Постанова
від 11.06.2007 по справі 8а/117-1920
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8а/117-1920

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" червня 2007 р.Справа № 8а/117-1920

 11 год. 10 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області у складі

Судді   Гирили  І.М.

при секретарі судового засідання: Арзяєві  М.І.

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Збаразького району, вул. Кобилянської, 2, м. Збараж  в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського, 3, м. Збараж Тернопільської області

до відповідача: Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», вул. Заводська, 21, м. Збараж Тернопільської області

про: стягнення недоїмки в сумі 21248,32 грн.

За участю представників сторін:

прокурора: Свачій Марії Іванівни - прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури області, посвідчення № 58 від 09.09.05р.

позивача: Домбик Тетяни Сергіївни –головного спеціаліста юрисконсульта, довіреність № 479/01 від 05.03.07р.

відповідача: Валюса Сергія Андрійовича –юриста, довіреність №96 від 12.04.07р.

В судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки , передбачені ст.ст. 27,29,49,51,59,60,130 КАС України .

За відсутності відповідного  клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи:

          До господарського суду Тернопільської області звернувся з позовом прокурор Збаразького  району вул. Кобилянської, 2, м. Збараж Тернопільської області в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського, 3, м. Збараж Тернопільської області до Збаразького міського комунального підприємства „Житловик”, вул. Заводська, 21, м. Збараж Тернопільської області про стягнення недоїмки по страхових внесках в сумі 21 248 грн. 32 коп.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що Збаразьке МКП «Житловик»всупереч норм Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»не сплачувало сум страхових внесків, внаслідок чого виникла недоїмка по сплаті внесків. В підтвердження викладеного додає картку особового рахунку страхувальника, розрахунки сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за період з червня 2005 року по січень 2007 року, вимоги про сплату боргу від 04.10.2005р. №Ю-341, від 03.11.2005р. №Ю-341, від 02.12.2005р. №Ю-341, від 03.02.2006р. №Ю-341, від 03.03.2006р. №Ю-341, від 04.07.2006р. №Ю-341, від 02.08.2006р. №Ю-341, від 04.09.2006р. №Ю-341, від 02.11.2006р. №Ю-341, від 02.02.2007р. №Ю-341, довідку відділу ДВС.

Відповідач по справі письмових заперечень  проти позову  не надав, проте його повноважний представник в судове засідання 11.06.2007 року прибув,  позовні вимоги в заявлений сумі визнає, стверджує, що зазначена  заборгованість виникла у зв'язку з важким фінансовим станом підприємства.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача,  висновки прокурора, судом встановлено наступне:

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 29 Господарського процесуального кодексу України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до абз. 7 підп. 5 п. 4 Положення Про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001р. №121/2001 (з наступними змінами)  - Пенсійний фонд України відповідно до покладених  на  нього завдань організовує,  координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо проведення перевірок правильності сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, призначення та виплати пенсій, інших виплат, що фінансуються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Закон України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 року (набрав чинності з 01.01.2004 року), визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також, регулює порядок формування накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування, довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування здійснюється за принципами: законодавчого визначення умов і порядку здійснення загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; обов'язковості страхування осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством, а також осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності; цільового та ефективного використання коштів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; відповідальності суб'єктів системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування за порушення норм цього Закону, а також за невиконання або неналежне виконання покладених на них обов'язків.

Згідно ст.ст. 1, 2 Закону України „Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997 р. платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування” є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників;

Порядок обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України визначається Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004р. за №128/2004 (далі –Інструкція).

Згідно даного Закону та Інструкції до страхових внесків належать - кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Страхувальниками є - роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а саме: підприємства установи й організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб –суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування –фіксований податок, єдиний податок та фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб або на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ним органи незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання; фізичні особи, які використовують працю найманих працівників (у тому числі іноземців, які на законних підставах працюють за наймом в Україні); власник розташованого в Україні іноземного підприємства, установи, організації (у тому числі міжнародної), філії та представництва, які використовують працю найманих працівників (п. 1.3, 2.1 Інструкції).

Відповідач по справі –Збаразьке міське комунальне підприємство «Житловик», вул. Заводська, 21, м. Збараж Тернопільської області зареєстроване Збаразькою районною державною адміністрацією 15.03.2004р., ідентифікаційний код 31973426, що підтверджується довідкою Головного управляння статистики у Тернопільській області  № 31-312 від 07.05.2007р.

У відповідності до вимог Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, відповідач є платником збору на державне пенсійне страхування, і  зобов'язаний сплачувати цей збір на рахунок Пенсійного Фонду у строки та розмірах встановлених чинним законодавством.

Відповідно до п. 3 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” обчислення страхових внесків територіальними відділеннями Пенсійного Фонду здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду (п. 6 ст. 20 Закону).

У відповідності до п.п. 3, 2 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” суми страхових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату.

Як підтверджується матеріалами справи, а саме розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з червня 2005 року по лютий 2007 року за відповідачем рахувалася заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 58862,21 грн., яка частково ним сплачувалася. Згідно облікової карти страхувальника заборгованість відповідача станом на березень місяць 2007р.становить 21248,32 грн.

Згідно пункту 8 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України», яка затверджена Постановою Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1, органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки, якщо дані документальних перевіркою результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені; якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків.

Вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників за формою згідно з додатку 9 цієї Інструкції.  

Органом Пенсійного фонду в порядку, визначеному Інструкцією «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»на адресу відповідача направлялися вимоги про сплату боргу від 04.10.2005р. №Ю-341, від 03.11.2005р. №Ю-341, від 02.12.2005р. №Ю-341, від 03.02.2006р. №Ю-341, від 03.03.2006р. №Ю-341, від 04.07.2006р. №Ю-341, від 02.08.2006р. №Ю-341, від 04.09.2006р. №Ю-341, від 02.11.2006р. №Ю-341, від 02.02.2007р. №Ю-341 на загальну суму 16437 грн.

Однак, зазначені вимоги були залишені відповідачем без належного реагування та задоволення. З метою часткового  погашення відповідачем недоїмки по страхових внесках  позивачем  вимоги № Ю-341А від 03.03.2006р. на суму 7773 грн., № Ю-341 від 23.11.2006р. на суму 9648 та № Ю-341 від 27.02.2007р. на суму 1306 грн. направлялись для примусового виконання в відділ ДВС Збаразького районного управління юстиції, проте, як вбачається із листа останнього  № 13/631 від 07.06.2007р. повернуті стягувачеві  за його заявою  без виконання.

Станом на день розгляду справи відповідач не заперечив суму боргу, проте і доказів добровільного погашення заборгованості перед Пенсійним фондом в сумі 21 248,32 грн. суду не представив .

Згідно п. 12 ст. 20 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника внесків.

Згідно статті 71 Кодексу Адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Таким чином, оцінивши зібрані по справі докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення із Збаразького міського комунального підприємства «Житловик»заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 21248,32 грн. підлягають до задоволення як такі, що підтвердженні матеріалами справи, ґрунтуються на вимогах чинного законодавства та не заперечені відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАСУ та зважаючи на  пільги, якими користується прокурор щодо сплати державного мита при поданні позову до суду,  судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Стаття 258 КАС України передбачає, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист.

На підставі наведеного, куруючись статтями 69-71, 86, 94, 99, 104, 158, 160, 161, 162, 163, 167 Кодексу Адміністративного судочинства України, Прикінцевими та перехідними положеннями Кодексу Адміністративного судочинства України, господарський суд господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути із Збаразького міського комунального підприємства «Житловик», вул. Заводська,21, м. Збараж Тернопільської області, ідентифікаційний код 31973426 на користь Управління Пенсійного фонду України в Збаразькому районі, вул. Грушевського,3, м. Збараж Тернопільської області, ідентифікаційний код 21156321, р/р 25601301001193 в Збаразькому відділенні Ощадбанку №6356, МФО 398132, - 21248 грн. 32 коп. недоїмки.

3.          Виконавчий лист видати за заявою УПФ України в Збаразькому районі.

 

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі „_12_” червня 2007 року до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом двадцяти днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.  

 

Суддя                                                                                                    І.М. Гирила

Дата ухвалення рішення11.06.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу712125
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8а/117-1920

Постанова від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 12.04.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні