Вирок
від 19.12.2017 по справі 276/1049/17
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/1049/17

Провадження по справі№ 1-кп/276/143/17

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2017 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря ОСОБА_2

з участю: прокурора ОСОБА_3

обвинувачених ОСОБА_4 , ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Володарсько-Волинського районного суду кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, освіта середня спеціальна, розлученого, не працюючого, не судимого,

у вчиненні злочину передбаченого ст. 297 ч. 3 КК України,

ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м.Полтава, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, освіта середня, не одруженого, не працюючого, не судимого,

у вчиненні злочину передбаченого ст. 297 ч. 3 КК України,

В С Т А Н О В И В:

20.10.2017 року близько 09 години у ОСОБА_4 , який знаходився поблизу кладовища комунальної установи «Новоборівський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, що в смт. Нова Борова по вул. Лісна, 2а Хорошівського району Житомирської області, виник злочинний умисел, направлений на крадіжку металевого пам`ятника з вказаного місця поховання померлих.

В послідуючому ОСОБА_4 20.10.2017 року близько 10 години повернувся до свого домоволодіння в АДРЕСА_1 , де знаходився ОСОБА_5 , якому запропонував вчинити вказану крадіжку, на що останній погодився.

Так, у вказаний день близько 22 години ОСОБА_4 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , взявши, з метою полегшення вчинення злочину, чотирьохколісний возик, який знаходився у підсобному приміщенні його домоволодіння, пішли до вищевказаного кладовища, де діючи умисно, з корисливих мотивів, ігноруючи громадську моральність та грубо порушуючи суспільні відносини в сфері шанобливого ставлення до померлих та місць їх поховання, шляхом вільного доступу, здійснили наругу над могилою померлого підопічного Новоборівського психоневрологічного інтернату ОСОБА_6 , де ОСОБА_4 за допомогою сили рук, шляхом демонтажу від`єднав металевий пам`ятник та разом з ОСОБА_5 завантажили його на чотирьохколісний возик та в послідуючому завезли до домоволодіння ОСОБА_4 , де за допомогою болгарки марки «Stanley» STG9125, належній ОСОБА_7 розрізали останній на 6 шматків та здали на металобрухт.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому злочині визнав повністю, щиро розкаявся та пояснив, що 20.10.2017 року зранку він пішов по гриби в ліс біля смт. Нова Борова та на кладовищі Новоборівського

- 2 -

психоневрологічного інтернату побачив пам`ятник, який вирішив викрасти. Після цього повернувся додому та запропонував викрасти пам`ятник ОСОБА_5 , на що останній погодився. У вечірній час взявши з дому власного возика, разом з ОСОБА_5 пішли на вказане кладовище, де спільно демонтували пам`ятник, погрузили на возика та привезли до нього додому. В послідуючому ОСОБА_5 приніс болгарку за допомогою якої порізали металевий пам`ятник на металеві куски, після чого першого дня він здав частину металевих пластин на пункт прийому металобрухту в смт. Нова Борова, другого дня ОСОБА_5 здав інші металеві пластини. Отримані гроші за зданий металобрухт потратили на продукти харчування.

Обвинувачений ОСОБА_5 свою вину в інкримінованому злочині визнав повністю, щиро розкаявся та підтвердив покази, які дав обвинувачений ОСОБА_4 в судовому засіданні, доповнивши, що йому дійсно запропонував ОСОБА_4 викрасти пам`ятник з кладовища смт. Нова Борова, на що він погодився, спільно викрали пам`ятник, привезли додому до ОСОБА_4 , в послідуючому він позичив у жителя смт. Нова ОСОБА_8 болгарку, за допомогою якої порізали металевий пам`ятник та металобрухт здали на пункт прийому.

Крім визнавальних показів обвинувачених їх вина підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами.

Із заяви ОСОБА_9 про вчинення кримінального правопорушення від 23.10.2017 року слідує, що в період часу з 21.10.2017 року по 22.10.2017 року невідомі особи шляхом демонтажу здійснили крадіжку металевого пам`ятника з цвинтаря належного КУ «Новоборівський психоневрологічний інтернат».

Згідно довідки №148 від 31.10.2017 року на могилі ОСОБА_6 було встановлено металевий пам`ятник.

Протокол огляду місця події та фототаблиці до нього від 23.10.2017 року вказують місце вчинення злочину.

Протокол огляду місця події та фототаблиці до нього від 06.11.2017 року вказують місце виявлення металевих пластин.

Із заяви ОСОБА_10 слідує, що він добровільно видав 4 металеві пластини куплені у ОСОБА_4 .

Протокол огляду місця події та фототаблиці до нього від 06.11.2017 року вказують місце виявлення та вилучення чотирьохколісного возика.

Протокол огляду місця події та фототаблиці до нього від 07.11.2017 року вказують місце виявлення та вилучення болгарки Stanley.

Протокол огляду предметів від 10.11.2017 року вказує на загальний вигляд та родові ознаки болгарки Stanley.

Протокол огляду предметів від 10.11.2017 року вказує на загальний вигляд та родові ознаки чотирьохколісного візка.

Протокол огляду предметів від 10.11.2017 року вказує на загальний вигляд та родові ознаки металевих пластин.

Під час проведення слідчого експерименту 11.11.2017 року підозрюваний ОСОБА_5 розповів та показав яким чином він разом з ОСОБА_4 вчинили крадіжку пам`ятника з кладовища.

Під час проведення слідчого експерименту 11.11.2017 року підозрюваний ОСОБА_4 розповів та показав яким чином він разом з ОСОБА_5 вчинили крадіжку пам`ятника з кладовища.

Дії ОСОБА_4 суд кваліфікує за ст.297 ч.3 КК України, як наруга над могилою, вчинена за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів; дії ОСОБА_5 суд кваліфікує за ст.297 ч. 3 КК України, як наруга над могилою, вчинена за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

При призначенні покарання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 суд враховує особи винних, ступінь тяжкості вчиненого злочину, обставини, які пом`якшують їх покарання.

- 3 -

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_4 є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_4 судом не встановлено.

Обставинами, які пом`якшують покарання ОСОБА_5 є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують покарання ОСОБА_5 судом не встановлено.

За обставин досліджених по справі суд приходить до висновку, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 можуть бути виправлені без ізоляції їх від суспільства і їм необхідно призначити покарання з встановленням випробовування.

Речові докази:

- болгарка, яка зберігається в ОСОБА_7 підлягає залишенню йому як власнику;

- чотирьохколісний возик, який зберігається в кімнаті зберігання речових доказів Хорошівського ВП підлягає конфіскації;

- 4 металеві пластини, які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів Хорошівського ВП підлягають знищенню.

Цивільний позов по справі не заявлено, заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались, процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 373, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ст.297 ч.3 КК України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 2 (два) місяці.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ст.297 ч.3 КК України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 2 (два) місяці.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звільнити від відбування призначеного судом покарання якщо кожен з них протягом 2 (двох) років не вчинять нового злочину і виконають покладені на них обов`язки.

Згідно ст.76 КК України покласти на ОСОБА_4 та ОСОБА_5 такі обов`язки:

періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Речові докази:

- болгарку, яка зберігається в ОСОБА_7 залишити йому як власнику;

- чотирьохколісний возик, який зберігається в кімнаті зберігання речових доказів Хорошівського ВП - конфіскувати;

- 4 металеві пластини, які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів Хорошівського ВП - знищити.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Житомирської області протягом 30 днів з дня його проголошення через Володарсько-Волинський районний суд.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченим та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Головуючий /підпис/

Копія вірна.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71094314
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —276/1049/17

Ухвала від 30.01.2020

Кримінальне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Рябенька Т. С.

Ухвала від 08.01.2020

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Слісарчук Я. А.

Вирок від 19.12.2017

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

Ухвала від 01.12.2017

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

Ухвала від 16.11.2017

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Мельник М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні