Постанова
від 11.12.2017 по справі 905/1932/17
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

11.12.2017 справа №905/1932/17

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: суддів при секретарі судового засіданняСгара Е.В Склярук О.І., Дучал Н.М. Тимошенко А.А.

за участю представників сторін: від позивача: від відповідача: від третьої особи:ОСОБА_5 - НОМЕР_1 ОСОБА_6 - довір. не прибув розглянувши апеляційну скаргу Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка", с. Павлівка Донецької області на рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017 у справі№ 905/1932/17 (суддя І.А. Бойко) за позовом до відповідача: третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:ОСОБА_5, с. Павлівка Донецької області Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка", с. Павлівка Донецької області Відділ державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, м. Курахове Донецької області провизнання недійсним рішення голови ФГ "Агроленд-Павлівка", оформлене наказом №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів" та зобов'язання вчинити певні дії

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17:

- частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_5, Донецька область, с. Павлівка до Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка", Донецька область, с. Павлівка, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Відділу державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, Донецька область, м. Курахове про визнання недійсним рішення голови ФГ "Агроленд-Павлівка", оформлене наказом №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів" та зобов'язання вчинити певні дії;

- визнано недійсним наказ №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів" Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка", відносно ОСОБА_5 (НОМЕР_2, виданий Вугледарським МВ УМВС України в Донецькій області 18.11.2005р., яка мешкає за адресою: Україна, 85672, АДРЕСА_1; ІПН НОМЕР_3);

- відмовлено в частині інших членів ФГ "Агроленд-Павлівка", відповідно до наказу №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів";

- зобов'язано відділ державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області провести державну реєстрацію змін відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та здійснити інші необхідні реєстраційні дії, відносно включення ОСОБА_5 (НОМЕР_2, виданий Вугледарським МВ УМВС України в Донецькій області 18.11.2005р., яка мешкає за адресою: Україна, 85672, АДРЕСА_1; ІПН НОМЕР_3) до Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" (85672, Донецька область, с. Павлівка, вул. Шевченка, буд. 65; код ЄДРПОУ 40552577).

Не погодившись із рішенням місцевого господарського суду, Фермерське господарство "Агроленд-Павлівка", с. Павлівка Донецької області звернулось до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17 із прийняттям нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Скаржник вважає, що рішення місцевого господарського суду прийнято із неповним з'ясуванням обставин справи, порушенням норм матеріального та процесуального права. Зазначив, що суд першої інстанції безпідставно не залучив до участі інших засновників фермерського господарства. Зазначив, що оскаржуваний наказ №2 від 16.12.2016р. усунуло порушення законодавства, допущене при створенні Фермерського господарства.

Позивач у судовому засіданні 11.12.2017р. заперечив проти задоволення апеляційної скарги, вважає рішення місцевого господарського суду законним та таким, що підлягає залишенню без змін.

Відповідач у судовому засіданні 11.12.2017р. наполягав на задоволенні апеляційної скарги, вважає рішення місцевого господарського суду незаконним та таким, що підлягає скасуванню.

Третя особа у судове засідання 11.12.2017р. не прибула, причини неявки не повідомила.

Фіксування судового засідання апеляційної інстанції здійснювалось за допомогою звукозаписувального технічного засобу у порядку, встановленому ст.ст.4-4, 81-1, 99, 101 Господарського процесуального кодексу України.

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ст.101 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Перевіривши повноту встановлення господарським судом обставин справи та докази по справі на їх підтвердження, їх юридичну оцінку, а також доводи апеляційної скарги в межах вимог, передбачених статтею 101 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Донецького апеляційного господарського суду встановила наступне.

Із матеріалів справи вбачається, що 06.06.2016р. на загальних зборах засновників створено Фермерське господарство "Агроленд-Павлівка", що оформлено відповідним протоколом №1 від 06.06.2016р.

Також, 06.06.2016р. на загальних зборах засновників фермерського господарства був затверджений Статут Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" (надалі - Статут). Головою Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" було обрано ОСОБА_8, який приступив до виконання своїх обов'язків 10.06.2016р.

Фермерське господарство "Агроленд-Павлівка" 09.06.2016р. зареєстровано як юридичну особу відділом державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області, номер запису №12441020000001204.

Пунктом 1.9. Статуту передбачено, що ФГ завжди проводить свою діяльність відповідно до положень цього Статуту та чинного законодавства України.

Згідно до п.3.1.1., п.3.1.2. Статут, членами фермерського господарства є громадяни України:

- ОСОБА_8 (НОМЕР_4, виданий Ворошиловським РВ УМВС України в місті Донецьку 10.07.1996р., який мешкає за адресою: Україна, 85672, АДРЕСА_2; ІПН НОМЕР_5);

- ОСОБА_5 (племінниця);

- ОСОБА_9 (племінник);

- ОСОБА_10 (сестра);

- ОСОБА_11 (тітка);

- ОСОБА_12 (племінник).

Статут ФГ "Агроленд-Павлівка" підписано його членами, а саме: ОСОБА_8, ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 та зареєстровано у встановленому законом порядку, що свідчить про те, що починаючи з 09.06.2016р. (дата реєстрації Статуту) та станом на 16.12.2016р. позивач у справі - ОСОБА_5 була одним із засновників ФГ "Агроленд-Павлівка".

Наказом Фермерського господарства Агроленд-Павлівка Про виключення членів №2 від 16.12.2016р., вирішено:

- виключити ОСОБА_5, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 з членів Фермерського господарства Агроленд-Павлівка ;

- повернути вищевказаним громадянам, внесені частки у складеному капіталі, в розмірах вказаних у статуті кожному, після вимоги, та надання підтверджуючих документів про внесення цієї частки;

- про прийняте рішення проінформувати вказаних осіб, надіславши копії наказу на адреси вказані в протоколі, про створення Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , від 06.06.2016р., повідомивши їх, що вони можуть оскаржити їх виключення, у встановленому законом судовому порядку.

Вищевказаний наказ підписано головою Фермерського господарства Агроленд-Павлівка ОСОБА_8

Не погодившись із вищевказаними обставинами, ОСОБА_5 звернулась до місцевого господарського суду з позовом до Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Відділу державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області яким просила:

- визнати недійсним рішення голови ФГ "Агроленд-Павлівка", оформлене наказом №2 від 16.12.2016р.;

- зобов'язати відділ державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області провести державну реєстрацію змін відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та здійснити інші необхідні реєстраційні дії на виконання судового рішення по цій справі.

При розгляді вищевказаних вимог, судова колегія апеляційної інстанції виходить з наступного.

Частинами третьою та п'ятою статті 63 Господарського кодексу України передбачено, що залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Відповідно до ст. 87 Цивільного Кодексу України та ст. 57 Господарського кодексу України документом, який визначає правовий статус юридичної особи, є статут.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 114 Господарського кодексу України фермерське господарство є формою підприємництва громадян з метою виробництва, переробки та реалізації товарної сільськогосподарської продукції.

Згідно ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону. Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону. Фермерське господарство діє на основі Статуту.

Статутом Фермерського господарства Агроленд-Павлівка , зокрема п.5.1. встановлено, що члени формувань складений капітал фермерського господарства у розмірі 2000 (дві тисячі) грн. Частки членів у складеному капіталі розподілені і мають наступні розміри: ОСОБА_8 - 1500 (одна тисяча п'ятсот) грн. - 75% голосів; ОСОБА_5 - 100 (сто) грн. - 5% голосів; ОСОБА_9 - 100 (сто) грн. - 5% голосів; ОСОБА_10 - 60 (шістдесят) грн. - 3% голосів; ОСОБА_11 - 40 (сорок) грн. - 2% голосів; ОСОБА_12 - 200 (двісті) грн. - 10% голосів. Свій внесок у складений капітал Члени вносять у вигляді грошових коштів. На момент держаної реєстрації складений капітал сформований у повному обсязі.

Наведені вище норми чинного законодавства та положення статуту Фермерського господарства Агроленд-Павлівка свідчать, що останнє є корпоративною юридичною особою, а до спірних правовідносин підлягають застосування як норми спеціального Закону України "Про фермерське господарство", так і загальні норми Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, а також положення Статуту фермерського господарства.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб (ч.5. ст. 63 Господарського кодексу України).

За приписами частин першої та другої статті 65 Господарського кодексу України, управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Згідно з частиною четвертою ст. 1 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство діє на основі Статуту. У Статуті зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Відповідно п.11.1. Статуту, управління справами фермерського господарства здійснюється виключно Головою ФГ.

Згідно п.11.2. Статуту, головою фермерського господарства є один із засновників (членів) фермерського господарства, обраний на цю посаду зборами засновників фермерського господарства або загальними зборами членів фермерського господарства і зазначений у п.3.1.1. Статуту.

Умовами п.11.4., п.11.4.3. Статуту до компетенції Голови фермерського господарства, окрім повноважень, визначених у п.11.3. Статуту, належать прийняття до складу членів фермерського господарства та вилучення членів фермерського господарства зі складу членів фермерського господарства.

Рішення Голови фермерського господарства оформлюються наказами (п.11.5. Статуту).

Таким чином, Статутом Фермерського господарства Агроленд-Павлівка встановлено, що управління справами фермерського господарства здійснюється виключно його головою. При цьому, саме голові надано право вилучення членів фермерського господарства зі складу членів фермерського господарства.

Відповідно до п.3.7., п.3.7.1., п.3.7.2., п.3.7.3., п.3.7.4. Статуту, зміна складу членів фермерського господарства може здійснюватися з таких підстав:

- прийняття нового члена фермерського господарства;

- вихід члена фермерського господарства зі складу членів фермерського господарства;

- виключення члена фермерського господарства зі складу членів фермерського господарства;

- смерть члена фермерського господарства або оголошення його померлим.

Пунктом 3.10 Статуту визначено, що член фермерського господарства може бути виключений зі складу членів фермерського господарства на підставі рішення Голови фермерського господарства у разі:

- невиконання або неналежного виконання ним обов'язків, передбачених законодавством або Статутом;

- визнання його недієздатним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім;

- з інших підстав, встановленим цим Статутом.

Як вже зазначалось вище, Наказом Фермерського господарства Агроленд-Павлівка Про виключення членів №2 від 16.12.2016р., було виключено ОСОБА_5 з членів Фермерського господарства Агроленд-Павлівка .

В обґрунтування прийняття вищевказаного оскаржуваного наказу головою Фермерського господарства Агроленд-Павлівка було зазначено наступне: необхідність приведення статуту та діяльності Фермерського господарства Агроленд-Павлівка до вимог діючого законодавства, а також перед початком роботи .

В той же час, пунктом 3.10 Статуту Фермерського господарства Агроленд-Павлівка який встановлює підстави виключення членів фермерського господарства, не встановлено такої підстави для виключення членів як необхідність приведення статуту та діяльності Фермерського господарства Агроленд-Павлівка до вимог діючого законодавства, а також перед початком роботи . Не встановлено такої підстави і в приписах законодавства, що діяло на момент виникнення спірних правовідносин.

При цьому, відповідачем не надано жодних доказів, які б свідчили, що ОСОБА_5 визнана недієздатною, обмежено дієздатною, безвісно відсутньою або не виконує (неналежно виконує) свої обов'язки, передбачені законодавством або Статутом.

Таким чином, наказ №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів", прийнятий головою ФГ "Агроленд-Павлівка" ОСОБА_8 про виключення позивача зі складу засновників ФГ "Агроленд-Павлівка" не містить будь-яких відомостей, які б могли бути законною підставою для виключення ОСОБА_5 зі складу засновників фермерського господарства без її згоди, що є підставою для визнання вищевказаного наказу недійсним.

При цьому, з огляду на положення ст.ст. 15, 16 Цивільного кодексу України, зважаючи на той факт, що в межах даної справи за захистом свого порушеного права звернулась ОСОБА_5, колегія суддів апеляційного господарського суду погоджується із висновком місцевого господарського суду про визнання недійсним наказу №2 від 16.12.2016р. "Про виключення з членів" в частині виключення ОСОБА_5 із членів фермерського господарства.

Вищевказані обставини також зумовлюють задоволення похідних позовних вимог про зобов'язання відділу державної реєстрації Мар`їнської районної державної адміністрації Донецької області провести державну реєстрацію змін відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та здійснити інші необхідні реєстраційні дії, відносно включення ОСОБА_5 до Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка".

Таким чином, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Доводи скаржника, що оскаржуваний наказ №2 від 16.12.2016р. усунув порушення законодавства, допущені при створенні Фермерського господарства є безпідставними, необґрунтованими та такими, що прямо суперечать матеріалам справи та діючому законодавству, зважаючи на той факт, що всі учасники Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" є родичами або членами сім'ї, що цілком відповідає положенням ст. 3 Закону України Про фермерське господарство .

Посилання апелянта, що підставою для скасування рішення суду першої інстанції є незалучення до участі у справі інших засновників Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка" не приймаються судовою колегією апеляційної інстанції, зважаючи на той факт, що оскаржуване рішення не зачіпає охоронюваних законом прав та інтересів вищевказаних осіб.

В той же час судова колегія апеляційної інстанції зазначає, що місцевий господарський суд безпідставно застосував аналогію закону, пославшись на норми Закону України Про господарські товариства в частині можливості вирішення питань про виключення учасників товариства лише загальними зборами учасників фермерського господарства, зважаючи на той факт, що спірні правовідносини урегульовані Статутом Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка".

Проте, вищезазначена обставина не призвела до прийняття невірного рішення, у зв'язку із чим апеляційна скарга задоволенню не підлягає, а рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17 підлягає залишенню без змін з підстав, викладених в постанові апеляційного господарського суду.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на скаржника.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 49, 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства "Агроленд-Павлівка", с. Павлівка Донецької області на рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17 - залишити без задоволення.

Рішення господарського суду Донецької області від 11.09.2017р. по справі №905/1932/17 - залишити без змін.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом двадцяти днів з дня набрання постановою апеляційного господарського суду законної сили.

Головуючий суддя: Е.В. Сгара

Судді: Н.М. Дучал

О.І. Склярук

Дата ухвалення рішення11.12.2017
Оприлюднено15.12.2017
Номер документу71004215
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1932/17

Ухвала від 11.05.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Матюхін Володимир Іванович

Судовий наказ від 28.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Постанова від 11.12.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Ухвала від 03.11.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Сгара Е.В.

Рішення від 11.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 06.09.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні