Постанова
від 01.12.2017 по справі 761/38053/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/38053/17

Провадження № 3/761/8627/2017

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2017 року суддя Шевченківського районного суду міста Києва Голуб О.А., розглянувши матеріали, що надійшли з ГУ ДФС у м. Києві, про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , працюючої на посаді головного бухгалтера Державної установи Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України ,

за ч.1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

в с т а н о в и в :

17 жовтня 2017 року головним державним ревізором-інспектором відділу камеральних перевірок екологічного податку, ресурсних та рентних платежів управління податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДФС у м.Києві Новосілецькою Н.О. складено протокол про адміністративне правопорушення № 716/26-15-12-00-22/10 щодо ОСОБА_1, працюючої на посаді головного бухгалтера Державної установи Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України , що знаходиться за адресою: м. Київ вул. Ежена Потьє, 14, відповідно до якого, останньою порушено строки подання платіжних доручень до установи банку по сплаті узгодженої суми по декларації з рентної плати за користування надрами за 2 квартал 2017 року, подання яких передбачено п. 257.5 ст. 257 та ст. 57 Податкового кодексу України від 02.12.2010 року № 2755-VI, граничний термін сплати 19.08.2017 року, а фактично сплачено 30.08.20174 року.

При підготовці до розгляду матеріалів про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст.163-1 КУпАП, суддя прийшов до висновку про неможливість їх розгляду, виходячи з наступних підстав.

Стаття 245 КУпАП передбачає, що завданням провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності.

У відповідності до п.2 ст.278 КУпАП орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує, в тому числі, питання: чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення.

Відповідно до ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім'я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, при наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.

У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти мотиви свого відмовлення від його підписання.

При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз'яснюються його права і обов'язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі.

Разом з тим, при складенні протоколу щодо ОСОБА_1 згадані вимоги закону не дотримані.

Не роз'яснено ОСОБА_1 її права і обов'язки, передбачені ст. 268 КУпАП та ст. 63 Конституції України, про що свідчить відсутність її підпису з даного приводу в протоколі.

Крім того, у згаданому протоколі немає жодних записів про те, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності, тобто ОСОБА_1 відмовилась від підписання даного протоколу, а також відомостей про те, що особа, яка притягується до адміністративної відповідальності отримала другий примірник протоколу про адміністративне правопорушення та їй відомо про факт його складання.

Також, з наявних у суду матеріалів справи про адміністративне правопорушення, відсутні будь-які відомості, щодо особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, тобто ОСОБА_1, а саме: дата народження, місце проживання або реєстрації, що позбавляє суд можливості належним чином повідомити особу, щодо якої вирішується питання про притягнення до адміністративної відповідальності про час та дату розгляду справи.

Разом з тим, як вбачається з акту №9141/26-15-12-10/02011901 від 28.09.2017 року про результати камеральної перевірки дотримання вимог податкового законодавства в частині своєчасного подання платіжних доручень по сплаті рентної плати за користування надрами Державної установи Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України (код ЄДРПОУ 02011901), в ньому відсутній підпис головного бухгалтера Державної установи Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України ОСОБА_1, яка притягується до адміністративної відповідальності.

Окрім того, у справі про адміністративне правопорушення відсутні будь-які підтверджуючи документів, які б свідчили, що ОСОБА_1, є посадовою особою та працює на посаді головного бухгалтера Державної установи Інститут фармакології та токсикології Національної академії медичних наук України .

Слід також звернути увагу на те, що постановою Шевченківського районного суду м. Києва від 26.10.2017 року вказана справа про адміністративне правопорушення вже направлялась до ГУ ДФС в м. Києві, однак зазначені у постанові недоліки усунуті не були.

Враховуючи наведене, суд позбавлений можливості повно й об'єктивно розглянути справу про адміністративне правопорушення відносно ОСОБА_1 та прийняти законне й обґрунтоване рішення, тому вона підлягає поверненню для належного оформлення, в ході якого необхідно усунути зазначені вище недоліки.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 163-1, 256, 278 КУпАП, суд

п о с т а н о в и в :

матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1 ст.163-1 КУпАП повернути до ГУ ДФС у м.Києві для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.12.2017
Оприлюднено21.12.2017
Номер документу71128455
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —761/38053/17

Постанова від 13.04.2018

Адмінправопорушення

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Постанова від 01.12.2017

Адмінправопорушення

Шевченківський районний суд міста Києва

Голуб О. А.

Постанова від 26.10.2017

Адмінправопорушення

Шевченківський районний суд міста Києва

Щебуняєва Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні