Ухвала
від 14.12.2017 по справі 183/6466/17
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/6466/17

№ 2/183/3700/17

14 грудня 2017 року м.Новомосковськ

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Парфьонов Д.О., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до Фермерського господарства Дар про розірвання договору оренди землі,

встановив:

14 грудня 2017 року до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Фермерського господарства Дар про розірвання договору оренди землі.

З матеріалів позовної заяви вбачаються підстави для повернення позовної заяви з огляду на наступне.

Так, подана заява підписана представником за довіреністю ОСОБА_2

На підтвердження повноважень на право підписання позовної заяви до позову додана лише копія довіреності від 08 грудня 2017 року, посвідчена в.о. секретаря Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області ОСОБА_3, у відповідності до якої ОСОБА_1 уповноважує ОСОБА_2 вчиняти від свого імені будь-які дії щодо належної йому на праві особистої приватної власності земельної ділянки, площею 7,330 га (кадастровий номер 1223286000-01-001-0051)… а саме: представляти інтереси щодо реалізації прав на земельну ділянку від його імені в судах загальної юрисдикції та спеціалізованих судах усіх інстанцій…; підписувати та подавати будь-які документи, в тому числі заяви та цивільно-правові угоди щодо належної ОСОБА_1 земельної ділянки…

Водночас, відповідно до ч. 8 ст. 119 ЦПК України - якщо заява подається представником позивача, до позовної заяви додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження.

За пп.5 п.б ч.1 ст.38 Закону України Про місцеве самоврядування , до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, реєстрація актів цивільного стану (за винятком виконавчих органів міських (крім міст обласного значення) рад).

При цьому, за нормами п.1 Постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 року № 419 Про порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених , посвідчувати заповіти і довіреності, що прирівнюються до нотаріально посвідчених (далі - заповіти і довіреності), відповідно до статей 245 і 1252 Цивільного кодексу України та статті 40 Закону України Про нотаріат , мають право такі посадові, службові особи, зокрема - уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування - довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

Також п.4 частини другої статті 40 Закону України Про нотаріат вказує, що до нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами.

Таким чином, враховуючи зміст довіреності, яка надає право представляти інтереси щодо реалізації права на земельну ділянку та враховуючи відсутність в матеріалах справи доказів на підтвердження повноважень в.о. секретаря ради, в тому числі і на посвідчення довіреностей, наявні підстави для висновку про не долучення до матеріалів позову документу, що підтверджує повноваження особи, якою підписано позовну заяву на ведення цивільної справи в суді.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 121 ЦПК України позовна заява повертається позивачу у випадку коли заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи, а тому наявні підстави для повернення позовної заяви позивачу.

Роз'яснити позивачу, що відповідно ч. 5 ст. 121 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 121, 210 ЦПК України, суддя -

ухвалив:

позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства Дар про розірвання договору оренди землі - повернути позивачеві.

Роз'яснити ОСОБА_1 його право звернутися із зазначеною позовною заявою після того, як перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подання через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області апеляційної скарги заявником протягом п'яти днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії.

Суддя Д.О. Парфьонов

Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено16.12.2017
Номер документу71016248
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —183/6466/17

Ухвала від 14.12.2017

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні