Ухвала
від 14.12.2017 по справі 908/2193/17
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

пр. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел. (057) 702-00-72

е-mail: inbox@dna.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про прийняття апеляційної скарги до провадження

14.12.2017 справа № 908/2193/17

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий: судді: Мартюхіна Н.О., Будко Н.В. , Сгара Е.В. розглянувши апеляційну скаргу Головного управління ДФС у м. Києві, м. Київ на постанову господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 у справі № 908/2193/17 (суддя Черкаський В.І.) за заявою боржника ліквідаторТовариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Авіатехнотрейд", м. Запоріжжя Бібік Валерій Петрович, м. Запоріжжя пробанкрутство

В С Т А Н О В И В:

Постановою господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 року у справі №908/2193/17 Товариство з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Авіатехнотрейд" визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії Бібіка В.П. та інше.

Не погодившись з постановою прийнятою господарським судом першої інстанції, до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулось Головне управління ДФС у м. Києві, яке просить відновити пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження постанови суду, звільнити апелянта від сплати судового збору за звернення до суду з апеляційною скаргою, постанову господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 року у справі №908/2193/17 скасувати та припинити провадження у справі.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, судом встановлено наступне.

Згідно ст. 53 ГПК України за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Згідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Згідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Устименко проти України" (заява №32053/13) Європейський суд дійшов висновку, що національні суди, вирішивши поновити пропущений строк оскарження рішення без наведення відповідних причин, порушують принцип правової визначеності та право заявника на справедливий судовий розгляд за пунктом 1 статті 6 Конвенції.

Отже, при поновленні пропущеного строку суд розглядаючи таке клопотання, повинен посилатись на конкретні обставини справи, які стали причиною пропуску строків на звернення з апеляційною скаргою.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна із сторін повинна довести ті обставини справи, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

В обґрунтування поважності причин пропуску процесуального строку встановленого на апеляційне оскарження постанови господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 року у справі №908/2193/17 апелянт зазначає те, що про оскаржувану постанову скаржник дізнався лише з інформації від державного реєстратора, у зв'язку з чим був позбавлений можливості звернутись із апеляційною скаргою у встановлений законом строк.

Судова колегія, розглянувши вказане клопотання про відновлення пропущеного строку зазначає, що обставини викладені в ньому підтверджуються матеріалами справи та вважає за необхідне його задовольнити.

Разом з тим колегія суддів апеляційної інстанції, розглянувши клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у м.Києві про звільнення від сплати судового збору, зазначає, що згідно Закону України "Про судовий збір" не передбачено ставки, від якої обчислюється судовий збір, за подання апеляційних та касаційних скарг на постанови суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, дана позиція викладена також і у Інформаційному листі Вищого господарського суду України від 12.11.2015 № 01-06/2093/15 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" (зі змінами та доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 22.05.2015 № 484-VIII)".

Відтак, сплата судового збору за подання апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури законом не передбачена.

Керуючись ст.ст. 53, 86, 93, 98 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1.Відновити Головному управлінню ДФС у м. Києві, пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження постанову господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 року у справі № 908/2193/17.

2.Прийняти апеляційну скаргу Головного управління ДФС у м. Києві у справі №908/2193/17 до провадження.

3.Розгляд апеляційної скарги призначити на 31.01.2018 об 11:30. Судове засідання відбудеться за адресою: м. Харків, пр. Науки, 5, перший поверх, зал судових засідань № 107.

4.Зобов'язати Головне управління ДФС у м. Києві надати письмове обґрунтування заявленої апеляційної скарги з документальним підтвердженням викладених обставин, стосовно:

- яким саме чином оскаржувана постанова господарського суду Запорізької області від 20.11.2017 року впливає на права та обов'язки чи порушує інтереси Головного управління Державної фіскальної служби у м.Києві;

- які саме контролюючі функції Головне управління ДФС у м.Києві здійснює відносно боржника;

- чи знаходиться боржник на податковому обліку та чи подає (подавав) звітність до Головного управління ДФС у м.Києві;

- наявності чи відсутності нарахованої чи визначеної податкової заборгованості, проведених позачергових перевірок;

- здійснення боржником прибуткової діяльності;

- звернення до боржника з грошовими вимогами;

- перебування боржника на обліку, як платника податків, у Головного управління ДФС у м.Києві;

- в який саме період (дата реєстрації та зняття з обліку) боржник знаходився на обліку у Головному управлінні ДФС у м.Києві.

5.Зобов'язати боржника надати до Донецького апеляційного господарського суду:

-мотивований відзив на апеляційну скаргу із доказами його надсилання апелянту;

-докази подання податкової та фінансової звітності до податкового органу;

-докази надання первинних документів для проведення податкових перевірок податковим органом, органом ПФУ та Фондом соціального страхування в порядку передбаченому п. 7 ст. 111 ЦК України;

-надати баланс боржника та фінансову звітність за попередній звітний період, що передував складанню проміжного ліквідаційного балансу;

-докази облікування кредиторської заборгованості ТОВ "Голден Фройндшафт" з моменту здійснення зазначеної господарської операції.

6.За участі представників у судовому засіданні сторонам надати довіреність на представника або інший документ, що підтверджує повноваження представника та відповідає вимогам чинного законодавства України, документ, що посвідчує особу представника.

7.Явку сторін визнати не обов'язковою.

Головуючий Н.О. Мартюхіна

Судді: Н.В. Будко

Е.В. Сгара

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу71004175
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2193/17

Постанова від 12.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 12.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Мартюхіна Н.О.

Постанова від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні