Ухвала
від 20.12.2017 по справі 914/2641/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

20.12.2017 р. Справа № 914/2641/17

Суддя Морозюк А.Я., розглянувши матеріали

за позовом: Львівського міського комунального підприємства Львівводоканал , м. Львів

до відповідача: Приватного підприємства ШИВА , м. Львів

про стягнення 13 465 грн. 92 коп.

ВСТАНОВИВ:

Позов заявлено Львівським міським комунальним підприємством Львівводоканал до Приватного підприємства ШИВА про стягнення 13 465 грн. 92 коп. додаткової плати за скид стічних вод з перевищенням допустимих забруднень.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.12.2017 р. справі присвоєно №914/2641/17 та розподілено її судді Морозюку А.Я.

Судом встановлено, що в провадженні господарського суду Львівської області (суддя Гутьєва В.В.) знаходиться справа № 914/4284/15 про банкрутство Приватного підприємства «Шива» (79066, м. Львів, вул. Зубрівська, 38; код ЄДРПОУ № 23270044), провадження в якій порушено ухвалою суду від 22.12.2015 р. за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Оптіма-Капітал» в порядку загальних норм Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . Постановою суду від 09.06.2016 р. (суддя Гутьєва В.В.) Приватне підприємство «Шива» визнано банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором Приватного підприємства «Шива» призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1 (яка залишена без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 25.10.2016 р.).

Повідомлення про визнання Приватного підприємства «Шива» банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури офіційно оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет 10.06.2016 р.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України Господарські суди розглядають справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство , у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до абз. 4 ч. 8 ст. 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , поточні кредитори з вимогами до боржника, які виникли після відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, можуть пред'явити такі вимоги після прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. До визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

Частиною 1 ст. 38 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , зокрема встановлено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбачених цим розділом.

Як зазначено в абзацах 7 та 8 пункту 19 Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-06/606/2013 від 28.03.2013 р. «Про Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI), із змінами і доповненнями, внесеними відповідними інформаційними листами Вищого господарського суду України, у редакції інформаційного листа Вищого господарського суду України від 21.07.2016 р. N 01-06/2511/16, згідно з абзацом четвертим частини восьмої статті 23 Закону до визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають будь-які (незалежно від характеру правовідносин) поточні вимоги до боржника, вирішуються шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство. Після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури кредитори з поточними вимогами до боржника повинні звертатися з такими вимогами до останнього в межах провадження у справі про банкрутство незалежно від того, чи розглянуті відповідні вимоги у позовному провадженні.

З аналізу вищенаведених законодавчих норм випливає, що після визнання боржника банкрутом, спори з поточними вимогами до боржника розглядаються господарським судом в межах справи про банкрутство шляхом подання заяв з вимогами до боржника, а не в окремому позовному провадженні.

Так як позов Львівського міського комунального підприємства Львівводоканал про стягнення 13 465 грн. 92 коп. додаткової плати за скид стічних вод з перевищенням допустимих забруднень, заявлено до Приватне підприємство «Шива» після визнання боржника банкрутом, а вимоги позивача виникли на підставі Акту №8695 від 30.08.2017 р., тобто під час проведення процедури банкрутства Приватного підприємства «Шива» у справі № 914/4284/15, тому такі вимоги підлягають розгляду господарським судом Львівської області у межах справи про банкрутство шляхом подання заяви з вимогами до боржника, тобто дана позовна заява не підлягає розгляду господарським судом в окремому позовному провадженні.

Суд також звертає увагу, що системний аналіз положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" дає підстави для висновку, що з моменту порушення стосовно боржника справи про банкрутство він перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника. За умови порушення провадження у справі про банкрутство боржника особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються господарським судом без порушення нових справ, що узгоджується із загальною спрямованістю Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який передбачає концентрацію всіх спорів у межах справи про банкрутство задля судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів(така правова позиція відповідає викладеному в постанові Верховного Суду України від 13.04.2016 у справі № 908/4804/14).

У зв'язку з тим, що позовна заява Львівського міського комунального підприємства Львівводоканал до Приватного підприємства «Шива» щодо стягнення заборгованості не підлягає розгляду в окремому позовному провадженні, а відповідні вимоги можуть бути розглянуті шляхом подання заяви з вимогами до боржника за правилами встановленими Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", тобто в межах провадження у справі про банкрутство, суд відмовляє у відкритті провадження у справі за такою позовною заявою, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України.

Виходячи із вищенаведеного, керуючись п. 1 ч. 1 ст. 175, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Львівському міському комунальному підприємству Львівводоканал у відкритті провадження у справі за його позовом до Приватного підприємства ШИВА про стягнення 13 465 грн. 92 коп.

2. Роз'яснити заявнику, що розгляд даного спору віднесено до юрисдикції господарського суду, що розглядає справу № 914/4284/15 про банкрутство Приватного підприємства «Шива» , шляхом подання заяви з вимогами до боржника за правилами встановленими Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в межах провадження у справі про банкрутство.

Ухвала про відмову у відкритті провадження у справі набирає законної сили з моменту її підписання, і може бути оскаржена в порядку та строки передбачені ст. 256, ст. 257 ГПК України.

Додатки (для заявника): позовна заява і додані до неї документи, на 13 аркушах.

Суддя Морозюк А.Я.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.12.2017
Оприлюднено22.12.2017
Номер документу71167832
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2641/17

Ухвала від 20.12.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Морозюк А.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні