Постанова
від 14.12.2017 по справі 922/2487/17
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2017 р. Справа № 922/2487/17

Колегія суддів у складі:

головуючий суддя Россолов В.В., суддя Гетьман Р.А., суддя Тихий П.В.,

за участю секретаря судового засідання Деппа-Крівіч А.О.,

за участю представників:

до перерви:

позивача - ОСОБА_1, довіреність № 08-11/8/2-17 від 03 січня 2017 року;

відповідача- Захарова В.В., довіреність № 28/09 від 28 вересня 2017 року,

після перерви:

позивача - ОСОБА_2, довіреність № 08-11/93/2-17 від 10 січня 2017 року;

відповідача - ОСОБА_3, довіреність № 28/09 від 28 вересня 2017 року;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу відповідача (вх. №2964 Х/1-42) на рішення Господарського суду Харківської області від 19 вересня 2017 року у справі № 922/2487/17,

за позовом Харківської міської ради, м. Харків,

до Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс", м. Харків,

про зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Господарського суду Харківської області від 19 вересня 2017 року у справі № 922/2487/17 (суддя Присяжнюк О.О.) позовні вимоги задоволено повністю; зобов'язано Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс" (61071,м.Харків, пров. Новожанівський,11, код 01552888) м. Харків протягом 3-х місяців з моменту вступу в законну силу рішення суду забезпечити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,0605 га по вул.Радіотехнічна,26 у місті Харкові та зареєструвати зазначену земельну ділянку в Державному земельному кадастрі; стягнуто з Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" (61071,м.Харків, пров. Новожанівський,11, код 01552888) на користь Харківської міської ради (61003, м. Харків, майдан Конституції, 7, код 04059243) - 3200,00грн. судового збору.

Відповідач з вказаним рішенням суду першої інстанції не погодився, звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить його скасувати.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 05 жовтня 2017 року апеляційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 22 листопада 2017 року з огляду на необхідність надання додаткових письмових пояснень за клопотанням представника Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" було продовжено строк розгляду апеляційної скарги на 15 днів та відкладено розгляд справи.

Ухвалою Харківського апеляційного господарського суду від 06 грудня 2017 року було задоволено клопотання Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" та зобов'язано КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" надати представнику Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" ОСОБА_3 у письмовому вигляді інформацію стосовно реєстрації договору купівлі-продажу нерухомого майна (продавець Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс", покупець ПП "Ветеран України") - будови по вул. Радіотехнічна, 26 у місті Харкові, літ "А-1" загальною площею - 96, 3 кв. м; літ "Б-1" загальною площею -37,2 кв. м, від 24 грудня 1996 року, посвідченого державним нотаріусом П'ятої Харківської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 24 грудня 1996 року, серія ААА№593395, у зв'язку з чим було відкладено розгляд справи.

У судове засідання, яке відбулось 11 грудня 2017 року, з'явились належні представники сторін. З огляду на відсутність витребуваної від КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" інформації та необхідність її дослідження колегією суддів було оголошено перерву в розгляді справи до 14 грудня 2017 року.

У судове засідання, яке відбулось 14 грудня 2017 року, з'явились належні представники сторін.

Проаналізувавши матеріали справи колегія суддів встановила наступні обставини спору.

01 жовтня 1997 року на підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради від 10 липня 1997 року №682 між виконавчим комітетом Харківської міської ради та Закритим акціонерним товариством "Госпсервіс" укладено договір на право тимчасового користування землею №876, за умовами якого відповідач отримав в тимчасове користування земельну ділянку площею 0,0605 га розташовану за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна, 26 строком на двадцять п'ять років для експлуатації і обслуговування магазину та допоміжних будівель і споруд.

Позивач, Харківська міська рада, звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" м. Харків, в якій просить суд зобов'язати відповідача протягом 3-х місяців з моменту вступу в законну силу рішення суду забезпечити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,0605 га по вул. Радіотехнічна, 26 у місті Харкові та зареєструвати зазначену земельну ділянку в Державному земельному кадастрі.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідачем безпідставно не виконуються приписи рішення Харківської міської ради № 1209/13 від 03 липня 2013 року, а також норми діючого законодавства, зокрема, Земельного кодексу України, Закону України "Про державний земельний кадастр", Закону України "Про землеустрій", якими встановлено необхідність виготовлення землекористувачем технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та її реєстрацію в Державному земельному кадастрі.

Виходячи з того, що Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс" є користувачем земельної ділянки по вул.Радіотехнічна, 26 у місті Харкові, та невиконання останнім рішення Харківської міської ради № 1209/13 від 03 липня 2013 року, а також норм діючого Земельного кодексу України, Закону України "Про державний земельний кадастр", Закону України "Про землеустрій" в частині виготовлення землекористувачем технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та її реєстрацію в Державному земельному кадастрі, місцевий господарський суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі.

Заперечуючи правомірність відповідної правової позиції суду Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс" в апеляційній скарзі вказує, що він не є землекористувачем земельної ділянки площею 0,0605 га по вул.Радіотехнічна,26 у місті Харкові, оскільки наявне на останній нерухоме майно було продано відповідачем ПП "Ветеран України" 24 грудня 1996 року.

Дослідивши матеріали справи, а також викладені в апеляційній скарзі доводи відповідача, перевіривши правильність застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також повноту встановлення обставин справи та відповідність їх наданим доказам, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення суду першої інстанції не відповідає в повній мірі нормам законодавства зважаючи на наступне.

З матеріалів справи вбачається, що до Господарського суду Харківської області звернулась Харківська міська рада з позовною заявою до Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" в якій просить суд зобов'язати останнього протягом 3-х місяців з моменту вступу в законну силу рішення суду забезпечити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,0605 га по вул.Радіотехнічна, 26 у місті Харкові та зареєструвати зазначену земельну ділянку в Державному земельному кадастрі.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс", будучи користувачем земельної ділянки площею 0,0605 га по вул.Радіотехнічна, 26 у місті Харкові згідно договору оренди від 05 липня 1997 року №876, не виконує приписи рішення Харківської міської ради № 1209/13, від 03 липня 2013 року, а також норми діючого законодавства, зокрема, Земельного кодексу України, Закону України "Про державний земельний кадастр", Закону України "Про землеустрій", якими встановлено необхідність виготовлення землекористувачем технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та її реєстрацію в Державному земельному кадастрі.

Спірні правовідносини регулюються умовами договору оренди, нормами Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України "Про оренду землі", Закону України "Про державний земельний кадастр", Закону України "Про землеустрій".

Статтею 174 Господарського кодексу України передбачено, що однією з підстав виникнення господарських зобов'язань є укладення господарського договору та інших угод. Зі змістом зазначеної норми кореспондуються приписи частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, відповідно до яких підставами виникнення цивільних прав і обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За змістом статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У статті 13 Закону України "Про оренду землі" визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Як свідчать матеріали справи, 01 жовтня 1997 року на підставі рішення виконавчого комітету Харківської міської ради 10 липня 1997 року №682 між виконавчим комітетом Харківської міської ради та Закритим акціонерним товариством "Госпсервіс" укладено договір на право тимчасового користування землею №876 , за умовами якого відповідач отримав в тимчасове користування земельну ділянку площею 0,0605 га розташовану за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна, 26 строком на двадцять п'ять років для експлуатації і обслуговування магазину та допоміжних будівель і споруд.

Разом з тим, згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна

-житловий будинок, літ.А-1 з надвірними будівлями, площею 37,3 кв.м, його власником є ОСОБА_5, на підставі договору дарування частини житлового будинку, серія та номер:6-1060, виданого 24 грудня 2012 року;

-нежитлова будівля, літ "А-1" загальною площею - 96, 3 кв. м; літ "Б-1" загальною площею -37,2 кв. м, його власником є ОСОБА_6, на підставі договору дарування, дублікат видано 25 лютого 2008 року, 5-ю ХДНК р№2-190, серія та номер 6-46.

Таким чином, відомостями наявними в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстру іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна підтверджується перебування усього нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці площею за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна, 26 не у власності Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс".

В підтвердження факту відчуження нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці площею за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна, 26 Закритим акціонерним товариством "Госпсервіс" надано договір купівлі-продажу нерухомого майна (продавець Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс", покупець ПП "Ветеран України" в особі директора ОСОБА_6Н. ) - будови по вул. Радіотехнічна, 26 у місті Харкові, літ "А-1" загальною площею - 96, 3 кв. м; літ "Б-1" загальною площею -37,2 кв. м, від 24 грудня 1996 року, які належали ЗАТ "Госпсервіс" на підставі свідоцтва про право власності від 15 червня 1994 року. Даний договір посвідчений державним нотаріусом П'ятої Харківської державної нотаріальної контори ОСОБА_4 24 грудня 1996 року, серія ААА№593395.

Згідно отриманої на вимогу суду інформації від КП "Харківське міське бюро технічної інвентаризації" даний договір було зареєстровано 28 липня 1998 року.

Після чого, 04 вересня 1998 року Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс" звернулось до начальника міського управління виконкому Харківської міської ради з проханням розірвати договір оренди від 01 жовтня 1997 року №876 у зв'язку із продажем усього нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці площею за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна,26.

Відтак, наразі власником будови по вул. Радіотехнічна, 26 у місті Харкові, літ "А-1" загальною площею - 96, 3 кв. м; літ "Б-1" загальною площею -37,2 кв. м, з метою використання яких було укладено договір оренди земельної ділянки від 01 жовтня1997 року №876, є не Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс", а фізична особа ОСОБА_6

На думку Харківської міської ради, відчуження нежитлової будівлю, що розташована земельній ділянці по вул. Радіотехнічна, 26 у місті Харкові, не припиняє дію договору оренди, а відтак і зобов'язання сторін за даним договором.

Правомірність зазначеної позиції заперечується колегією суддів з огляду на таке.

За приписами статті 377 Цивільного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Статтею 120 Земельного кодексу України передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти, до особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Виходячи зі змісту зазначених норм, підставою для припинення права користування земельною ділянкою попереднього землекористувача є перехід права власності на житловий будинок, споруду, будівлю до іншої особи.

Пунктом 2.10 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 травня 2011 року "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" №6 передбачено, що у вирішенні спорів щодо переходу права власності або права користування земельними ділянками внаслідок переходу права власності на житлові будинки, будівлі, споруди, що на них розміщені, судам необхідно досліджувати умови договору купівлі-продажу зазначеного нерухомого майна, наявність у продавця визначених законом документів, що посвідчують право на земельну ділянку, відповідність нерухомого майна, розміщеного на відповідних земельних ділянках, ознакам житлового будинку (будівлі, споруди), здійснення державної реєстрації права власності особи, яка придбала відповідне нерухоме майно, з урахуванням положень статей 331, 376 Цивільного кодексу України, статей 116, 123, 124, 126 Земельного кодексу України.

Із системного аналізу наведених правових норм вбачається, що у разі встановлення факту правомірного набуття особою права на нерухоме майно за наявності у попереднього власника належно оформленого права на земельну ділянку, на якій воно розміщене, необхідно враховувати, що така особа набула права на відповідну земельну ділянку.

Зважаючи на наявність у відповідача належним чином оформленого права оренди земельної ділянки, при відчуженні нерухомого майна, яке розташовано на цій земельній ділянці, право користування (оренди) землею перейшло до нового власника нерухомого майна. Тобто, з моменту укладення договору купівлі продажу (його нотаріального посвідчення) - 24 грудня 1996 року договір оренди земельної ділянки від 01 жовтня 1997 року №876 припинив свою дію, а Закрите акціонерне товариство "Госпсервіс" втратило статус землекористувача земельної ділянки площею 0,0605 га розташованої за адресою: м. Харків, вул.Радіотехнічна, 26, та пов'язані з ним обов'язки, передбачені рішеннями органів місцевого самоврядування та нормами Земельного кодексу України, Закону України "Про державний земельний кадастр", Закону України "Про землеустрій".

Оскільки передумовою зобов'язання землекористувача вчинити певні дії є існування взаємних зобов'язань за договором оренди земельної ділянки від 01 жовтня 1997 року №876, а останній припинив свою дію, відсутні жодні підстави для задоволення позовних вимог.

Таким чином, суд першої інстанції помилково дійшов висновку що договір оренди земельної ділянки від 01 жовтня 1997 року №876 є діючими, оскільки не встановив у належний спосіб нинішнього власника нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці площею за адресою: м. Харків, вул. Радіотехнічна, 26 не у власності Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" (зокрема з інформації, розміщеної в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Державному реєстру іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, яка знаходиться у вільному доступі для суду), як землекористувача земельної ділянки, та не врахував положення ст. 120 Земельного кодексу України, ст. 377 Цивільного кодексу України.

Згідно постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 23 березня 2012 року "Про судове рішення" рішення з господарського спору повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Враховуючи той факт, що висновки суду першої інстанції не відповідають приписам законодавства та фактичним обставинам справи, судова колегія Харківського апеляційного господарського суду дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, скасування рішення місцевого господарського суду, та прийняття нового рішення, яким відовити в задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 43, 49, 99, 101, п.2 ст. 103, п. 1, 3 ст. 104, ст. 105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Харківського апеляційного господарського суду,-

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Закритого акціонерного товариства "Госпсервіс" задовольнити.

Рішення Господарського суду Харківської області від 19 вересня 2017 року у справі № 922/2487/17 скасувати.

Прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Дана постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом двадцяти днів до суду касаційної інстанції.

Повний текст постанови складено 15 грудня 2017 року.

Головуючий суддя В.В.Россолов

Суддя Р.А.Гетьман

Суддя П.В.Тихий

СудХарківський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено17.12.2017
Номер документу71026793
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2487/17

Постанова від 14.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Россолов В.В.

Ухвала від 06.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Россолов В.В.

Ухвала від 22.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Россолов В.В.

Ухвала від 12.10.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Россолов В.В.

Ухвала від 05.10.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Россолов В.В.

Рішення від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 15.08.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні