овердрафту, в останній робочий день, що передує дню закінчення строку овердрафту, в тому числі якщо день закінчення строку овердрафту припадає на вихідний, святковий або неробочий день.

Овердрафт вважається погашеним:

- якщо суму надходжень на рахунок протягом 30 календарних днів, від дня надання овердрафту, була не менш ніж дебетовий залишок коштів на кінець останнього дня, що передує 30-ти денному періоду,

- якщо на кінець останнього робочого дня, що передує дню закінчення строку овердрафту або при настанні терміну погашення овердрафта, згідно з вимогами договору, відсутній дебетовий залишок за рахунком клієнта та відсутня заборгованість за овердрафтом на інших рахунках, на яких за умовами цього договору може враховуватись заборгованість за овердрафтом ( п. 3.9 правил ).

Заборгованість за договором повинна бути погашена у черговості, передбаченої п.3.10 правил.

Відповідно до п. 5.3.1, п.5.3.8, п.5.3.9 Правил клієнт доручає банку здійснювати на користь останнього договірне списання грошових коштів з рахунку клієнта та погашення строкової заборгованості за овердрафтом, включаючи плату за користування овердрафтом та інші платежі, з рахунку, зазначеному у договорі. Не здійснення банком договірного списання не звільняє клієнта від його обов'язку належним чином погашати заборгованість за овердрафтом, нарахованими процентами за його користування, комісіями та іншими платежами у розміру, порядку та терміни, встановлені договором.

Відповідно до підпунктів " а " та " е " пункту 3.13.1 правил надання овердрафту припиняється у разі:

а) якщо клієнт протягом 30 календарних днів з дати надання овердрафту не погасить суму заборгованості за овердрафтом, що виникла на кінець дня надання овердрафту, що передує 30-ти денному періоду користування овердрафтом; та/або якщо клієнт протягом строку, встановленого договором та правилами, не сплатить плату за користування овердрафтом (проценти та комісії, передбачені договором); та або е) закінчення строку надання овердрафту, встановленого в договорі.

Відповідно до п. 3.14 Правил банк має право вимагати погашення заборгованості та/або визнати термін повернення овердрафту таким, що настав в порядку, передбаченому правилами, та/або вживати будь-які судові або позасудові дії. Термін повернення овердрафту вважається таким, що настав, овердрафт - таким, що підлягає поверненню, а ліміт овердрафту скасовується у повному розмірі:

- наступного дня, що слідує за строком, зазначеному в підпункті а) пункту 3.13.1 Правил, якщо клієнтом було порушено терміни (строки) виконання грошових зобов'язань.

Як встановлено судом, позивач виконав свої зобов'язання в повному обсязі, що підтверджується випискою з поточного рахунку відповідача № 26001037392701 за період з 25.09.2015 р. ( дата початку строку овердрафту ) до 21.09.2017 р.

Згідно вказаної виписки, відповідач використав кредитні кошти.

Станом на 21.12.2015 р. у відповідача існувала заборгованість за овердрафтом в розмірі 21970,46 грн., яку позивач переніс на рахунок обліку простроченої заборгованості та припинив надання овердрафту.

За управління овердрафтом відповідач зобов'язаний сплатити комісію у розмірі 0,33 % від суми ліміту овердрафту. Комісія за невикористаний ліміт овердрафту встановлюється в розмірі 1% річних від суми невикористаного ліміту ( п.1.7. договору овердрафта ).

Таким чином, станом на 21.09.2017 р. заборгованість відповідача становить 45058,80 грн., з яких: 21970,46 грн. - кредитна заборгованість, 22977, 67 грн. - заборгованість про процентах за період з 31.12.2015 р. по 21.09.2017 р., 95,68 грн. - заборгованість по комісії за управління овердрафтом та 14,99 грн. заборгованість по комісії за невикористаний ліміт овердрафту.

Суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав:

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. ( ст. 526 ЦК України )

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. ( ст. 1054 ЦК України ).

Згідно ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики. ( ч. 1 ст. 1048 ЦК України ).

Згідно ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. ( ст. 525 ЦК України ).

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 82 - 85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю " Енергоспецпроект " ( 03062, м. Київ, вул. Кулібіна, 4/2, кв. 93, код 31780106 ) на користь публічного акціонерного товариства " УкрСиббанк " ( 01021, м. Київ, вул. Мечнікова, 11; 04070, м. Київ, вул. Андріївська, 2/12, код 09807750 ) 21970 ( двадцять одну тисячу дев'ятсот сімдесят ) грн. 46 коп. кредитна заборгованість, 22977 ( двадцять дві тисячі дев'ятсот сімдесят сім ) грн. 67 коп. заборгованість по процентах, 95 ( дев'яносто п'ять ) грн. 68 коп. заборгованість по комісії за управління овердрафтом, 14 ( чотирнадцять ) грн. 99 коп. заборгованість по комісії за невикористаний ліміт овердрафту, 1600 ( одну тисячу шістсот ) грн. 00 коп. судового збору.

Видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК Кодексу.

дата підписання повного тексту рішення 12.12.2017 р.

СуддяВ.І.Пінчук

Дата ухвалення рішення23.11.2017
Оприлюднено14.12.2017
Номер документу70953522
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 45058,80 грн

Судовий реєстр по справі —910/17306/17

Рішення від 23.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пінчук В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні