Рішення
від 14.12.2017 по справі 911/3360/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" грудня 2017 р. Справа № 911/3360/17

Господарський суд Київської області у складі головуючого судді Лилака Т.Д. за участю секретаря судового засідання Щотової Я.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Личанської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, Київська обл., с. Личанка

до приватного підприємства «Виробнича фірма «Промпоставка» , Київська обл., с. Личанка

про розірвання договору оренди

за участю представників:

позивача - не з'явились;

відповідача - не з'явились.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Личанська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області звернулась до Господарського суду Київської області з позовом до приватного підприємства «Виробнича фірма «Промпоставка» про розірвання договору оренди землі від 08.08.2008.

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.11.2017 порушено розгляд справи. Ухвалою господарського суду Київської області від 30.11.2017 відкладено розгляд справи на 14.12.2017.

Позивач та відповідач в судове засідання 14.12.2017 не з'явилися, про час і місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Відповідно до правої позиції, викладеної в п.3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Згідно з пп. 3.9.2 п. 3.9 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції , у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи те, що нез'явлення представників позивача та відповідача не перешкоджає розгляду справи по суті, а матеріали справи є достатніми для вирішення спору в даному судовому засіданні, суд вважає за можливе розглянути позов у відсутності представників позивача та відповідача, за наявними у справі матеріалами згідно з вимогами статті 75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

08.08.2008 між Личанською сільською Радою (орендодавець) та приватним підприємством Виробнича Фірма Промпоставка (орендар) був укладений договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до п.1.1. договору орендодавець згідно з рішенням 11 сесії 5 скликання Личанської сільської Ради, Києво-Святошинського району Київської області від 30 травня 2008 року за №244 надає, а орендар приймає у строкове платне володіння і користування земельні ділянку для розміщення виробничих споруд, яка знаходиться в межах Личанської сільської Ради, Києво-Святошинського району Київської області, кадастровий номер земельної ділянки 3222484601:01:001:0063. Вказана земельна ділянка відноситься до земель Личанської сільської ради згідно з проектом формування території і встановлення меж сільської Ради, виданого ДП Київський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою .

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 3,000 га (рілля). Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 542100,00 гривень. Експертна грошова оцінка земельної ділянки становить 628200,00 гривень (п.п. 2., 3. договору).

Відповідно до п. 5 договору, договір укладено на 25 років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію. Орендар також має переважне право на придбання цієї земельної ділянки у власність у разі її продажу за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається.

Оренда земельної ділянки встановлюється у розмірі, що дорівнює 8% від нормативної грошової оцінки орендованої земельної ділянки на рік, та сплачується орендарем на рахунок орендодавця в безготівковому порядку щомісячно рівними частинами протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця (п. 6 договору).

На виконання умов договору позивач передав відповідачеві земельну ділянку загальною площею 3,000 га, що підтверджується актом прийому-передачі земельної ділянки в оренду терміном на 25 років від 08.08.2008, наявним в матеріалах справи.

У позовній заяві позивач зазначає, що відповідач свої зобов'язання по орендній платі за договором оренди виконує неналежним чином та не в повному обсязі, відповідач протягом більше 10 місяців не сплачує орендної сплати, що підтверджується листом від 17.08.2017 головного управління ДФС у Київській області про податковий борг відповідача.

Приписами статей 175, 173, 283 Господарського кодексу України встановлено, що майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

За договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. Пунктом 6 цієї статті визначено, що до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ст. 15 ЗУ Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно ст. 21 Закону України Про оренду землі орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди. Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, надходить до відповідних бюджетів, розподіляється і використовується відповідно до закону і не може перевищувати 10 відсотків їх нормативної грошової оцінки. У разі визначення орендаря на конкурентних засадах може бути встановлений більший розмір орендної плати.

Відповідно до положень ст. 24 Закону України Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Згідно з ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до п. д ст. 141 Земельного кодексу України систематична несплата земельного податку або орендної плати є підставою припинення права користування земельною ділянкою.

Згідно ч. 1 та 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно частини 2 статті 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до п. 2.13. постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин , розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Разом з тим доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватися належними доказами, наприклад, довідкою, виданою державною податковою інспекцією про наявність (або відсутність) заборгованості за земельним податком та орендною платою.

Відповідно до п. 34 договору, цей правочин припиняється у випадках встановлених законом. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених чинним законом.

З матеріалів справи вбачається, що Виробнича фірма Промпоставка свої зобов'язання належним чином не виконує, станом на 17.08.2017 заборгованість становить 46778,65 гривень, що підтверджується довідкою Головного управління ДФС у Київській області від 17.08.2017 про податковий борг відповідача в сумі 46778,65 гривень. Остання сплата орендної плати за землю проведена 29.08.2016.

Судом встановлено, що приватне підприємство Виробнича фірма Промпоставка , всупереч умовам договору (п. 6) та вищевказаним нормам чинного законодавства тривалий час не виконувало свої зобов'язання щодо своєчасної сплати орендної плати.

Отже, вимога позивача до відповідача про розірвання договору оренди земельної ділянки від 08.08.2008, укладеного між Личанською сільською Радою та ПП Виробнича фірма Промпоставка , є законною і обґрунтованою, та такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, обставини справи, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 08.08.2008, укладеного між Личанською сільською Радою Києво-Святошинського району Київської області (08123, Київська обл., с Личанка, код 22202520) та приватним підприємством Виробнича Фірма Промпоставка (08123, Київська обл., с. Личанка, вул. Центральна, буд. №64, код 34509471), посвідчений державним нотаріусом Першої Київської обласної державної нотаріальної контори ОСОБА_1 08.08.2008, зареєстрованого в реєстрі за №1-1778.

Стягнути з приватним підприємством Виробнича Фірма Промпоставка (08123, Київська обл., с. Личанка, вул. Центральна, буд. №64, код 34509471) на користь Личанською сільською Радою Києво-Святошинського району Київської області (08123, Київська обл., с Личанка, код 22202520) судовий збір у розмірі 1600,00 гривень.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

У судовому засіданні 14.12.2017 оголошено вступну та резолютивну частину рішення. Повне рішення складено 19.12.2017.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Т.Д. Лилак

Дата ухвалення рішення14.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71167614
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3360/17

Рішення від 14.12.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

Ухвала від 15.11.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Лилак Т.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні