Ухвала
від 18.12.2017 по справі 761/45291/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/45291/17

Провадження № 1-кс/761/28743/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2017 року

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю представника особи, яка подала скаргу адвоката ОСОБА_2

слідчого у кримінальному провадженні ОСОБА_3

секретаря ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва клопотання ТОВ «Інтерпаливо» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва від 22 серпня 2017 року у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32016100110000197 ,

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надійшло вищезазначене клопотання

В обґрунтування доводів клопотання щодо скасування арешту майна грошових коштів на рахунках, представник заявника посилається на те, що представник підприємстване був присутнім при розгляді клопотання про накладення арешту, а тому судом не були враховані його доводи.

Окрім того, вказує на те, що грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «Інтерпаливо» перераховані на рахунки підприємства, мають законне походження від контрагентів, що підтверджується виписками по особових рахунках товариства тощо.

Вважаючи, що арешт накладено необґрунтовано, без врахування фактичних обставин та доказів, заявник просить скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2017 року.

У судовому засіданні представник власника майна ТОВ «Інтерпаливо» - адвокат ОСОБА_2 підтримала вимоги, викладені у клопотанні, вказуючи про те, що такий захід забезпечення кримінального провадження як арешт майна перешкоджає господарській діяльності підприємства.

Слідчий СУ ФР ОВПП ДФС ОСОБА_3 просив відмовити у задоволенні клопотання, вказвши, що досудове розслідування у кримінальному провадженні наразі триває, підозра у вказаному кримінальному провадженні нікому не оголошена. Разом з тим, грошові кошти які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «Інтерпаливо» можуть бути доходом від вчинення кримінальних правопорушень та набуті протиправним шляхом.

Заслухавши доводи представника власника майна ОСОБА_1, слідчого ОСОБА_3 , вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

У відповідності до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2017 року накладено арешт на грошові ТОВ «Інтерпаливо» (код ЄДРПОУ 39959770) в ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул.Володимирська, буд.46) № НОМЕР_1 (українська гривня, російський рубль, долар США, євро), № НОМЕР_2 (українська гривня, долар США, євро), № НОМЕР_3 (українська гривня) та в ПАТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) № НОМЕР_4 (євро, українська гривня), № НОМЕР_5 (долар США)

Зі змісту ухвали слідчого судді вбачається, що розгляд клопотання про накладення арешту здійснювався у відсутності власникацього майна з метою забезпечення арешту майна.

За змістом положеньст. 2 КПК України, при застосуванні будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження має бути забезпечено дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Згідно з ч. 1ст. 167 КПКарештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановленомуКПКпорядку. Відповідно до вимогКПКарешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном та використовувати його.

Поряд з тим, застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна повинен узгоджуватися з вимогами ст. 132 КПК України.

Згідно з ч.1, 2ст. 42 КПК України, підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому ст.ст. 276 - 279 КПК, повідомлено про підозру або особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення; обвинуваченим є особа, обвинувальний акт щодо якої передано до суду в порядку, передбаченомуст. 291 КПК України.

Разом з тим, слідчим не надано даних, які б переконливо свідчили про наявність обґрунтованої підозри щодо вчинення ТОВ «Інтерпаливо» чи його службовими особами кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205, ч.3 ст.212, ч.2 ст.209 КК України, не наведено доказів щодо обґрунтованості втручання в господарську діяльність товариства у такий спосіб, як накладення арешту.

Внесення даних до ЄРДР є лише підставою для початку здійснення досудового розслідування і не може бути доказом вини в розумінні вимогст. 84 КПК України.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та наявність правових підстав для скасування арешту, накладеного на рахунки ТОВ «Інтерпаливо», згідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2017 року.

На підставі викладеного,керуючись ст.2,42,132,169,170-174,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ :

Клопотання ТОВ «Інтерпаливо»- задовольнити.

Скасувати арешт, із забороною відчуження коштів з банківських рахунків та арешт на видаткові операції по цих рахунках, накладений ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 22 серпня 2017 року, на грошові кошти ТОВ «Інтерпаливо» (код ЄДРПОУ 39959770)в ПАТ «Сбербанк» (МФО 320627, м. Київ, вул.Володимирська, буд.46) № НОМЕР_1 (українська гривня, російський рубль, долар США, євро), № НОМЕР_2 (українська гривня, долар США, євро), № НОМЕР_3 (українська гривня) та в ПАТ «ОТП Банк» (МФО 300528, м. Київ, вул. Жилянська, 43) № НОМЕР_4 (євро, українська гривня), № НОМЕР_5 (долар США)

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу71128653
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/45291/17

Ухвала від 18.12.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні