Ухвала
від 18.12.2017 по справі 754/15727/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/2855/17

Справа № 754/15727/17

У Х В А Л А

Іменем України

18 грудня 2017 року слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100030000052 від 18 лютого 2016р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України

ВСТАНОВИВ:

В клопотанні слідчий ОСОБА_3 просить надати тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом банківську таємницю щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та перебувають у володінні Харківського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Обґрунтовуючи клопотання слідчий зазначає, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 32016100030000052 від 18 лютого 2016р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України.

В клопотанні слідчий вказує, що невстановлені особи, які спільно з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , шляхом використання реквізитів суб`єктів підприємницької діяльності - юридичних осіб, які мають ознаки фіктивності ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ПП « ОСОБА_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_23 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_25 ), в період з липня по листопад 2015 року, вчинили пособництво в ухиленні від сплати податку на додану вартість на загальну суму 1890894 грн. службовим особам підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_26 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_27 ) та інших зареєстрованих у м. Києві, що призвело до ненадходження до бюджету коштів у великому розмірі, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України, щодо невстановлених осіб, які за пособництвом ОСОБА_10 , наприкінці січня 2015 року вчинили перереєстрацію ПП « ОСОБА_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) з метою надання іншим суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки послуг з переводу безготівкових коштів у готівку, шляхом здійснення незаконних фінансово-господарських операцій, формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів/послуг, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України та за фактом вчинення групою невстановлених осіб, які діючи за попередньою змовою, використовуючи транзитні та фіктивні підприємства, сприяли службовим особам підприємств вигодонабувачів в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212, ч. 1 ст. 205 КК України.

Крім того, СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві проводиться досудове розслідування відносно невстановлених осіб, які спільно з ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_25 , у березні 2017 року, умисно, з метою прикриття незаконної діяльності, яка направлена на створення видимості фінансово-господарських операцій, формування валових витрат та податкового кредиту з податку на додану вартість для інших суб`єктів підприємницької діяльності без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг, придбали ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), без наміру здійснювати підприємницьку діяльність, передбачену статутом цього підприємства, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

Крім того, протягом періоду діяльності вищевказаних підприємств відсутня затратна частина на оренду офісних та складських приміщень, оплату комунальних послуг, оплату послуг телефонного зв`язку, оплату послуг за користування мережею Інтернет, оплату логістичних послуг, виплату заробітної плати у тому числі директору, придбання та інші витрати необхідні для ведення фінансово-господарської діяльності суб`єктами господарювання, характерні для реального сектору економіки.

В ході досудового розслідування встановлено неможливість фактичного здійснення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) господарських операцій через відсутність майна та інших матеріальних ресурсів, економічно необхідних для здійснення фінансово-господарських операцій; відсутність необхідних умов для досягнення результатів економічної діяльності у зв`язку з відсутністю трудових ресурсів, основних фондів, складських приміщень.

Під час досудового розслідування встановлено, що особи причетні до створення (придбання) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в своїй злочинній діяльності використовували банківський рахунок № НОМЕР_28 відкритий в період з 03 лютого 2017р. по теперішній час в банківській установі Харківське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчого обґрунтовується тим, що у вказаних відомостях може міститися інформація для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, що встановити іншим способом на цей час неможливо. дані документи самі по собі та в сукупності з матеріалами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин в даному провадженні, а також містять відомості, за відсутністю яких неможливо встановити обставини, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Вислухавши слідчого, який в судовому засіданні підтримав подане ним клопотання та просив його задовольнити, дослідивши матеріали долучені до клопотання, вважаю, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий в клопотанні та в суді довів, що документи, про доступ до яких він клопоче, знаходяться в банківській установі Харківське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Вказані у клопотанні документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази, одержати зазначені документи іншим способом не можливо, їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу.

Вказані у клопотанні документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості які містяться в цих документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, а тому слідчий суддя вважає правильним клопотання задовольнити.

Слідчим в клопотання та в судовому засіданні не доведено необхідність тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні Харківського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) з можливістю їх вилучення, тому слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання слідчого з наданням тимчасового доступу до документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з Харківського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з можливістю ознайомитись та отримати документи в копіях.

Крім того, слідчим не доведено необхідність отримання тимчасового доступу до фото-відео-фіксації особи, яка переводила в готівку грошові кошти з банківського рахунку, адрес банкоматів та відділень банківської установи, через які здійснювалося зняття готівкових коштів з рахунку.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у місті Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016100010000052 від 18.02.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 с. 212 КК України задовольнити частково.

Надати старшому слідчому 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів з можливістю ознайомитись та зробити копії, які перебувають у володінні Харківського ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що становлять банківську таємницю стосовно клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

-установчих документів; карток із відбитками печатки та зразками підпису службових осіб підприємства; наказів про призначення осіб, які мають право підпису банківських документів; довіреностей; офіційного листування; ксерокопій паспортів директора, головного бухгалтера та засновників підприємства на підставі яких був відкритий рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № НОМЕР_28 , заяви про відкриття вказаного рахунку, додатки до них; договори на відкриття та здійснення розрахунково-касового обслуговування; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеки та доручення на отримання готівки); документи, які свідчать про купівлю іноземної валюти клієнтом по рахункам № НОМЕР_28 з дня відкриття рахунків по 18 грудня 2017р;

-інформацію про рух коштів по рахунку № НОМЕР_28 відкритий в період з 03 лютого 2017р. по 18 грудня 2017р., що належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) (із зазначенням: призначень платежів, сум платежів, дати і часу надходження та списання коштів, з вказанням даних підприємств з якими були взаємовідносини: назви, коду ЄДРПОУ та номеру рахунку);

-відомості про провайдерів, які надавали телекомунікаційні послуги по забезпеченню доступу до мережі Інтернет, ІР-адреси та номери телефонів, з яких надходили електронні повідомлення та здійснювалось віддалене керування рахунком та забезпечувалась робота системи віддаленого доступу типу «клієнт банк» з дня відкриття рахунку та по дату його закриття, в паперовому та електронному вигляді;

-протоколи управління рахунком за допомогою системи «SMS-banking», із зазначенням приєднаних мобільних номерів, дати та часу з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), назва операції;

-договори щодо надання послуг «клієнт банк», заявки на надання зазначеної послуги та документи щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) працівниками Харківське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 );

-документи щодо проведення фінансового моніторингу працівниками Харківське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) банківських операцій по ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Надати дозвіл на вилучення в Харківське ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ) у службових осіб установи завірених копій, документів, які свідчать про відкриття та функціонування рахунку № НОМЕР_28 .

Оригінал та копію ухвали надати старшому слідчому 1 ВКРП СУ ФР ДПІ у Деснянському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення18.12.2017
Оприлюднено10.03.2023

Судовий реєстр по справі —754/15727/17

Ухвала від 18.12.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Лобанов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні