Рішення
від 15.12.2017 по справі 587/2749/17
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/2749/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2017 року Сумський районний суд Сумської області під головуванням судді Дашутіна І.В., при секретарі Макошенець С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа - Юнаківська сільська рада про визнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом, в якому просив визнати дійсним договір купівлі-продажу капітальної будівлі (споруди) від 22 серпня 2017 року, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, а також визнати за ним право власності на будівлі ферми, загальною площею 3406,7 кв.м., що знаходяться за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Юнаківка, вул. Суджанська, буд. 12В.

В судове засідання позивачка та його представник не з'явились, в письмовій заяві представник позивача позов підтримав у повному обсязі та просив розглянути справу без їх участі.

Відповідачі в судове засідання також не з'явились, в письмових поясненнях їх представники проти позову не заперечували та просили розглянути справу за їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає повному задоволенню.

Так, у відповідності з положенням Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки від 03.12.1999 р. №1529/99 було проведено розпаювання майна колишнього Колективного сільськогосподарського підприємства (надалі - КСП), яке знаходилось в селі Юнаківка Сумського району Сумської області, в процесі паювання якого працівникам КСП були виділені майнові паї, які могли бути передані ними в оренду або виділені (отримані) їх власниками в натурі (майном, грошима, тощо).

Згідно Указу Президента України Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки від 29.01.2001 року №62/2001, майнові паї дозволено виділяти в натурі, купувати-продати, дарувати, міняти, передавати в спадщину, вносити до статутного фонду новоствореної юридичної особи або в оренду.

Пунктами 13-м та 14-м Порядку визначення розмірів майнових паїв членів КСП та їх документального посвідчення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки від 28.02.2001 р. №177, встановлено, що майновий пай члена підприємства, за зразком згідно з додатком.

У разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування, видається нове свідоцтво.

Свідоцтво видається сільською, селищною або міською радою згідно із списком осіб, які мають право на майновий пай підприємства, що передбачено Законом України Про місцеве самоврядування , згідно до якого виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради здійснює свої повноваження, зокрема, в частині реєстрації об'єктів нерухомого майна шляхом прийняття відповідного рішення про оформлення права власності на об'єкт нерухомого майна та на його підставі проводить видачу свідоцтва про право власності.

Після того як КСП в с. Юнаківка Сумського району Сумської області було ліквідовано, всі члени колишнього КСП створили ТОВ Вікторія , шляхом внесення до статутного капіталу своїх майнових паїв, про що свідчать дані з державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, сформовані за безкоштовним запитом на офіційному сайті Міністерства Юстиції України. Таким чином правонаступником всього майна, після ліквідації КСП стало ТОВ Вікторія .

22 серпня 2017 року між позивачем та відповідачем було укладено у простій письмовій формі договір купівлі-продажу капітальної будівлі (споруди), що знаходиться за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Юнаківка, на земельній ділянці Юнаківської сільської ради відповідно до якого ОСОБА_1 придбав будівлю корівника (інв. №230, 1990 р.б.) загальною площею 3406,7 кв.м., сплативши відповідачу за нього визначену договором ціну (а.с. 9, 10).

Право власності відповідача (продавця за договором) на об'єкт підтверджується договором купівлі-продажу від 10.07.2008 року, укладеним між ним та ТОВ Вікторія (код ЄДРПОУ 32647082), яке в свою чергу було правонаступником КСП Юнаківське , оскільки всі члени КСП з належними їм частками увійшли у якості засновників до ТОВ Вікторія (а.с. 11, 12).

03.10.2017 року позивач звернувся за реєстрацією права власності до державного реєстратора Стецьківської сільської ради Сумського району Сумської області, але в реєстрації права власності позивачу було відмовлено в зв'язку з відсутністю нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу (а.с. 18).

Будівництво капітальної споруди (ферми) проводилось КСП Юнаківське у 1990 році, про що свідчать дані технічного паспорту, виготовленого ТОВ НВП Промінвестбуд 08.09.2017 року (а.с. 13-17).

Порядок прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення І та ІІ категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 24.04.2015 № 79. Цей порядок встановлює процедуру та умови прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт і проведення технічного обстеження в тому числі будівель і споруд сільськогосподарського призначення І і II категорій складності (далі - об'єкти) збудованих у період до 12 березня 2011 року.

Так п. 3 розділу III вказаного Порядку передбачено, що прийняття в експлуатацію об'єктів здійснюється безоплатно органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок , на яких розміщені такі об'єкти, за результатами технічного обстеження цих об'єктів шляхом реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації (далі - декларація), яка складається за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

В зв'язку з тим, що ні ТОВ Вікторія , яке стало правонаступником КСП Юнаківське , ні ОСОБА_2 не оформили право власності (користування) на землю під капітальною спорудою (фермою), яка розташована за адресою: по вул. Суджанській, 12В в с. Юнаківка Сумського району Сумської області позивач - ОСОБА_1 не може оформити своє право власності на об'єкт, шляхом прийняття його в експлуатацію у порядку, затвердженому Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 24.04.2015 № 79 та реєстрації права власності на цей об'єкт.

У відповідності до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини, а також інші юридичні факти.

Статтею 328 зазначеного Кодексу встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність права власності не встановлена судом.

Отже враховуючи вищевикладені фактичні обставини, які підтверджуються письмовими доказами, та приймаючи до уваги наведені правові норми, позивач правомірно набув право власності на вищевказане майно.

У відповідності до ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору, актів цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 220 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Такої ж думки висловив і Вищий Спеціалізований Суд України, який у пункті 2 листа ВССУ від 28.01.2013 р. № 24-150/0/4-13, зазначивши наступне: Слід звернути увагу на те, що з 1 січня 2013 року набирає чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та інших законодавчих актів", яким частину третю статті 640 ЦК викладено в новій редакції, згідно з якою договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним із дня такого посвідчення, а з частини другої статті 657 ЦК виключено слова "та державної реєстрації". З цього часу не передбачено державної реєстрації правочину , якщо в договорі не передбачено інше, а право на нерухоме майно та його обтяження, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації.

Окрім цього, згідно до листа ВСУ від 01.07.2013 року Аналіз деяких питань застосування судами законодавства про право власності при розгляді цивільних справ Державна ж реєстрація правочинів щодо нерухомості з 1 січня 2013 р. зазначеним законом скасована. У разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним (ст. 220 ЦК).

У відповідності до статті 321 Цивільного кодексу України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

У статті 316 цього Кодексу зазначено, що правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Також у ч. 1 ст. 320 вказаного Кодексу зазначено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності.

Згідно статті 182 Цивільного кодексу України, вимог Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , право власності та інші речові право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відсутність реєстрації за позивачем права власності на вищевказане нерухоме майно позбавляє його можливості реалізувати своє право щодо володіння, користування та розпорядження своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 ст. 3 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01.07.2004 р. №952-VІ встановлено, що речові права на нерухоме майно, їх обтяження та правочини щодо нерухомого майна підлягають обов'язковій державній реєстрації в порядку, встановленому цим Законом.

Частиною 1 ст. 4 цього ж Закону встановлено, що обов'язковій реєстрації підлягають речові права на нерухоме майно, що знаходяться на території України, фізичних та юридичних осіб, держави, територіальних громад, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, в тому числі і право власності на нерухоме майно.

Разом із тим, у відповідності до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема, визнання права. Позов про визнання права власності є речово-правовим, вимоги котрого звернені до суду який повинен підтвердити наявність у позивача права власності на спірне майно. Об'єктом цього позову є усунення невизначеності відносин права власності позивача щодо індивідуально визначеного майна. Підставою ж позову, є обставини, що підтверджують право власності позивача на майно.

У відповідності до вимог ст. 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав на нерухоме майно проводиться на підставі рішень судів, а згідно ч. 5 ст. 11 ЦК України, у випадках, встановлених актами цивільного законодавства, цивільного права та обов'язки можуть виникати з рішення суду.

Враховуючи викладене, необхідно визнати дійсним договір купівлі-продажу капітальної будівлі (споруди) від 22 серпня 2017 року, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2, а також визнати за ОСОБА_1 право власності на будівлі ферми, загальною площею 3406,7 кв.м., що знаходяться за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Юнаківка, вул. Суджанська, буд. 12В.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212 - 215 та 218 ЦПК України, ст.ст. 11, 15, 16, 182, 316-321, 328 Цивільного кодексу України, положеннями Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , Законом України Про місцеве самоврядування , Указом Президента України Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки від 03.12.1999 р., №1529/99; Указом Президента України Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки від 29.01.2001 р. №62/2001, постановою КМУ Про регулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки від 28.02.2001 р. №177, постановою КМУ від 22.06.2011 р. №703 Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень , суд, -

В И Р І Ш И В:

Визнати дійсним договір купівлі-продажу капітальної будівлі (споруди) від 22 серпня 2017 року, укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

Визнати за ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1) право власності на будівлі ферми, загальною площею 3406,7 кв.м., що знаходяться за адресою: Сумська область, Сумський район, с. Юнаківка, вул. Суджанська, буд. 12В.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Сумської області через районний суд протягом 10-ти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя І.В. Дашутін

Дата ухвалення рішення15.12.2017
Оприлюднено21.12.2017
Номер документу71092662
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору купівлі-продажу дійсним та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —587/2749/17

Рішення від 15.12.2017

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Дашутін І. В.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Дашутін І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні