Ухвала
від 11.12.2017 по справі 910/1798/16
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

про прийняття апеляційної скарги до провадження

"11" грудня 2017 р. Справа №910/1798/16

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Зубець Л.П.

суддів: Мартюк А.І.

Алданової С.О.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю

"Вуврантес"

на рішення Господарського суду міста Києва

від 09.11.2017р.

у справі №910/1798/16 (суддя Усатенко І.В.)

за позовом Громадянина Ірландії ОСОБА_1

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Вуврантес"

2) Корпорація АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А.

(AZURE GROUP HOLDING S.A.)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація

в особі Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб,

фізичних осіб-підприємців

про визнання недійсними договору, рішень та змін до установчих

документів

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 09.11.2017р. у справі №910/1798/16 позовні вимоги задоволено.

Визнано недійсним Договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Вуврантес" від 08.02.2013р., що укладений між Громадянином Ірландії ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_4 з Корпорацією АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.) в особі Краснікової Вікторії Миколаївни, посвідчено Сибігою С.Е., приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу та зареєстровано в реєстрі за номером 427.

Визнано недійсними рішення Загальних Зборів Учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Вуврантес", які оформлені протоколом №3/2013 від 14.02.2013р.

Визнано недійсними зміни до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Вуврантес", державну реєстрацію яких проведено 19.02.2013р., запис №10741050004033627.

Стягнуто на користь ОСОБА_1 судовий збір з відповідача-1 у розмірі 2 067, 00 грн. та відповідача-2 у розмірі 2 067, 00 грн.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням суду відповідач-1 звернувся до Київського апеляційного Господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 09.11.2017р. у справі №910/1798/16 повністю та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог. Відшкодування судових витрат покласти на позивача.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.12.2017р., апеляційну скаргу відповідача-1 передано на розгляд колегії суддів Київського апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Зубець Л.П., суддів Мартюк А.І., Алданова С.О.

Розглянувши матеріали апеляційної скарги, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду визнала подані матеріали достатніми для прийняття апеляційної скарги до провадження.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач Громадянин Ірландії ОСОБА_1, місце проживання- АДРЕСА_1, реєстраційний номер - НОМЕР_1, є нерезидентом, інформація щодо повноважного представника на території України відсутня.

Також судом встановлено, що відповідач-2 Корпорація АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.) є іноземним суб'єктом господарювання та знаходиться в Республіці Маршалові острови за адресою - м. Маджуро, острів Аджелтейк, вул. Аджелтейк, Комплекс Трастової Компанії, МН 96960, реєстраційний номер 55587, засоби зв'язку: відсутні.

Матеріали апеляційної скарги не містять інформації щодо представництва Корпорації АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.) на території України.

Відповідно приписів ст. 4-2 Господарського процесуального кодексу України правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Колегія суддів вважає за необхідне відзначити, що згідно приписів ст. 123 Господарського процесуального кодексу України іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (надалі - „Конвенція"), до якої Україна приєдналася 19.10.2000р. згідно з Законом України "Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах".

Відповідно до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах від 15.11.1965р. дана Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень ст.ст. 3 - 6 Конвенції (ст. 2 Конвенції).

У відповідності до ст. 3 зазначеної Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до п. 6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 27.06.2008р. №1092/5/54 суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до ст. 2 цієї Конвенції, напряму.

Згідно зі ст. 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

За змістом ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві та було здійснено в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

У випадку, передбаченому ч. 2 ст. 15 Конвенції, суд може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, якщо з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Як викладено у Роз'ясненні Президії Вищого господарського суду від 31.05.2002р. № 04-5/608 „Про деякі питання практики розгляду справ за участю іноземних підприємств і організацій" витрати, пов'язані з перекладом відповідних документів, а також з оплатою за вручення їх за кордоном згідно з цією Конвенцією, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона.

Після закінчення розгляду справи такі витрати розподіляються господарським судом на загальних підставах, визначених ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи вищезазначену норму та з метою забезпечення належного повідомлення про розгляд справи позивача- Громадянина Ірландії ОСОБА_1 та відповідача-2 Корпорацію АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А. (AZURE GROUP HOLDING S.A.), Київський апеляційний господарський суд зобов'язує відповідача-1 (Товариство з обмеженою відповідальністю "Вуврантес") надати до Київського апеляційного господарського суду в строк до 31.01.2018р. відповідно для позивача та відповідача-2 по три примірника нотаріально засвідченного перекладу на англійську мову наступних документів: апеляційної скарги вих. № 27/11-1 від 27.11.2017р. відповідача-1 на Рішення Господарського суду міста Києва від 09.11.2017р. у справі №910/1798/16 з усіма додатками, Ухвали Київського апеляційного господарського суду від 11.12.2017р. у справі № 910/1798/16, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, підтвердження про вручення та короткого викладу документу, що підлягає врученню.

У зв'язку з вищезазначеним, судове засідання щодо розгляду апеляційної скарги слід відкласти на строк не менше шести місяців.

Відповідно до ст. 79 Господарського процесуального кодексу України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом, а також у разі звернення господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Оскільки суд звертається із судовим дорученням про надання правової допомоги з метою вручення документів, то на час виконання судового доручення провадження у справі підлягає зупиненню.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку про необхідність призначення дати судового засідання щодо розгляду апеляційної скарги на строк не менше шести місяців та зупинення апеляційного провадження відповідно до ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 27, 77, 79, 86, 93, 98, 123-126 Господарського процесуального кодексу України, Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах від 15.11.1965р., апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Розгляд справи №910/1798/16 призначити на 07.06.2018р. о 09 год. 45 хв., який відбудеться в приміщенні Київського апеляційного господарського суду за адресою: м. Київ, вул. Шолуденко, 1. (зал судових засідань №9).

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Вуврантес" надати Київському апеляційному господарському суду в строк до 31.01.2018р., на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965р., здійснити по три примірника нотаріально засвідченного перекладу для позивача (Громадянина Ірландії ОСОБА_1) та відповідача-2 (Корпорація АЗЮР ГРУП ХОЛДІНГ С.А.) на англійську мову наступних документів: апеляційної скарги вих. № 27/11-1 від 27.11.2017р. відповідача-1 на Рішення Господарського суду міста Києва від 09.11.2017р. у справі №910/1798/16 з усіма додатками, Ухвали Київського апеляційного господарського суду від 11.12.2017р. у справі № 910/1798/16, прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів, підтвердження про вручення та короткого викладу документу, що підлягає врученню.

3. Зупинити апеляційне провадження у справі №910/1798/16 у зв'язку із зверненням Київського апеляційного господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

4. Звернути увагу учасників судового процесу, що, відповідно до ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду є обов'язковою для виконання.

5. Викликати для участі у судовому засіданні повноважних представників сторін та третіх осіб.

6. Копію ухвали у справі №910/1798/16 надіслати учасникам судового процесу.

Головуючий суддя Л.П. Зубець

Судді А.І. Мартюк

С.О. Алданова

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71076271
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/1798/16

Постанова від 06.09.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 15.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 22.03.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 20.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 11.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 09.11.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Усатенко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні