Ухвала
від 30.08.2013 по справі 570/3885/13-к
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



Справа № 570/3885/13-к

Номер провадження 1-кс/570/215/2013

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          30 серпня 2013 року

          Слідчий суддя Рівненського районного суду Рівненської області Красовський О.О.

при секретарі Беднарчук А.

за участю:

слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_1

представника потерпілої ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне скаргу потерпілої ОСОБА_3 на рішення слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_1 про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій (кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013190180000192 від 07.02.2013 року), -

В С Т А Н О В И В :

          

Заявниця зазначає, що в провадженні СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області знаходиться кримінальне провадження №12013190180000192, відкрите за її заявою про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 за чю1 ст. 164 КК України, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вищевказаним номером 07 лютого 2013 року.

13 серпня 2013 року заявницею було подане клопотання від 12.08.2013 року на ім’я слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_1 щодо проведення процесуальних дій, зокрема: звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду Рівненської області для отримання дозволу (ухвали) суду на тимчасовий доступ до речей та документів, зокрема на витребування з Державної податкової інспекції у Рівненському районі Головного управління Міндоходів у Рівненській області (33000 м. Рівне, вул. Відінська, 8) матеріалів особової справи фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, а також примірників поданих ним звітних документів, які стосуються факту та результатів здійснення ОСОБА_4 діяльності в якості фізичної особи-підприємця протягом 2010-2013рр.; відомості про відкриті за період часу з 2010 року по даний час ОСОБА_4 рахунки у банківський установах (поточні, розрахункові, валютні тощо). За результатами одержання інформації про відриті ФОП ОСОБА_4 рахунки в банківських установах – звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до документів, які стосуються факту відкриття таких рахунків, наявності надходження на такі коштів та факту зняття/перерахунку коштів з таких за період часу з 01.01.2010 року по даний час. Витребування зазначених даних дозволить слідству встановити наявність факту здійснення ОСОБА_4 діяльності – як підприємця, та фінансових результатів такої за період часу з 01.01.2010 року по даний час (серпень 2013 року).

В порядку тимчасового доступу до документів ОСОБА_4 – за наявності його згоди - витребувати у ОСОБА_4 для огляду в межах кримінального провадження оригінал Книги обліку доходів та витрат ФОП ОСОБА_4 , яку він використовував протягом часу з 2010 року по даний час при здійснення своєї підприємницької діяльності, а у випадку його відмови у наданні зазначеної книги слідчому добровільно – звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду Рівненської області для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до вказаного документа, належного ОСОБА_4 Витребування зазначених даних дозволить слідству встановити наявність факту здійснення ОСОБА_4 діяльності – як підприємця, та фінансових результатів такої за період часу з 01.01.2010 року по даний час (серпень 2013 року), співставити достовірність даних з вищевказаного облікового документа з поданими ним звітами в органи ДПІ у Рівненському районі за відповідний період часу.

У зв’язку з наданням інформації ОСОБА_4 Рівненському міському суду щодо наявності в нього трудових відносин з ТОВ ‘Блок’ з травня 2012 року - витребувати з управління Пенсійного фонду у Рівненському районі інформації про факт відображення у звітних документах ТОВ ‘Блок’ (код ЄДРПОУ 13993563), поданих до пенсійного фонду факту працевлаштування ОСОБА_4, ІНН НОМЕР_1 в 2012-2013 рр., сплати останньому зарплати (її розміру), сплати товариством загальнообов’язкових платежів до бюджету – відрахувань з заробітної плати ОСОБА_4 до вказаного фонду. Витребувати з ТОВ ‘Блок’ (м. Рівне, вул. смт.Клевань, вул.Замкова,3) інформацію про факт та час працевлаштування ОСОБА_4, суму виплаченої йому заробітної плати, а також суму сплачених загальнообов’язкових платежів, пов’язаних з працевлаштуванням ОСОБА_4 на товариство в 2012-2013 рр.

Витребування зазначених даних дозволить слідству встановити наявність фактичної спроможності ОСОБА_4 сплачувати за період роботи в товаристві аліменти на утримання дитини у визначеному судом розмірі, співставити такі данні з фактично сплаченими ОСОБА_4 сумами коштів на утримання своєї дитини.

Витребувати з відділу ДАІ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області (за адресою м. Рівне, вул. П.Могили, 10) інформацію про кількість (вид, марку, рік випуску тощо) транспортних засобів, які значаться зареєстрованими за ОСОБА_4 станом на даний час; кількість складених відносно нього постанов про адміністративне правопорушення в сфері експлуатації транспортних засобів з 2009 року по даний час ( з зазначенням дати порушення, суті порушення, виду (суми) призначеного адміністративного стягнення та суми сплаченого штрафу).

Витребування зазначених даних дозволить слідству встановити наявність в розпорядженні ОСОБА_4 О,Б. майна, за рахунок реалізації (добровільної або в межах та засобами виконавчого провадження) якого він мав можливість погасити як поточну заборгованість по сплаті аліментів так і не допустити збільшення суми боргу по сплаті аліментів до нинішнього її розміру – близько 40 000 грн. Крім того, кількість накладених на нього штрафів за порушення правил керування транспортними засобами (в кількості більше 40-ка !!!) за 2010-2013 рр., а також сплата ОСОБА_4 більшості з призначених йому штрафів свідчать про факт здійснення ОСОБА_4 систематичних поїздок на належних йому автомобілях (зокрема вантажних, по наданню платних послуг з перевезення вантажів), доходи від чого ОСОБА_4 приховував, одночасно сплачуючи аліменти з періодичністю і в сумах, менших визначених рішеннями судів.

Витребувати з Рівненської митниці Міндоходів (33028 м. Рівне, вул. Соборна, 104) інформацію про митне оформлення в зоні діяльності Рівненської митниці ОСОБА_4 транспортних засобів, ввезених ним з-за кордону на територію України (з зазначенням виду, кількості та вартості транспортного засобу) за період часу 2009-2013 р.р. По результатам одержання інформації про факти ввезення ОСОБА_4 на територію України автомобілів – встановити їх власників та допитати на предмет набуття ними права власності на автомобілі (факт та обставини їх передачі (продажу, дарування тощо) від ОСОБА_4 протягом 2010-2013 рр.

Витребування зазначених даних дозволить слідству встановити факт ввезення ОСОБА_4 на територію України в 2010-2013 рр. кількох одиниць вантажних автомобілів, які були ним відчужені іншим особам, а одержаний дохід – прихований, в той час як ним не виконувався обов’язок по сплаті аліментів.

Витребувати з Державної прикордонної служби України (01601 м.Київ, вул. Володимирська,26) інформацію про факт та спосіб перетину в 2010-2013 рр. ОСОБА_4 державного кордону України і факт його вибуття (виїзду) в інші держави та повернення в Україну. Витребування зазначених даних дозволить встановити кількість здійснених ОСОБА_4 поїздок за кордон (які потребують обов’язкової наявності коштів на весь період перебування за кордоном, страхування особи, наявності коштів на харчування, придбання пального на авто тощо), в той час як ОСОБА_4 не сплачувалися суми аліментів у визначені строки та суми, встановлені рішеннями судів.

Витребувати з Управління державної міграційної служби України в Рівненській області (33028 м. Рівне, вул.16 Липня, 6) інформацію про факт видачі ОСОБА_4 паспорту громадянина України для виїзду за кордон протягом часу 2010-2013 р.р.

Звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду Рівненської області для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до документів, зокрема витребувати з ПАТ ‘Імексбанк’ (адреса м. Рівне, вул. Гетьмана Мазепи, 4а/6а) матеріалів справи про відкриття рахунку на ім’я ОСОБА_4Б.(або фізичної особи-підприємця ОСОБА_4Б.), перерахування на таки й протягом 2010 року коштів у сумі 79135,78 Євро та 7300 Євро, а також витребування інформації (довідки) про рух коштів по такому рахунку (з зазначенням призначення платежу, адреса відправника-одержувача коштів та реквізитів рахунку, а також особи платника-одержувача таких коштів, від яких їх одержував та кому їх перераховував ОСОБА_4

Витребування зазначених даних дозволить встановити об’єктивну наявність в 2010 році у ОСОБА_4 спроможності повної сплати аліментів, зважаючи на надходження на його рахунок значних сум коштів в Євро, однак в цей період ним умисно та безпідставно було допущено прострочення щодо періодичності та сум сплаті аліментів.

По результатам виїмки вищевказаної інформації - провести повторний допит ОСОБА_4 на предмет факту та підстав відкриття ОСОБА_4 рахунку №26207010239000 в установі в ПАТ ‘Імексбанк’, на який протягом 2010 року були зараховані кошти у сумі 79135,78 Євро та 7300 Євро на предмет походження та призначення даних коштів, способу розпорядження ОСОБА_4 такими коштами (їх подальшого зняття/перерахування на інший рахунок) тощо, причин допущення у вказаний час прострочення сплати ним сум призначених судом аліментів, приховування факту наявності такої суми коштів від слідства.

У зв’язку з відсутністю факту одержання заявницею від ОСОБА_4 коштів, які були перераховані ним (згідно наданих ОСОБА_4 слідчому квитанцій) в якості переказів через установу ‘ПриватБанку’, зокрема згідно квитанції від 04.09.2010 року на суму переказу 300 грн. та Квитанції від 06.11.2010 року на суму 400 грн. - звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду Рівненської області для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до документів, які містяться в розпорядженні ПАТ КБ ‘ПриватБанк’ (33000, м. Рівне, вул. Відінська,8), зокрема на тимчасове вилучення з зазначеної банківської установи оригіналів вищевказаних квитанцій, підтвердження факту проведення таких проплат через відділення Банку, а також надання документів про факт зняття/одержання зазначених коштів та особи, яка їх зняла/одержала).

Витребування вказаної інформації дозволить дослідити правдивість повідомленої ОСОБА_4 інформації про факт перерахунку ним та ОДЕРЖАННЯ ОСОБА_5 сум коштів на утримання дитиною через установу ПАТ КБ ‘Приватбанк’, факт одержання яких я заперечую, оскільки для перерахунку сум аліментів мною був відкритий рахунок лише в ‘Ощадбанку’, реквізити якого були повідомлені ОСОБА_4 та державному виконавцю.

З Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області витребувати інформацію про всі факти звернень ОСОБА_5 (нині – ОСОБА_3С.), а також відділу ДВС Рівненського районного управління юстиції в Рівненський РВ УМВС України в Рівненській області в 2010-2013 рр. з приводу ухилення ОСОБА_4 від сплати призначеного йому судом аліментів на утримання його дитини – ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 ) та прийняте по таким фактам процесуальне рішення. Завірені належним чином копії відповідних звернень, матеріали їх перевірки і прийняті по ним процесуальні рішення – долучити до матеріалів даного кримінального провадження.

Витребування зазначених даних дозволить встановити характер та зміст (суть) показів ОСОБА_4 щодо причин несплати ним аліментів в 2010-2012 рр., слідчим шляхом дослідити такі обставини на предмет їх наявності, достовірності та об’єктивної спроможності вплинути на виконання ОСОБА_7 свого обов’язку по сплаті аліментів на утримання його доньки – ОСОБА_6

Провести допит в якості свідка державного виконавця (ів), якому(им) було доручено примусове стягнення аліментів з ОСОБА_4 в 2010-2013 рр. на предмет обсягу та характеру проведеної державним виконавцем роботи по примусовому стягненню з ОСОБА_4 аліментів на користь його доньки – ОСОБА_8, позицію боржника ОСОБА_4 з приводу виконання ним обов’язків боржника – повідомленням ним про місцезнаходження його майна, рахунків, коштів; переховування описаного державним виконавцем майна тощо. Приймаючи до уваги, що доступу до вищевказаної інформації я не маю, оскільки її розпорядником є відповідні державні органи та фінансові установи і останні можуть надати таку інформацію лише на запит слідчого/прокурора, або ж згідно Ухвали слідчого-судді, винесеної на підставі клопотання слідчого/прокурора по конкретному кримінальному провадженню (добровільно надати відповідні документи ОСОБА_4 бажання не виявив, в ході допиту про вищевказану інформацію показів не надав), я користуюсь своїми законними правами щодо подачі клопотання про проведення процесуальних (слідчих/розшукових) дій у формі подання даного клопотання.

Вказане клопотання, шляхом направлення якого слідчому заявниця реалізувала своє право на подання доказів слідству.

Однак зазначені в клопотанні дії не були проведені. В результаті заявниця вважає, що таким чином порушуються її права, а тому вона звернулася до суду з скаргою на дії слідчого та просить скаргу задовольнити в тому обсязі, про який було зазначено вище.

В судове засідання заявниця не з’явилася з поважних причин. Представник заявниці скаргу підтримав та пояснив суду про обставини, що описані в скарзі; та просить скаргу задовольнити.

Слідчий пояснила, що в даному кримінальному провадженні нею виконані всі слідчі дії, і вона не вбачає доцільності в проведенні інших дій, про які просить заявниця. За таких умов просить суд відмовити в задоволенні скарги.

Заслухавши пояснення учасників процесу та дослідивши матеріали справи суд вважає, що скарга підлягає до часткового задоволення.

Як встановлено в судовому засіданні, в провадженні СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області знаходиться кримінальне провадження №12013190180000192, відкрите за її заявою про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_4 за чю1 ст. 164 КК України, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вищевказаним номером 07 лютого 2013 року.

13 серпня 2013 року заявницею було подане клопотання від 12.08.2013 року на ім’я слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_1 щодо проведення процесуальних дій.

Згідно ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню (серед інших обставин) :

1)          подія кримінального правопорушення…;

2)          винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини….;

3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат.

Обов’язок доказування зазначених обставин покладається на слідчого та прокурора (ч.1 ст.92 КПК України).

Таким чином слідча, не маючи в своєму розпорядженні фактичних даних, які містять відомості про предмет доказування в справі, безпідставно відмовила в задоволенні заявленого клопотання про проведення процесуальних дій.

Згідно ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора :

7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій – особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені ч.1 ст.303 КПК можуть бути подані особою протягом 10 днів з моменту прийняття рішення. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Копію оскаржуваної постанови від 16.08.2013 року заявниця одержала особисто у слідчого під розписку 19 серпня 2013 року, тому дана скарга була подана з дотриманням строку її оскарження.

За наведених вище обставин вважаю, що пункти 2.1, 2.3, 2.4, 2.6, 2.13 прохальної частини скарги підлягають до задоволення. В задоволенні решти частини скарги слідчий-суддя не вбачає підстав, оскільки отримані відомості не відносяться до предмету доказування.

Керуючись ст.ст. 303-307 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Скаргу потерпілої ОСОБА_3 на рішення слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області ОСОБА_1 про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій (кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013190180000192 від 07.02.2013 року) – задовольнити частково.

Зобов’язати слідчого СВ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області вчинити певні дії (кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013190180000192 від 07.02.2013 року), зокрема провести процесуальні (слідчі) дії, спрямовані на встановлення обставин, що підлягають доказуванню по даному кримінальному провадженню, зокрема :

1.          Звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду Рівненської області для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до речей та документів, зокрема на витребування з Державної податкової інспекції у Рівненському районі Головного управління Міндоходів у Рівненській області (33000 м. Рівне, вул. Відінська, 8) матеріалів особової справи фізичної особи-підприємця ОСОБА_4, а також примірників поданих ним звітних документів, які стосуються факту та результатів здійснення ОСОБА_4 діяльності в якості фізичної особи-підприємця протягом 2010-2013 р.р.; відомості про відкриті за період часу з 2010 року по даний час ОСОБА_4 рахунки у банківський установах (поточні, розрахункові, валютні тощо). За результатом одержання інформації про відриті ФОП ОСОБА_4 рахунки в банківських установах – звернутися з клопотанням до Рівненського районного суду для отримання дозволу (Ухвали) суду на тимчасовий доступ до документів, які стосуються факту відкриття таких рахунків, наявності надходження на такі коштів та факту зняття/перерахунку коштів з таких за період часу з 01.01.2010 року по даний час.

2.          У зв’язку з наданням інформації ОСОБА_4 Рівненському міському суду щодо наявності в нього трудових відносин з ТОВ ‘Блок’ з травня 2012 року (копія Довідки додається під №1) - витребувати з управління Пенсійного фонду у Рівненському районі інформації про факт відображення у звітних документах ТОВ ‘Блок’ (код ЄДРПОУ 13993563), поданих до пенсійного фонду факту працевлаштування ОСОБА_4, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 в 2012-2013 р.р., сплати останньому зарплати (її розміру), сплати товариством загальнообов’язкових платежів до бюджету – відрахувань з заробітної плати ОСОБА_4 до вказаного фонду.

3.          Витребувати з ТОВ ‘Блок’ (м. Рівне, вул. смт. Клевань, вул. Замкова,3) інформацію про факт та час працевлаштування ОСОБА_4, суму виплаченої йому заробітної плати, а також суму сплачених загальнообов’язкових платежів, пов’язаних з працевлаштуванням ОСОБА_4 на товариство в 2012-2013 рр. (копія довідки про факт роботи ОСОБА_4 на ТОВ ‘Блок’, наданої ним Рівненському міському суду, додається).

4.          Витребувати з Рівненської митниці Міндоходів (33028 м. Рівне, вул.Соборна, 104) інформацію про митне оформлення в зоні діяльності Рівненської митниці ОСОБА_4 транспортних засобів, ввезених ним з-за кордону на територію України (з зазначенням виду, кількості та вартості транспортного засобу) за період часу 2009-2013 р.р. За результатами одержання інформації про факти ввезення ОСОБА_4 на територію України автомобілів – встановити їх власників та допитати на предмет набуття ними права власності на автомобілі (факт та обставини їх передачі (продажу, дарування тощо) від ОСОБА_4 протягом 2010-2013 р.р.

5.          Провести допит в якості свідка державного виконавця (ів), якому(им) було доручено примусове стягнення аліментів з ОСОБА_4 в 2010-2013 рр. на предмет обсягу та характеру проведеної державним виконавцем роботи по примусовому стягненню з ОСОБА_4 аліментів на користь його доньки – ОСОБА_8, позицію боржника ОСОБА_4 з приводу виконання ним обов’язків боржника – повідомленням ним про місцезнаходження його майна, рахунків, коштів; переховування описаного державним виконавцем майна тощо.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя                                                                       Красовський О.О.

Дата ухвалення рішення30.08.2013
Оприлюднено26.12.2017
Номер документу71215850
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення слідчих (розшукових) дій (кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013190180000192 від 07.02.2013 року

Судовий реєстр по справі —570/3885/13-к

Ухвала від 30.08.2013

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О. О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні