Рішення
від 21.12.2017 по справі 734/4057/17
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/1673/17 Справа № 734/4057/17

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21 грудня 2017 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

Головуючого судді Соловей В.В.,

при секретареві Бардаченко Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області і Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання права власності на спадкове майно,

у с т а н о в и в:

із позовною заявою про визнання за заповітом права власності на спадкове майно - на житловий будинок із господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), б. 8 Козелецького району Чернігівської області, земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 2.3506 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 0.3593 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774679 площею 0.4354 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038478 площею 0.2472 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення особистого селянського господарства, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області, та земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038477 площею 0.2500 гектарів у межах згідно з планом, призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області, у суд звернулася ОСОБА_1 до Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області і Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 подала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала. Представники відповідачів ОСОБА_2 і ОСОБА_3 подали заяви про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги визнали. Представник третьої особи ОСОБА_4 подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

При судовому розгляді цивільної справи встановлено, що ОСОБА_5, який є батьком позивача ОСОБА_1, помер 31 січня 2017 року. Після померлого ОСОБА_5 залишилося спадкове майно: житловий будинок із господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), б. 8 Козелецького району Чернігівської області; земельна ділянка на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 2.3506 гектарів у межах згідно з планом, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельна ділянка на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 0.3593 гектарів у межах згідно з планом, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельна ділянка на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774679 площею 0.4354 гектарів у межах згідно з планом, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельна ділянка на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038478 площею 0.2472 гектарів у межах згідно з планом, призначена для ведення особистого селянського господарства, розташована в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області, та земельна ділянка на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038477 площею 0.2500 гектарів у межах згідно з планом, призначена для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташована в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області. За заповітом, посвідченим 04 березня 1993 року секретарем виконкому Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, ОСОБА_5 належне йому майно заповідає ОСОБА_1 і ОСОБА_6, яка відмовилася від частки спадкового майна.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкоємцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Відповідно до ст.ст. 1233 і 1234 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Право на заповіт здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається.

Вивчивши надані сторонами докази, суд вважає, що позов ОСОБА_1 до Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області і Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання права власності на спадкове майно підлягає задоволенню. За позивачем ОСОБА_1, як спадкоємцем за заповітом, посвідченим 04 березня 1993 року секретарем виконкому Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, після батька - ОСОБА_5, померлого 31 січня 2017 року, необхідно визнати право власності на спадкове майно - на: житловий будинок із господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), б. 8 Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 2.3506 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 0.3593 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774679 площею 0.4354 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038478 площею 0.2472 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення особистого селянського господарства, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038477 площею 0.2500 гектарів у межах згідно з планом, призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області.

Керуючись ст.ст. 1216-1218, 1222, 1223 і 1234 ЦК України, ст.ст. 258, 259, 263, 264, 265, 268, 352, 354 і 355 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов ОСОБА_1 до Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області і Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, третьої особи - Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно - на: житловий будинок із господарськими будівлями і спорудами, який відноситься до категорії колгоспного двору, що знаходиться в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), б. 8 Козелецького району Чернігівської області; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 2.3506 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, кадастровий номер 7422089800:03:001:0766; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774690 площею 0.3593 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Чемерської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, кадастровий номер 7422089800:03:003:0766; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 774679 площею 0.4354 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Кіптівської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, кадастровий номер 7422083301:04:002:0766; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038478 площею 0.2472 гектарів у межах згідно з планом, призначену для ведення особистого селянського господарства, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області, кадастровий номер 7422089800:01:001:0051; земельну ділянку на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯЗ № 038477 площею 0.2500 гектарів у межах згідно з планом, призначену для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, розташовану в с. Чемер, вул. Ніжинська (колишня назва вулиці - Дзержинського), 8 Козелецького району Чернігівської області, кадастровий номер 7422089800:01:001:0050.

Учасники справи мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду повністю або частково. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів із дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Чернігівської області.

Суддя

СудКозелецький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71164637
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —734/4057/17

Рішення від 21.12.2017

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Соловей В. В.

Ухвала від 04.12.2017

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Соловей В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні