Ухвала
від 21.12.2017 по справі 905/2948/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

21.12.2017                     Справа № 905/2948/17                                         

Суддя господарського суду Донецької області Мельниченко Ю.С., розглянувши матеріали

за позовом: Державного вищого навчального закладу «Національний гірничий університет», м. Дніпро

до відповідача: Державного підприємства «Торецьквугілля», м. Торецьк, Донецька область в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Центральна», м. Торецьк, Донецька область

про стягнення 124 152 грн. 00 коп., -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Державний вищий навчальний заклад «Національний гірничий університет», м. Дніпро звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Державного підприємства «Торецьквугілля», м. Торецьк, Донецька область в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Центральна», м. Торецьк, Донецька область про стягнення 124 152 грн. 00 коп.

Вирішуючи питання про прийняття даної позовної заяви до розгляду, суд виходить з наступного.

Приписами ст. 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено певні вимоги до позовної заяви. Так, позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів

Відповідно до ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Як вбачається з позовної заяви № 18-12/19 від 07.11.2017р., відповідачем визначено Державне підприємство «Торецьквугілля» (код ЄДРПОУ 33839013) в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Центральнаа», м. Торецьк, Донецька область (код ЄДРПОУ 40420585).

При цьому, згідно з наданим до позовної заяви № 18-12/19 від 07.11.2017р. описом вкладення від 12.12.2017р., зазначена позовна заява з додатками надіслана лише Відокремленому підрозділу «Шахта «Центральна» Державного підприємства «Торецьквугілля» (85200, Донецька область, м.Торецьк, вул. Історична, буд.5).

Відповідно до інформації, яка наявна у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань і вважається достовірною, за критерієм пошуку “Ідентифікаційний код”: 40420585 в ЄДР записів не знайдено. Вказані обставини обумовлені тим, Відокремлений підрозділ «Шахта «Центральна» Державного підприємства «Торецьквугілля» не має статусу юридичної особи та по суті є відокремленим підрозділом Державного підприємства «Торецьквугілля».

Враховуючи викладене, до позовної заяви №18-12/19 від 07.11.2017р., позивачем не надано належного доказу (опису вкладення) надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу-юридичній особі.

Відтак, за висновками суду, вимоги ст.ст. 164, 172 Господарського процесуального кодексу України щодо направлення на адресу відповідача позовної заяви з додатками, не виконані позивачем належним чином.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, звертаючись до господарського суду з позовом, позивачі у відповідному порядку (за встановленими реквізитами для перерахування судового збору по заявам, які розглядаються господарським судом Донецької області) та розмірі сплачують судовий збір до Державного бюджету України. Правові засади справляння судового збору, платники, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлено Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно зі ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» станом на 01.01.2017р. прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлений у розмірі 1600 грн. 00 коп.

Пунктами 2.1 та 2.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» (в редакції, що діяла на момент подання зазначеного позову) встановлені наступні ставки судового збору для звернення до господарського суду: з позовом майнового характеру 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1600 грн. 00 коп.) та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (240000 грн. 00 коп.); з позовом немайнового характеру в розмірі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1600 грн. 00 коп.).

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, позивачем заявлено вимогу майнового характеру: стягнення 124 152 грн. 00 коп.

Приймаючи до уваги, що позивачем зазначена ціна позову в розмірі 124 152 грн. 00 коп., судовий збір має бути сплачений у розмірі 1862 грн. 28 коп.

В порушення вищезазначених норм, до позовної заяви додано платіжне доручення №2701 від 15.11.2017р. на підтвердження сплати судового збору лише у розмірі 1600 грн. 00 коп., що не відповідає вимогам ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір».

За приписами ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За таких обставин, приймаючи до уваги ненадання позивачем належних доказів направлення відповідачу позовної заяви з додатками, враховуючи приписи ст.ст.164, 172 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява підлягає залишенню без руху.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 123, 162, 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд –

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Державного вищого навчального закладу «Національний гірничий університет», м. Дніпро до Державного підприємства «Торецьквугілля», м. Торецьк, Донецька область в особі Відокремленого підрозділу «Шахта «Центральна», м. Торецьк, Донецька область про стягнення 124 152 грн. 00 коп.залишити без руху.

Встановити термін усунення недоліку – до 09.01.2018р.

Роз'яснити Державному вищому навчальному закладу «Національний гірничий університет», м. Дніпро, що у разі не усунення позивачем недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

          Ухвала набрала чинності з моменту її підписання - 21.12.2017р. та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.С. Мельниченко

          

          

                                        

Дата ухвалення рішення21.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71201333
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 124 152 грн. 00 коп

Судовий реєстр по справі —905/2948/17

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 04.04.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Рішення від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Рішення від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

Ухвала від 21.12.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Мельниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні