Рішення
від 14.12.2017 по справі 920/1012/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.12.2017 Справа № 920/1012/17

За позовом Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Миколаїв

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Армада-Трейд , м. Суми

про стягнення 26 560 грн. 00 коп.

Суддя В.Л.Котельницька

За участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_2В (довіреність № 30 від 07.11.2017)

від відповідача - не прибув

при секретарі судового засідання Пономаренко Т.М.

Суть спору: позивач відповідно до вимог позовної заяви просить суд стягнути з відповідача штраф за порушення конкурентного законодавства у розмірі 13280,00 грн. та пеню у розмірі 13280,00 грн. до загального фонду Державного бюджету України на рахунок, відкритий в Управлінні Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника податків за кодом бюджетної класифікації доходів 21081100, а також покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору в сумі 1600,00 грн.

Присутній у судовому засіданні представник позивача підтримав заявлений позов у повному обсязі.

Відповідач письмового відзиву на позовну заяву в обґрунтування своєї позиції не подав, у судове засідання повноважного представника не направив. Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходженням відповідача є: м. Суми, вул. Горького, 25, офіс 157; за цією ж адресою судом направлялись відповідачеві копії ухвал про порушення провадження у справі та про відкладення її розгляду, які були повернуті до суду відділенням поштового зв'язку з відміткою за закінченням терміну зберігання .

Відповідно до пункту 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції , особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

За змістом зазначеної статті 64 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідно до пункту 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції № 18 від 26.12.2011, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них, справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та рівності сторін господарського процесу, закріплені у статті 129 Конституції України, статтями 4 3 та 33 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає, що ним в межах наданих йому повноважень створені сторонам усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у ній матеріалами, у відповідності до положень статті 75 названого Кодексу за відсутності представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 19.11.2015 № 48-ріш у справі №2-26.250/40-2015 Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладання штрафу були визнані дії, вчинені, відповідачем - ТОВ Армада-Трейд , порушенням, передбаченим п. 13 ст. 50 Закону України Про захист економічної конкуренції (неподання інформації Миколаївському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України на вимогу від 08.05.2015 № 2-292/80-743 у встановлені головою територіального відділення строки).

Пунктом 2 вищезазначеного рішення вирішено накласти на ТОВ Армада-Трейд штраф у розмірі 13280 грн. 00 коп.

У рішенні також зазначено, що штраф підлягає сплаті у двомісячний строк з дня одержання цього рішення. Також зазначено, що рішення може бути оскаржене до господарського суду Миколаївської області у двомісячний строк з дня його одержання.

Копія рішення адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 19.11.2015 № 48-ріш була направлена на адресу ТОВ Армада-Трейд (54036, м. Миколаїв, вул. Бузька, 98) з супровідним листом №2-292/80-1813 від 27.11.2015. Згідно відмітки на повідомленні про вручення поштового відправлення № 5400126619118 копія рішення відповідачу вручена не була та була повернута на адресу позивача за закінченням встановленого терміну зберігання.

Відповідно до частини першої статті 56 Закону України Про захист економічної конкуренції рішення (витяг з нього за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, головою територіального відділення Антимонопольного комітету України інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень надається для виконання шляхом надсилання або вручення під розписку чи доведення до відома в інший спосіб.

У разі, якщо вручити рішення, розпорядження, немає можливості, зокрема, внаслідок: відсутності фізичної особи за останнім відомим місцем проживання (місцем реєстрації); відсутності посадових осіб чи уповноважених представників суб'єкта господарювання, органу адміністративно-господарського управління та контролю за відповідною юридичною адресою, рішення, розпорядження органів Антимонопольного комітету України вважається таким, що вручене відповідачу, через десять днів з дня оприлюднення інформації про прийняте рішення, розпорядження в офіційному друкованому органі (газета Верховної Ради України Голос України , газета Кабінету Міністрів України Урядовий кур'єр , Офіційний вісник України , друковані видання відповідної обласної ради за останнім відомим місцем проживання чи місцем реєстрації, юридичної адреси відповідача).

Матеріали справи містять докази, що позивачем у зв'язку з неможливістю надсилання копії рішення на відому поштову адресу відповідача, на виконання вимог вищезазначеної статті, була оприлюднена інформація про прийняте рішення в офіційному друкованому виданні Миколаївської обласної ради (випуск №10 (3402) газети Рідне прибужжя від 10.03.2016 (копія витягу з випуску долучена до матеріалів судової справи).

Виходячи з вищенаведеного, рішення вважається врученим відповідачу 20.03.2016.

Згідно ст. 22 Закону України Про Антимонопольний комітет України , розпорядження, рішення та вимоги органу Антимонопольного комітету України, вимоги уповноважених ними працівників Антимонопольного комітету України, його територіального відділення в межах їх компетенції є обов`язковими для виконання у визначені ними строки, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 56 Закону України Про захист економічної конкуренції визначено, що рішення та розпорядження Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень є обов`язковими до виконання.

Відповідно до частини 3 статті 56 Закону України Про захист економічної конкуренції суб'єкти господарювання, на яких накладено штраф, сплачують його у двомісячний строк з дня одержання рішення про накладання штрафу.

Таким чином, термін сплати штрафу відповідачем закінчився 21.05.2016.

Станом на вказану дату штраф відповідачем сплачений не був.

У зв'язку із несплатою у зазначений строк суми штрафу відповідачеві відповідно до вимог антимонопольного законодавства (ч.5 ст. 56 Закону України Про захист економічної конкуренції ) була нарахована пеня у розмірі 13280 грн. 00 коп.

Враховуючи, що на даний час місцезнаходженням відповідача є: м. Суми, вул. Горького, 25, офіс 157, позивач звернувся з даним позовом до Господарського суду Сумської області із визначенням підсудності спору згідно з положеннями ст. 15 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статті 60 Закону України Про захист економічної конкуренції відповідач має право оскаржити рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до господарського суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Відповідач наданим йому правом щодо оскарження рішення адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 19.11.2015 № 48-ріш не скористався.

У відповідності з положеннями пунктів 2, 3 ОСОБА_3 Пленуму Вищого господарського суду України №15 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування конкурентного законодавства у застосуванні згаданого припису ч. 1 ст. 60 Закону України Про захист економічної конкуренції , а також ч. 2 ст. 47 цього Закону господарським судам слід враховувати, що за цими приписами передбачені ними строки оскарження рішень органу Антимонопольного комітету України не може бути відновлено. Таким чином, зазначені строки є присічними. Встановлена Цивільним кодексом України позовна давність до відповідних правовідносин не застосовується, так само як і в оскарженні розпоряджень Антимонопольного комітету України та його органів. Аналогічним чином вирішується й питання щодо строків оскарження рішень органів Антимонопольного комітету України, прийнятих у справах про недобросовісну конкуренцію.

Конкурентне законодавство не ставить застосування передбаченої ним відповідальності за порушення цього законодавства у залежність від наявності у суб'єкта господарювання вини в будь-якій формі.

Згідно з пунктом 20.1 вищезазначеної ОСОБА_3 України Про захист економічної конкуренції не містить норм, які надавали б господарському суду право зменшувати розмір (а відтак і суму) стягуваних штрафу та/або пені (у разі їх правомірного нарахування). Тому, зокрема, до відповідних правовідносин не може

застосовуватись припис пункту 3 статті 83 ГПК, який передбачає право господарського суду у прийнятті рішення зменшувати у виняткових випадках розмір неустойки (штрафу, пені), яка підлягає стягненню.

Відповідно до п.21 ОСОБА_3 Пленуму Вищого господарського суду України №15 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування конкурентного законодавства вирішуючи спори, пов'язані із зобов'язанням виконати рішення Антимонопольного комітету України чи його територіального відділення або про стягнення коштів (штрафу, пені) на підставі такого рішення, господарським судам необхідно мати на увазі, що сам по собі факт неоскарження рішення особою, якої воно стосується, не є безумовним свідченням законності відповідного акта державного органу. Тобто для того, щоб дійти висновку про обов'язковість виконання рішення Антимонопольного комітету України чи його територіального відділення, господарському суду потрібно досліджувати це рішення на предмет його відповідності вимогам законодавства, якщо така відповідність заперечується іншою стороною у справі. Господарським судом не можуть братися до уваги доводи особи, стосовно якої прийнято рішення (заявника, відповідача, третьої особи в розумінні статті 39 Закону України Про захист економічної конкуренції ), з приводу незаконності та/або необґрунтованості цього рішення, якщо такі доводи заявлено після закінчення строків, встановлених частиною другою статті 47 та частиною першою статті 60 названого Закону, оскільки дана особа не скористалася своїм правом на оскарження відповідного акта державного органу, а перебіг зазначеного строку виключає можливість перевірки законності та обґрунтованості рішення органу Антимонопольного комітету України.

Згідно з ч. 5 ст. 56 Закону України Про захист економічної конкуренції за кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня у розмірі півтора відсотка від суми штрафу. Розмір пені не може перевищувати розміру штрафу.

Пункт 22 ОСОБА_3 Пленуму ВГСУ № 15 від 26.12.2011 наголошує, що нарахування та стягнення пені, передбаченої частиною п'ятою статті 56 Закону України Про захист економічної конкуренції , має обов'язковий характер, не потребує прийняття будь-якого рішення органу державної влади про її застосування і в зв'язку з цим не підпадає під ознаки адміністративно-господарських санкцій в розумінні статей 238, 239, 249 ГК України, які застосовуються саме на підставі рішення уповноваженого на це органу. Тому під час таких нарахування та стягнення не застосовуються строки, про які йдеться у статті 250 названого Кодексу

На підставі наведеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині стягнення 13280 грн. 00 коп. штрафу, та також 13280 грн. 00 коп. пені, нарахованої за несвоєчасну сплату штрафу, є правомірними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести суду ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки відповідачем не подано ні доказів сплати суми штрафних санкцій, ні аргументованих заперечень позовним вимогам, тому вимоги позивача визнаються судом правомірними, обґрунтованими, і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України з відповідача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 75, 82, 84, 85, Господарського процесуального кодексу України суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Армада-Трейд (40004, м. Суми, вул. Горького, 25, офіс 157, код ЄДРПОУ 38458206) 13 280 грн. 00 коп. суми штрафу, накладеного рішенням адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 19.11.2015 №48-ріш та 13280 грн. 00 коп. пені, нарахованої відповідно до частини п'ятої статті 56 Закону України Про

захист економічної конкуренції за прострочення сплати штрафу, до загального фонду Державного бюджету України на рахунок, відкритий в Управлінні

Держказначейства України за місцем знаходження платника податків за КБК 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції (р/р 31119106700002, банк одержувача - ГУДКСУ у Сумській області, МФО банку 837013, одержувач -УК м.Суми /Ковпаківський район/ 21081100, ЕДРПОУ 37970593).

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Армада-Трейд (40004, м. Суми, вул. Горького, 25, офіс 157, код ЄДРПОУ 38458206) на користь

Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 27/1) 1600 грн. 00 коп. витрат по сплаті судового збору, сплаченого за подання позову (реквізити: р/р 35212019004742, банк платника - Державна казначейська служба України, м. Київ; код банку - 820172; ЄДРПОУ 22440366).

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 15.12.2017.

Суддя В.Л.Котельницька

Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено17.12.2017
Номер документу71026154
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26 560 грн. 00 коп

Судовий реєстр по справі —920/1012/17

Рішення від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

Ухвала від 26.10.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні