Постанова
від 10.12.2009 по справі 2а-7683/09/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-7683/09/1170

Категорія 6.13

КІРОВОГРАДСЬКИЙ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2009 р. м.Кіров оград

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

Судді: Мирошниченко В.С.

при секретарі - Поліщук Т.С.

за участю:

прокурора - Стойко А.В.

представника позивача - Дануци О.А. (довіреність № 1 в ід 05.01.2009 р.)

розглянувши у відкритому п опередньому судовому засіда нні адміністративну справу з а позовом прокурора Кіровськ ого району м.Кіровограда в ін тересах держави в особі Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в м. Кіровограді до приват ного підприємства «Терра 2005» про стягнення заборгованос ті зі сплати внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування в сумі 8194,0 7 грн., -

ВСТАНОВИВ:

21 жовтня 2009 року прокурор Кіровського району м. Кірово града в інтересах Управління пенсійного фонду України в м . Кіровограді звернувся до Кі ровоградського окружного ад міністративного суду з адмін істративним позовом, в якому просить стягнути з ПП «Терра 2005» заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 8194,07 г рн.

В обґрунтування своїх позо вних вимог позивач посилаєть ся на те, що відповідач зареєс трований в управлінні ПФУ в м . Кіровограді як страхувальн ик і повинен, відповідно до ви мог Закону України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування» сплачу вати страхові внески в розмі рі визначеного законом. В пор ушення вищевказаного закону відповідач своєчасно не спл атив страхові внески в наслі док чого виникла недоїмка в с умі 8194,07 грн.

Прокурор та представник по зивача позов підтримали та п росили суд задовольнити його в повному обсязі з підстав за значених в позовній заяві.

Відповідач в судове засід ання не з' явився, хоча був по відомлений про час, дату та мі сце судового розгляду належн им чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.37) .

Вислухавши думку прокурор а та представника позивача с тосовно розгляду справи за в ідсутності відповідача, які вважали можливим розглянути справу без участі відповіда ча, суд визнав можливим розгл янути справу у відсутності в ідповідача зважаючи на те, що в матеріалах справи достатн ьо доказів про права та взаєм овідносини сторін.

Заслухавши прокурора та пр едставника позивача, досліди вши матеріали справи суд при ходить до висновку про задов олення позову з наступних пі дстав.

Згідно з ст.60 КАС України ві д 6 липня 2005 р. № 2747-ІV у випадках вс тановлених законом, Уповнова жений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, орган и державної влади, органи міс цевого самоврядування, фізич ні та юридичні особи можуть з вертатися до адміністративн ого суду із адміністративним и позовами про захист прав, св обод та інтересів інших осіб і брати участь у цих справах. Прокурор здійснює в суді пре дставництво інтересів грома дянина або держави в порядку , встановленому цим Кодексом та іншими законами, і може зді йснювати представництво на б удь-якій стадії адміністрати вного процесу.

Відповідно до ст.36-1 Закону У країни «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 року N 1789-XII прокуро р може звернутися до суду з за явою для захисту інтересів д ержави в суді в разі наявност і порушень економічних, полі тичних та інших державних ін тересів внаслідок протиправ них дій (бездіяльності) фізич них або юридичних осіб, що вчи нюються у відносинах між ним и або державою.

Відповідно до ч.4 ст.17 КАС Укр аїни від 6 липня 2005 р. № 2747-ІV компе тенція адміністративних суд ів поширюється на спори за зв ерненням суб' єкта владних п овноважень у випадках, встан овлених законом.

Відповідно до Положення пр о управління Пенсійного Фонд у України в районах, містах і р айонах в містах, затверджено го постановою правління Пенс ійного фонду України від 30.04.2002 р оку № 8-2 управління Пенсійного фонду України в м. Кіровоград і є органом Фонду із статусом юридичної особи, що здійснює управління фінансами пенсій ного забезпечення в межах мі ста.

Приватне підприємство «Те рра 2005» (далі відповідач) зареє строване виконавчим комітет ом Кіровоградської міської р ади та відомості про нього вн есені до Єдиного державного реєстру підприємств та орган ізацій України (а.с.20).

Відповідач відповідно до п оданої ним заяви, зареєстров ане як страхувальник в управ лінні ПФУ в м. Кіровограді (а.с .21).

Станом на 01.09.2009 р. заборговані сть відповідача по внесках н а обов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го Фонду складає 8194,07 грн. за пер іод з 22.12.2008 р. по 20.08.2009 р. відповідно з розрахунками суми страхов их внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування за вказаний період. Відповідач подавав звіти до управління ПФУ у визначені с троки, але суми зобов' язанн я не сплачені в визначені зак онодавством терміни. В зв' я зку з своєчасною несплатою с уми зобов' язання у відповід ача виник борг в сумі 8194,07 грн.

Збір до Пенсійного фонду є встановлений державою обов' язковим платежем, визначеним Законом України «Про збір на обов' язкове державне пенсі йне страхування» та Законом України «Про загальнообов' язкове державне страхування .

Ст.23 Закону України «Про заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування» визна чає, що спори, які виникають із правовідносин даного Закону вирішуються в судовому поря дку.

Порядок сплати внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування пер едбачений Законом України «П ро загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування» та Інструкцією «Про порядок обчислення сплати страхувал ьниками та застрахованими ос обами внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійн е страхування до Пенсійного фонду України». Відповідно д о цих нормативних актів на ві дповідача покладено обов' я зки по нарахуванню, обчислен ню по сплаті в установлені ст роки та в повному обсязі стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування.

Страхувальники зобов' яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий період, не пізніше н іж через 20 календарних днів із дня закінчення цього період у. Базовий період дорівнює од ному календарному місяцю.

Страхувальники зобов' яз ані перераховувати внески за ставками визначеними Законо м України «Про збір на обов' язкове державне пенсійне стр ахування» від 26.06.97 р., який вступ ив в силу з 29.07.97 року, 32 %, починаюч и з 30.03.2006 року за ставкою 32,3 %, почи наючи з 01.01.2006 року - 31,8 %, 01.01.2007 року - 33,2 % суми фактичних витрат на о плату праці працівників до 01.0 1.2007 року - 1-2 %, а з 01.01.2007 року - 0,5-2 % ут римання з найманих працівник ів.

Сума страхових внесків виз начається у звіті, який повин ен бути зданий до 20 числа кожн ого місяця року, однак, у визна чені Законом України “Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування” стро ки страхові внески сплачені не були.

На підставі ст.ст.18,19,20 пп.1 п.8 Ро зділу ХУ Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування» ст рахові внески, що перерахову ються до солідарної системи, сплачуються страхувальника ми та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначе них цим законом, та в розмірах передбачених Законом Україн и «Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я».

Відповідно до п.6 ст.20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхувальники зо бов' язані сплачувати стра хові внески, нараховані за ві дповідний базовий звітний пе ріод, не пізніше ніж через 20 ка лендарних днів із дня закінч ення цього періоду. При цьому в разі здійснення протягом п ротягом базового звітного пе ріоду виплат (виплати доходу ), на які відповідно до цього З акону нараховуються страхов і внески, страхувальники одн очасно з видачею зазначених сум зобов' язані сплачувати авансові платежі у вигляді с ум страхових внесків, що підл ягають нарахуванню на зазнач ені виплати (дохід). У разі нес плати авансових платежів до страхувальників застосовую ться фінансові санкції, пере дбачені цим Законом.

Відповідно до п.12 ст.20 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування» страхові внески пі длягають сплаті незалежно ві д фінансового стану платника страхових внесків.

Станом на день розгляду сп рави в суді відповідачем заб оргованість по сплаті страхо вих внесків не сплачена і скл адає 8194,07 грн.

П.7 ст.64 Закону України «Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування» перед бачено, що виконавча дирекці я Пенсійного фонду та її тери торіальні органи мають право стягувати з платників страх ових внесків несплачені суми страхових внесків.

Відповідно до вимог розділ у 6 п.6.8 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхув альниками та застрахованими особами внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування до Пенсійног о фонду України», затверджен ої постановою Правління Пенс ійного фонду України від 19.12.2003 р . № 21-1 та зареєстрованою в Мініс терстві юстиції від 16.01.2004 р. за № 64/8663, підприємство повинно спл атити суму, нараховану орган ами Пенсійного фонду. У разі н есплати дана сума вважається недоїмкою.

Діяльність управління ПФУ має на меті забезпечення вст ановлених державою відносин і норм у цій сфері суспільног о життя, їх невиконання призв одить до ненадходження кошті в до ПФУ, а тому завдає шкоди і нтересам держави, тому сума н едоїмки має бути стягнута в с удовому порядку.

Керуючись ст.20, п.7 ст.64, п.п. 8 п.3 с т.106 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування» та ст.ст . 60, 71, 122, 160-163 КАС України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов прокурора Кіровського район у м. Кіровограда в інтересах У правління пенсійного фонду У країни в м. Кіровограді задов ольнити повністю.

Стягнути з приватного підп риємства «Терра 2005» (м. Кіров оград, вул. 50 років Жовтня,20 кв.55 , код ЄДРПОУ 32172387) на користь уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в м. Кіровограді (25001 м.Кір овоград, вул.50 років Жовтня,4 р/р 256073011226 МФО 323475 в Кіровоградському обласному управлінні Ощадба нку, код 20650088) недоїмку в сумі 8194 (в ісім тисяч сто дев' яносто ч отири) гривні 07 копійок.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, якщо так у заяву не було подано. Якщо бу ло подано заяву про апеляцій не оскарження, але апеляційн а скарга не була подана у стро к, постанова суду набирає зак онної сили після закінчення цього строку.

Постанова суду може бути о скаржена до Дніпропетровськ ого апеляційного адміністра тивного суду шляхом подачі з аяви про апеляційне оскаржен ня через Кіровоградській окр ужний адміністративний суд п ротягом десяти днів з дня скл адання постанови у повному о бсязі, а апеляційна скарга на постанову суду подається пр отягом двадцяти днів після п одання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя:підпис

Згідно з оригіналом:

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративно го суду В.С.Мирошниченко

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено09.06.2010
Номер документу7096972
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7683/09/1170

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 01.12.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 02.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 10.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. ДЕГТЯРЬОВА

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 28.09.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Ухвала від 06.10.2017

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

К.М. Притула

Постанова від 10.12.2009

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Мирошниченко Вадим Станиславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні