Постанова
від 21.12.2017 по справі 816/2177/17
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2017 року м.ПолтаваСправа № 816/2177/17

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Удовіченка С.О., розглянувши в письмовому провадженні справу за адміністративним позовом Головного управління Державної Фіскальної служби у Полтавській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрпромпружина", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Полтавська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

04 грудня 2017 року Головне управління Державної Фіскальної служби у Полтавській області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрпромпружина", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Полтавська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області про стягнення податкового боргу з податку на додану вартість в розмірі 42343,01 грн. та з податку на прибуток в розмірі 165,29 грн.

В обгрунтування позовної заяви позивач зазначив, що за відповідачем рахується заборгованість зі сплати узгоджених сум грошового зобов'язання, які в добровільному порядку не сплачені.

Від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи без його участі.

Відповідач явку уповноважено представника у судове засідання не забезпечив, повістка про виклик в суд направлялася на адресу місцезнаходження ТОВ "Укрпромпружина" зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань: вул.Леніна, 14а, с.Розсошенці, Полтавський район, Полтавська область, 38751 та повернулася до суду з відміткою поштового відділення "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до частини восьмої статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином (частина одинадцята статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Полтавська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Полтавській області явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечила, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Згідно частини дев'ятої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи, що в судове засідання належним чином повідомлені учасники справи не з'явилися та відсутні потреби заслухати свідка чи експерта, суд вирішив розглянути справу у письмовому провадженні.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрпромпружина" (код ЄДРПОУ 35665717) зареєстровано як юридична особа 28 березня 2008 року номер запису 1 577 102 0000 003543 (а.с. 8).

Згідно довідки ГУ ДФС у Полтавській області у ТОВ "Укрпромпружина" наявні відкриті рахунки (а.с. 33).

Як слідує з розрахунку боргу по ТОВ "Укрпромпружина" за останнім рахується заборгованість з податку на додану вартість в розмірі 42343,01 грн. та податку на прибуток в розмірі 165,29 грн. (а.с. 9)

Вищевказана заборгованість виникла з наступних підстав.

22 квітня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області уточнюючі розрахунки податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, в рядку 25.1 яких самостійно визначено суми, які сплачується до бюджету в загальному розмірі 2003 грн. (а.с. 15-24).

24 квітня 2015 року Головним управлінням Міндоходів у Полтавській області прийнято Рішення №1883/10/16-24-15-33 щодо недоцільності проведення документальної позапланової перевірки та погодження застосування податкового коипромісу (а.с. 74).

Згідно вищевказаного рішення погоджено застосування податкового компромісу за заявою ТОВ "Укрпромпружина" (код ЄДРПОУ 35665717) поданою до Полтавської ОДПІ 16 квітня 2015 року для сплати податків у розмірі 5% по податку на додану вартість - 2003 грн. та по податку на прибуток - 1903 грн.

22 грудня 2014 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 12841 грн. (а.с. 11).

20 січня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 3622 грн. (а.с. 12).

20 березня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 3421 грн. (а.с. 13).

17 квітня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 6431 грн. (а.с. 14).

15 травня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 3011 грн. (а.с. 25).

16 червня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 6284 грн. (а.с. 26).

20 липня 2015 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області податкову декларацію з податку на додану вартість в рядку 25 якої самостійно визначено суму податку на додану вартість, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного (податкового) періоду з урахуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду в розмірі 3660 грн. (а.с. 27).

18 лютого 2016 року ТОВ "Укрпромпружина" подано до Полтавської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області податкову декларацію з податку на прибуток в якій самостійно розраховано розмір податку на прибуток в розмірі 770 грн. (а.с. 28).

          Відповідно до пункту 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Пунктом 56.11 статті 56 Податкового кодексу України передбачено, що не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Пунктом 57.1 статті 57 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Крім того, 14 лютого 2015 року Полтавською ОДПІ ГУ Міндоходів у Полтавській області проведено перевірку ТОВ "Укрпромпружина" з питань своєчасності сплати податку на додану вартість згідно декларації з податку на додану вартість за липень-жовтень 2014 року, за результатами якої складено акт №56/15/35665717 на підставі якого контролюючим органом 25 лютого 2015 року складено податкові повідомлення-рішення: №0000941500, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 855,30 грн. та №0000951500, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 1710,60 грн. (а.с. 29, 31, 55).

Вищевказані рішення отримані під підпис директором ТОВ "Укрпромпружина" 26 лютого 2015 року.

14 грудня 2015 року Полтавською ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області проведено перевірку ТОВ "Укрпромпружина" з питань своєчасності сплати податку на додану вартість згідно декларації з податку на додану вартість за жовтень - листопад 2014 року, за результатами якої складено акт №190115/35665717 на підставі якого контролюючим органом 14 грудня 2015 року складено податкове повідомлення-рішення №0003291500, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 296,54 грн. (а.с. 30, 56).

Вищевказане рішення отримане під підпис директором ТОВ "Укрпромпружина" 15 грудня 2015 року.

Відповідно до пункту 56.1 статті 56 Податкового кодексу України рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України визначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Як зазначило у позовній заяві ГУ ДФС у Полтавській області відповідач ні в адміністративному, ні в судовому порядку податкові повідомлення-рішення не оскаржував.

Згідно пункту 129.1 статті 129 Податкового кодексу України пеня нараховується: після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається: а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом; б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

У зв'язку із неслатою узгодженої суми грошового зобов'язання ТОВ "Укрпромпружина" нараховано пеню в розмірі 352,75 грн.

Таким чином, з урахуванням переплати, загальна сума заборгованості ТОВ "Укрпромпружина" складає 42508,30 грн., що пітверджується відомостями з облікової картки платника податків (а.с. 46-53).

Статтею 67 Конституції України передбачено обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У відповідності до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Отже, суму грошового зобов'язання у загальному розмірі 42508,30 грн. правомірно віднесено позивачем до складу податкового боргу відповідача.

Згідно положень статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Встановлено, що на виконання вищезазначених норм контролюючим органом сформовано податкову вимогу форми "Ю" від 23 серпня 2017 року №7020-17 на суму 42508,30 грн., яка направлена на адресу відповідача та отримана останнім 15 вересня 2017 року (а.с. 32).

Згідно пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Доказів оскарження вказаної вимоги сторонами не надано, а судом не встановлено.

Відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

          Згідно з пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України контролюючі органи здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Також, підпунктом 20.1.19 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган (далі - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику), його територіальні органи.

Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріуса не дозволяється (пункт 41.2 статті 41 Податкового кодексу України).

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи зазначені вище положення Податкового кодексу України, суд дійшов до висновку, що чинним законодавством контролюючому органу надано право звертатись до суду з позовами про стягнення коштів платника податків, який має податковий борг.

Отже, позовні вимоги ГУ ДФС у Полтавській області до ТОВ "Укрпромпружина" про стягнення боргу підлягають задоволенню.

Відповідно до частини другої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведення експертиз.

Під час розгляду даної справи ГУ ДФС у Полтавській області витрати пов'язані із залученням свідків та проведення експертиз не понесені, а тому відсутні підстави для розподілу судових витрат.

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 6, 8, 9, 11, 77, 243-246 Кодексу адміністративного судочинства України,-

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Укрпромпружина" (код ЄДРПОУ 35665717, юридична адреса: вул. Леніна, 14-а, с.Розсошенці, Полтавський район, Полтавська область, 38751) бодатковий борг: з податку на додану вартість у розмірі 42343 (сорок дві тисячі триста сорок три) гривні 01 (одну) копійку на бюджетний рахунок - 31114029700395, код платежу 14010100, отримувач - ГУ ДКСУ у Полтавській області, код одержувача - 38019526, МФО 531019 та з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 165 (сто шістдесят п'ять) гривень 29 (двадцять дев'ять) копійок на бюджетний рахунок - 33113318700395, код платежу - 11021000, отримувач - ГУ ДКСУ у Полтавській області, код одержувача - 38019526, МФО 831019.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду.

          Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються у відповідності до пункту 15.5 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону України № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року).          

          Суддя                                                                                 С.О. Удовіченко

Дата ухвалення рішення21.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71208599
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/2177/17

Постанова від 21.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні