Постанова
від 21.12.2017 по справі 818/1977/17
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                     СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                   Р І Ш Е Н Н Я

                                         І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 грудня 2017 р.                                                             Справа № 818/1977/17

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Савицької Н.В., розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Шосткинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до Ямпільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини про стягнення боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій згідно зі списком №2,-

                                                  В С Т А Н О В И В:

Позивач, Шосткинське об'єднане управління Пенсійного фонду України Сумської області (далі по тексту - позивач, Шосткинське об'єднане УПФУ Сумської області), звернувся до суду із позовом до Ямпільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини (далі по тексту - відповідач), в якій просить стягнути з Ямпільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини на користь Шосткинського об'єднаного УПФУ Сумської областіборг з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій згідно зі списком №2 за листопад 2017 року в сумі 89,11 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачвсупереч вимогам Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, не відшкодував позивачу у передбачений законом строк витрати на виплату та доставку пільгових пенсій згідно зі списками № 2 за листопад 2017 року. Внаслідок порушення вимог вказаного законодавства, у відповідача виникла заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій у розмірі 89,11 грн.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с. 17), 19.12.2017 надав суду заяву, в якій зазначив, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розгляд справи провести без його участі (а.с. 18).

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, письмових заперечень суду не надав.

Відповідно до ч.4 ст.229 КАС України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи або, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Ямпільська районна державна лабораторія ветеринарної медицини є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та перебуває на обліку в Шосткинському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Сумської області та включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.6-7).

Згідно з пунктом 1 статті 1 Закону №2464 платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об`єднання громадян та інші юридичні особи.

Відповідно до п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 (далі - Інструкція) - відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах:

Для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за спиком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п. 6.4. Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками до Інструкції (п.6.5. Інструкції "21-1).

Згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 №1058-ІV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (далі - Закон " 1058) окремим категоріям працівників залежно від умов праці за результатми атестації робочих місць можуть призначатися пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій.

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 вказаної Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах.

Відповідно до повідомлення № 4313/04-28 від 09.11.2017 року фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за листопад 2017 року згідно зі списком № 2 становлять 89,11грн.

Однак, вказана сума відповідачем самостійно сплачена не була.

Загальний борг станом на 06.12.2017 р. з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій згідно зі списком №2 за листопад 2017 складає 89,11 грн. (а.с.3-4).

Вищевказані повідомлення та розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту другого Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» листопада 2017 року було вручено відповідачу (а.с. 9).

У встановлений законом строк відповідачем суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах не були сплачені, внаслідок чого утворилася заборгованість списком №2 за листопад 2017 року в сумі 89,11 грн (а.с. 3, зворотній бік).

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на день розгляду справи або ж спростовували доводи позивача суду не подано.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

                                         В И Р І Ш И В:

Позов Шосткинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області до Ямпільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини про стягнення боргу з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій згідно за списком №2 – задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Ямпільської районної державної лабораторії ветеринарної медицини (вул. Гагаріна, 12, смт. Ямпіль, Ямпільський район, Сумська область, 41200, код ЄДРПОУ 00720289) на користь Шосткинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області (вул. Депутатська, 1, м. Шостка, Сумська область, 41100, код ЄДРПОУ 375122104) борг з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій згідно зі списком №2 за листопад 2017 року в сумі 89,11 грн (вісімдесят дев'ять гривень 11 коп).

Рішення може бути оскаржено до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційнї скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 21.12.2017.

Суддя                                         Н.В. Савицька

                                                                                

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.12.2017
Оприлюднено27.12.2017
Номер документу71208675
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/1977/17

Постанова від 21.12.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Н.В. Савицька

Ухвала від 12.12.2017

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

Н.В. Савицька

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні