Постанова
від 29.05.2007 по справі 28/91-07-1741а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

28/91-07-1741А

           

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

            11 год.40 хв.                                                                                     м.Одеса

"29" травня 2007 р. Справа  № 28/91-07-1741А

За позовом  Управління Пенсійного фонду України в Болградському районі Одеської області;  

до відповідача  Селянське (фермерське) господарство "Аксенія"  

про стягнення 340грн.

Суддя                    

при секретарі      Бандиш Г.І.

Представники:

від позивача:      Желясков В.Ю.   –за дорученням;

від відповідача:  не з'явився.

Суть спору: позивач – Управління Пенсійного фонду України в Болградському  районі Одеської області , звернулося до господарського суду Одеської області з позовом до відповідача –  Селянське (фермерське ) господарство „Аксенія”  про стягнення 340 гривень.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився ,  відзив   на позовні заяву не надав, справа розглядається в порядку   п. 6 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України , на основі наявних доказів.

Представник позивача в судове засідання з'явився та просить суд стягнути з відповідача   борг у сумі 340 гривень.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд встановив:

Селянське (фермерське) господарство „Аксенія" перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Болградському районі Одеської області з 26.10.2001р. за № 34920812, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст. 14, 15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-1V від 09.07.2003р.

Відповідно до ст.8 Закону України “Про пенсійне забезпечення” бюджет фонду формується за рахунок коштів, що відраховуються підприємствами і організаціями, страхових внесків громадян, які займаються підприємницькою діяльністю , обов'язкових страхових внесків громадян, а також коштів державного бюджету.

Під страховими внесками  у відповідності до ст. 1 Закону України № 1058-1У від 09.07.03 року розуміються  кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на бов'язкове  державне  пенсійне  страхування,  сплачені згідно  із  законодавством,  що діяло раніше;  кошти,  сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування  відповідно  до цього Закону.

Відповідно до ст.. 19,20 Закону України  „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами  внесків на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування  до Пенсійного фонду України”, яка затверджена постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.03 № 21-1 , платник зобов'язаний самостійно нараховувати, обчислювати та сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове  державне пенсійне страхування та  сплачувати нараховані страхові внески не пізніше ніж через 20 днів із дня закінчення базового звітного періоду згідно встановлених законодавством строків та тарифів.

Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування встановлювався відповідно до п.4.1 р.4 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.11.2003 р.№ 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004р за № 64/8663 та ст.ст. 15, 18 Закону України „ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з пп. 9.3.5 п.9.3 р.9 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, в разі неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до п.8.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, Органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: якщо дані  документальних  перевірок  результатів  діяльності  страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; якщо страхувальник має   на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; якщо страхувальник має  на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені.

Згідно з ч. 3 ст. 106 Закону України „ Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" управлінням Пенсійного фонду України в Болградському районі у визначені строки страхувальнику направлено вимогу про сплату недоїмки, а саме 08.05.2004р. підприємству було направлено вимогу від 22.04.2004р. про сплату 340,00 грн. боргу по фінансовим санкціям. Вимога була отримана боржником 11.05.2004р. про що свідчить повідомлення про вручення № 219.

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплат}' недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Про оскарження вимоги територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки до виконавчої дирекції Пенсійного фонду або в судовому порядку страхувальник зобов'язаний письмово повідомити відповідний територіальний орган Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів із дня звернення до виконавчої дирекції Пенсійного фонду чи суду.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки та фінансових санкції і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до Господарського суду передбачені законодавством   заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Станом на 13.02.2007р. СФГ „Аксенія" має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України у Болградському районі Одеської області у сумі 340,00 грн., з яких 332,60 грн. - це заборгованість  фінансовими санкціями застосованими до підприємства  внаслідок несплати  страхових внесків у розмірі  7,40 гривень, про що свідчить витяг з особового рахунку СФГ „Аксенія”.

Невнесена підприємством заборгованості по страховим внескам завдає шкоду державі, у вигляді ненадходження грошових коштів до Пенсійного фонду України, приводить до виникнення заборгованості по пенсійним виплатам, гарантованим Основним Законом Держави - Конституцією України.

Викладене надає підстави вважати, що на дату звернення з позовом відповідач не виконав зобов'язання, щодо вчасного внесення зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, тому до нього було застосовано фінансові санкції  та за ним рахується заборгованість у розмірі 340 гривень.

За таких обставин вимоги позивача обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи і підлягають задоволенню.

Керуючись  ст. 161-164 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з Селянського (фермерського) господарства  „Аксенія" (68720 Одеська область Болградський район, с. Червоноармійське, вул. Шевченка, 8-а. Код ЄДРПОУ 31728480) на користь Управління Пенсійного фонду України в Болградському районі Одеської області ( 68702 Одеська область м. Болград, вул. Лиманна, 39 р/р 256063014444 у Болградському відділенні Ощадбанку №6777 МФО 388197 код 22500855  заборгованість в сумі 340 (триста сорок) гривень.

Постанова може бути оскаржена в порядку ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили у порядку ст.254  Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                  

Дата ухвалення рішення29.05.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу711312
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —28/91-07-1741а

Постанова від 29.05.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуляк Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні