Ухвала
від 08.12.2017 по справі 369/13639/17
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/13639/17

Провадження № 1-кс/369/3794/17

У Х В А Л А

іменем України

08.12.2017 року м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, радника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні за №320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 України,-

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся прокурор Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, радник юстиції ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Свої вимоги прокурор мотивує тим, що СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київської області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 КК України.

Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні здійснюється Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області.

Так, до СУ ФР Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області надійшло повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, а саме: дослідження фінансово-господарських операцій проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за №99/10-36-16-00-14/30531000 від 28.07.2016 року, згідно якого вбачається, що оформлення операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо придбання товарів здійснювалось без наміру фактичного отримання останніх, а отже, відображення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у складі податкового кредиту сум ПДВ від контрагента ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відповідає вимогам п.198.3, п. 198.6 ПК України.

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ухилилися від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, шляхом відображення в податковій та бухгалтерській звітності відомостей про фінансово-господарські операції, проведені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Крім того встановлено, що підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за податковою адресою не знаходиться. За весь період діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не мало, а ні укомплектованого та кваліфікованого штату працівників та виробничих потужностей для поставки ТМЦ до підприємств контрагентів, а ні відповідного автотранспорту для здійснення поставки ТМЦ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що фінансово-господарська діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) пов`язана з акумулюванням безготівкових коштів, отриманих від групи підприємств реального сектору економіки в тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в якості оплати за товари (роботи, послуги).

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість, сформовані на підставі податкових накладних, виписаних ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за фактами нібито проведених фінансово-господарських операцій щодо поставки в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товарів (робіт, послуг).

В ході аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що основним покупцем у даного підприємства за період 2016 - 2017 р. р. являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яке отримало ТМЦ та послуги.

З метою підтвердження або спростування наявності умислу на ухилення від сплати податків у кримінальному провадженні необхідно встановити такі обставини, як походження товару, кінцевого споживача товарів, розрахунки за товар від кінцевого споживача до виробника товару, переміщення товару, а зазначені у клопотанні речі та документи мають велике значення для розслідування даного кримінального провадження, оскільки будуть доказом безтоварності проведених операцій.

Також, з метою підтвердження або спростування наявності умислу у службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ухилення від сплати податків у кримінальному провадженні необхідно встановити такі обставини, як походження товару, кінцевого споживача товарів, розрахунки за товар від кінцевого споживача до виробника товару, переміщення товару, для чого необхідно вилучити фінансово-господарські, первинні бухгалтерські та податкові документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо проведених фінансових операцій за участі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які будуть мати доказове значення у кримінальному провадженні.

Іншим способом, ніж вилучити документи в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

В оригіналах первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документах містяться відомості про обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме події кримінального правопорушення та в подальшому такі документи будуть визнані речовим доказом та свідчити про умисне ухилення від сплати податків.

Іншим способом, ніж вилучити оригінали документів неможливо довести обставин вчинення кримінального правопорушення, встановити фактичні дані щодо придбання та подальшої реалізації товарів.

Окрім того зазначені оригінали документів необхідно вилучити оскільки вони необхідні для дослідження судом під час вирішення питання по суті та проведення почеркознавчої експертизи на предмет їх підписання уповноваженими особами.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, надасть можливість використання їх при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а саме: почеркознавчої експертизи, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків та необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів та виконання вимог ч. 3 ст. 99 КПК України, згідно якої сторона кримінального провадження зобов`язана надати суду та експерту для проведення експертизи оригінал документа. Оригіналом документа є сам документ.

Крім того, клопотання ІНФОРМАЦІЯ_4 №6/03/1201 «Про надання оригіналів досліджуваних документів» згідно якого вказано, що для дослідження було надано фото-копії та ксеро-копії досліджуваних документів, але для повноти дослідження, відповідно до методичних рекомендацій необхідно надати оригінал досліджуваних документів, для вирішення питання по експертизі.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ та можливість вилучити документи, які знаходяться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », та те, що в разі будь-якого зволікання з вилученням документів будуть створені можливості для їх знищення або переховування.

Прокурор просив суд надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та надати можливість вилучити їх оригінали.

У відповідності до ч.1 ст.107 КПК України фіксація судового засідання технічними засобами не здійснювалась.

В силу ст. 131 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, а заходами забезпечення кримінального провадження є в тому числі тимчасовий доступ до речей, документів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Отже слідчий суддя, оглянувши та перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах вважає, що в задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки таке не відповідає вимогам п.4 ч.2 ст. 160 КПК України, а саме в клопотанні прокурором не надано підстав вважати, речі та документи перебувають або можуть перебувати у володінні фізичної або юридичної особи.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 131, 159,160,163, 164 КПК України, слідчий суддя-

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області, радника юстиції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні за №320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

С

Дата ухвалення рішення08.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71048852
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні за №320161102000000073 від 10.08.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358, ч. 2 ст. 205 України

Судовий реєстр по справі —369/13639/17

Ухвала від 08.12.2017

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні