Ухвала
від 29.11.2017 по справі 760/25916/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760/25916/17

(№1-кс/760/16812/17)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29. 11. 2017 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_2 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017100090012975 від 08.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №9 ОСОБА_2 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017100090012975 від 08.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України.

Подане клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 12017100090012975 від 08.11.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого

ч. 1 ст. 171 КК України.

Так, 07.11.2017 приблизно о 19 год. 50 хв. за адресою: АДРЕСА_1 біля терміналу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » невстановлені особи умисно перешкоджали законній професійній діяльності журналістів.

У ході досудового розслідування встановлено та допитано в якості потерпілого журналіста « ОСОБА_3 » ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зазначив, що останній з вересня 2014 року працює журналістом представництва « ІНФОРМАЦІЯ_1 », програми «Схеми». У коло обов`язків останнього входить знаходити та фіксувати суспільно важливу інформацію, яка може мати відношення до корупційних діянь, або зловживання посадовими особами своїми службовими обов`язками, для подальшого оприлюднення у випусках програми «Схеми».

ОСОБА_4 отримав усне редакційне завдання від керівника проекту ОСОБА_5 щодо дослідження перельотів ОСОБА_6 до Росії, аби з`ясувати, чи не зловживає останній своїм правом прямого авіасполучення між Україною та Росією, як член гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи, для вирішення своїх бізнесових та приватних питань.

7 листопада 2017 року близько 17 год. 00 хв. ОСОБА_4 побачив на додатку Флайтрадар, що приватний літак ОСОБА_6 вилетів з аеропорту міста Сочі (Росія) у напрямку України, а тому потерпілий разом з операторами ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та водієм ОСОБА_9 виїхали до VIP-терміналу аеропорту ІНФОРМАЦІЯ_1 , щоб зафіксувати, хто саме прилетить на даному літаку. Щойно останні підійшли до VIP-терміналу, як до них підійшли охоронці, на що ОСОБА_4 показав їм своє посвідчення журналіста та повідомив, що останні виконують свої професійні обов`язки. Охоронці повідомили, що вони просто гуляють.

У подальшому, коли літак почав заходити на посадку, до журналістів під`їхав мікроавтобус, який зареєстрований на охоронну компанію « ІНФОРМАЦІЯ_3 », та з нього вийшли охоронці, які почали закривати об`єктив оператора парасольками, штовхатись та іншим чином перешкоджати зйомці. Деякі з них були в масках, що закривали обличчя останніх.

Крім того, допитано в якості свідка експерта-охоронця ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який зазначив, що останній працює на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та повинен забезпечувати супроводження ОСОБА_11 , як особи, яка відповідно до договору № 01/12/16/03 від 01 грудня 2016 року перебуває під охороною товариства. Починаючи з 05 листопада 2017 року останній в складі групи супроводження у кількості 4 (чотирьох) чоловік повинні були забезпечити безпеку ОСОБА_11 та членам його родини під час виїзду з VIP-терміналу аеропорту « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Прокурор зазначав, що у ході досудового розслідування виникла необхідність у доступі до інформації, що перебуває в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до: документів, на підставі яких товариство здійснює свою діяльність, а також до посадових інструкцій експертів-охоронців, що працюють на договірних відносинах із вказаним товариством. Зазначена інформація має суттєве значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні.

Таким чином, в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація, що міститься в документах, на підставі яких товариство здійснює свою діяльність, а також у посадових інструкціях експертів-охоронців, що працюють на договірних відносинах із вказаним товариством, яка міститься в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 , має суттєве значення для обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаної інформації, а саме: до документів, на підставі яких товариство здійснює свою діяльність, а також до посадових інструкцій експертів-охоронців, що працюють на договірних відносинах із вказаним товариством.

В зв`язку із зазначеним прокурор просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому доводи, просив задовольнити.

Слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а тому клопотання розглянуто за правилами ч.2ст. 163 КПК України, без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується подане клопотання, приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, так як стороною обвинувачення у судовому засіданні доведена необхідність отримання доступу до вказаних документів, оскільки вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, які в них містяться, можуть бути використані як докази, довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, іншим способом неможливо.

Виходячи із вищезазначеного та керуючись ст. ст. 159, 160, 162-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Київської місцевої прокуратури № 9 м. Києва ОСОБА_2 , слідчому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_12 , слідчому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_13 , старшому оперуповноваженому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_14 , оперуповноваженому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_15 , оперуповноваженому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_16 , оперуповноваженому Солом`янського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_17 або іншій уповноваженій на це особі, на тимчасовий доступ до інформації, яка міститься в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_2 щодо: документів, на підставі яких товариство здійснює свою діяльність, а також до посадових інструкцій експертів-охоронців, що працюють на договірних відносинах із вказаним товариством, яка може бути використана як доказ.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2017
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —760/25916/17

Ухвала від 29.11.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні