Рішення
від 24.07.2017 по справі 361/2167/17
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/2167/17

провадження № 2-о/361/81/17

24.07.2017

РІШЕННЯ

Іменем України

24 липня 2017 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого-судді ОСОБА_1, за участю секретаря ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_3, заінтересовані особи: ОСОБА_4, Красилівська сільська рада Броварського району Київської області, приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_5 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,

в с т а н о в и в :

У квітні 2017 року ОСОБА_3 звернулася до суду із заявою, у якій просила встановити факт її постійного проживання із спадкодавцем ОСОБА_6, яка померла 03 лютого 2016 року, за адресою: Київська область, Броварський район, село Красилівка, вулиця Мічуріна, буд. 5, на час відкриття спадщини.

В обґрунтування заяви зазначала, що 03 лютого 2016 року померла її бабуся ОСОБА_6, яка проживала та постійно була зареєстрованою за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1. Цей житловий будинок згідно із договором дарування від 17 травня 2004 року ОСОБА_6 подарувала їй, у ньому вони проживали разом до дня смерті останньої. 21 вересня 2013 року за нею (заявником) було зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 0,25 га, цільове призначення: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за вказаною вище адресою.

Також зазначала, що після смерті ОСОБА_6, син померлої ОСОБА_4, а її заявника батько, у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини після смерті матері до нотаріуса не звертався. Вона ж прийняла спадщину як спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини. У квітні 2017 року вона звернулася до приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу ОСОБА_5 із заявою про відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_6 Листом нотаріус повідомив її про те, що оскільки вона не була зареєстрованою разом із спадкодавцем за однією адресою, їй необхідно було подати заяву про прийняття спадщини після смерті бабусі в строк до 03 серпня 2016 року, тому вона вважається такою, що спадщину не прийняла.

Встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем ОСОБА_6 на час відкриття спадщини їй необхідно для отримання права на спадкування належної померлій земельної ділянки площею 1,8799 га, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та отримання на дану земельну ділянку правовстановлюючого документа.

Заявник ОСОБА_3 у судовому засіданні заяву підтримала повністю, просила суд заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_4 у суді заяву підтримав, не заперечував проти її задоволення.

Заінтересована особа Красилівська сільська рада Броварського району Київської області у судове засідання не з'явилася, подала до суду заяву, у якій просила розглянути справу без участі їхнього представника, проти задоволення заяви не заперечує.

Заінтересована особа приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_5 у судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

У ст. ст. 1216, 1217 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За змістом ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно із ч. 1 ст. 1265 ЦК України у п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

03 лютого 2016 року у віці 81 року померла ОСОБА_6, про що свідчить свідоцтво про її смерть серії І-ОК № 356673.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 була бабусею заявника ОСОБА_3 (дошлюбне прізвище ОСОБА_6) та матір'ю заінтересованої особи ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвами про народження та свідоцтвом про шлюб.

Згідно із договором дарування житлового будинку від 17 травня 2004 року, посвідченого приватним нотаріусом Броварського районного нотаріального округу ОСОБА_5, зареєстрованого в реєстрі за № 3896, ОСОБА_6 подарувала ОСОБА_3 належний їй на праві власності житловий будинок із відповідними надвірними будівлями, що знаходяться за адресою: село Красилівка Броварського району Київської області, вулиця Мічуріна, 5, право власності на який за заявником зареєстровано 03 липня 2007 року в Реєстрі прав власності на нерухоме майно.

Відповідно до свідоцтва про право власності від 21 вересня 2013 року ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,25 га, цільове призначення: для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за зазначеною вище адресою.

Із державного акта на право приватної власності на землю серія Р1 № 265038, виданого 24 липня 2003 року, вбачається, що померлій ОСОБА_6 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 1,8799 га, розташована на території Красилівської сільської ради Броварського району Київської області, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 3221284400:04:004:0023.

Листом від 06 квітня 2017 року за вих. № 77/01-16 приватний нотаріус Броварського районного нотаріального округу ОСОБА_5 у відкритті спадкової справи до майна померлої 03 лютого 2016 року ОСОБА_6 заявнику ОСОБА_3 відмовлено, оскільки вона не була зареєстрована разом із спадкодавцем за однією адресою на час відкриття спадщини та не подала протягом шести місяців після смерті спадкодавця до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

З Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру від 05 липня 2017 року за № 48302639 видно, що інформація відносно ОСОБА_6, яка померла 03 лютого 2016 року у Спадковому реєстрі відсутня, що свідчить про те, що спадкова справа до майна останньої не заводилася, що підтверджується також листом приватного нотаріуса Броварського районного нотаріального округу ОСОБА_5 від 05 липня 2017 року за вих. № 140/01-16.

Із довідки Красилівської сільської ради Броварського району Київської області за № 1400 від 23 липня 2017 року вбачається, що заявник ОСОБА_3 є власником будинку № 5 по вулиці Мічуріна у селі Красилівка Броварського району Київської області, проживала за цією адресою однією сім'єю зі своєю бабусею ОСОБА_6 до дня її смерті 03 лютого 2016 року та фактично прийняла спадщину після смерті останньої.

У ч. 3 ст. 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Пленум Верховного Суду України в абз. 2 п. 2, абз. 1 п. 23 постанови № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз'яснив, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За змістом п. 5 ч. 2 ст. 234, ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

На даний час заявник ОСОБА_3 як спадкоємець п'ятої черги за законом не може належним чином оформити спадщину після своєї смерті бабусі ОСОБА_6, з якою вони проживали разом до дня її смерті, оскільки на час відкриття спадщини зареєстроване місце проживання заявника не співпадає із зареєстрованим місцем проживання спадкодавця.

Оцінивши досліджені у судовому засіданні докази в їх сукупності, враховуючи, що заявник ОСОБА_3 та її бабуся ОСОБА_6, яка померла 03 лютого 2016 року, проживали разом та вели спільне господарство, суд вважає встановленим факт постійного проживання заявника ОСОБА_3 із спадкодавцем ОСОБА_6 у будинку № 5 по вулиці Мічуріна у селі Красилівка Броварського району Київської області на час відкриття спадщини.

Зазначений факт судом встановлено для надання заявнику ОСОБА_3 можливості оформити свої спадкові права після смерті бабусі ОСОБА_6

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 57, 60, 212 - 215, 234, 256, 257, 259 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, разом із спадкодавцем ОСОБА_6, яка померла 03 лютого 2016 року, за адресою: Київська область, Броварський район, село Красилівка, вулиця Мічуріна, буд. 5, на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Київської області через Броварський міськрайонний суд.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Дутчак І. М.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.07.2017
Оприлюднено21.12.2017
Номер документу71097647
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/2167/17

Рішення від 24.07.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Рішення від 24.07.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 10.04.2017

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні