Рішення
від 15.11.2017 по справі 359/6524/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/2316/2017

Справа № 359/6524/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2017 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.,

при секретарі - Степаненко А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Борисполі Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В :

23.08.2017 року позивач ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_2 звернулася до Бориспільського міськрайонного суду Київської області з позовною заявою, вимоги якої після усунення недоліків були уточнені, та відповідно просить суд: визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на земельні ділянки: -площею 4,0732 га в адміністративних межах Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виготовленого на підставі розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації від 18 липня 2005 року №403, яка надавалась ОСОБА_3, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1; -площею 2,8760 га в адміністративних межах Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_2, виготовленого на підставі розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації від 23 січня 2006 року №48 (кадастрові номери НОМЕР_3, НОМЕР_4), яка надавалась ОСОБА_4, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_2( а.с.2-4, 45-47).

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її матір ОСОБА_4. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається, у тому числі, із земельної ділянки площею 2,8760 га у землі, яка розташована на території Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на яку спадкодавець оформила технічну документацію та виготовила державний акт, але не встигла його отримати та зареєструвати своє право власності на вказану земельну ділянку, з незалежних від її волі причин - смерті. Позивач, як рідна дочка, є спадкоємцем першої черги за законом, та в установленому законом порядку в шестимісячний строк після відкриття спадщини подала до Бориспільської районної державної нотаріальної контори письмову заяву про прийняття спадщини. Крім неї, спадкоємцем першої черги за законом також є рідна сестра ОСОБА_5, яка пропустила строк для прийняття спадщини та подала до нотаріальної контори заяву про те, що поновлювати строк для прийняття спадщини не збирається та не заперечує про отримання позивачем свідоцтва про право на спадщину. Крім того зазначила, що її мати ОСОБА_4 за життя, у зв'язку із хворобою, не оформила спадщину, яка відкрилася після смерті її матері, баби позивача, ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1. Стверджує, що її мати на час смерті ОСОБА_3 була зареєстрована та проживала з останньою в спадковому будинку та прийняла спадщину шляхом проживання із спадкодавицею, у відповідності до ст. ст.1268 ЦК України. Після смерті ОСОБА_3 також відкрилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 4,0732 га у землі, розташованої на території Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, на яку остання оформила технічну документацію для виготовлення державного акту, але не встигла отримати Державний акт , оскільки був виготовлений після її смерті. Позивач вказує, що не має змоги отримати правовстановлюючі документи на земельні ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на своє ім'я, так як її покійна мати за життя не завершила оформлення документів на спадкове майно. З цих підстав, нотаріус не може видати їй Свідоцтва про право на спадщину за законом на вказані земельні ділянки.

У судове засідання позивач та представник позивача ОСОБА_2 не з'явилися, надали суду заяву, в якій просили проводити розгляд справи без їхньої участі, позов підтримують та просять його задовольнити.

Представник відповідача, Бориспільської райдержадміністрації, у судове засідання також не з'явився, направив суду заяву, в якій просив розглянути справу за відсутності представника райдержадміністрації, при розгляді справи покладаються на думку суду та просять винести рішення на підставі наявних у справі документів.

Дослідивши подані заяви, матеріали даної цивільної справи, копію спадкової справи №203/2013 після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню, за наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 73 роки померла баба позивача ОСОБА_3, про що 08 вересня 2008 року зроблено відповідний актовий запис за № 52, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 виданим виконкомом Старівської сільради Бориспільського району Київської області(а.с.5).

Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається в тому числі із земельної ділянки площею 4,0732 га у землі, розташованої на території Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 59 років померла мати позивача ОСОБА_4, про що ІНФОРМАЦІЯ_2 складено відповідний актовий запис № 54, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6, виданим 11 грудня 2012 року виконавчим комітетом Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області( а.с.10).

Після її смерті відкрилась спадщина в тому числі на земельну ділянку площею 2,8760 га,, яка розташована на території Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастрові номери -НОМЕР_3 та НОМЕР_4.

Встановлено, що позивач є рідною дочкою спадкодавиці ОСОБА_4, та рідною онукою -ОСОБА_3, що підтверджується відповідними свідоцтвами про народження та свідоцтвом про укладення шлюбу (а. с. 35-38), та в установленому законом порядку прийняла спадщину, яка залишилась після смерті ОСОБА_4 за законом, оскільки заповіт остання не складала, що підтверджується копією спадкової справи № 203 за 2013 та витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с. 11-39). Інший спадкоємець за законом, сестра позивача ОСОБА_5, відмовилась від прийняття спадщини за законом після смерті матері та не заперечує про отримання позивачем свідоцтва про право на спадщину, подавши відповідну письмову заяву до нотаріуса (а.с.20).

Відомості про інших спадкоємців, як за законом так і за заповітом, які прийняли спадщину, в матеріалах дослідженої спадкової справи відсутні (а. с. 11-39).

З листа № 5/01-16 від 10.01.2016 року Бориспільської районної державної нотаріальної контори вбачається, що після смерті ОСОБА_3 в період з 07.09.2008 року по даний час, спадкова справа не заводилася (а.с. 53).

Проте, спадщину після смерті ОСОБА_3, прийняла її дочка ОСОБА_4, шляхом проживання із спадкодавицею, що підтверджується довідкою Старівської сільради № 823 від 03.11.2016( а.с.9), однак, у зв'язку з хворобою, не завершила оформлення документів на зазначене вище спадкове майно.

Судом також встановлено, що спадкодавцями, ОСОБА_3 та ОСОБА_4, за життя було розпочато оформлення права власності на вказані земельні ділянки, проте державні акти були виготовлені вже після їхньої смерті (а. с. 7, 21).

Так, на ім'я спадкодавиці ОСОБА_3 на підставі розпорядження Бориспільської райдержадміністрації № 403 від 18.07.2005 р. було виготовлено державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільського господарського виробництва площею 4,0732га, розташованої на території Старівської сільської ради Бориспільського району (а.с. 7).

На ім'я спадкодавиці ОСОБА_4 на підставі розпорядження Бориспільської райдержадміністрації № 48 від 23.01.2006р. та технічної документації із землеустрою було виготовлено державний акт на право власності на земельну ділянку площею 2,8760 га, яка розташована на території Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастрові номери -НОМЕР_3 та НОМЕР_4( а.с. 21, 24-34).

Також встановлено, вказані державні акти на право власності на земельні ділянки, виготовлені на ім'я ОСОБА_3 та на ім'я ОСОБА_4 не видавалися, а тому в книгах записів реєстрації державного акту на право власності на землю та на право постійного користування на землю, договорів оренди землі відсутній запис про їхню державну реєстрацію.

З цих причин, державний нотаріус Бориспільської державної нотаріальної контори не може видати свідоцтво про право на спадщину на зазначені земельні ділянки, що належали ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за життя( а.с.7,21). А тому порушене право позивача підлягає визнанню в судовому порядку.

З урахуванням викладеного встановлено, що спір щодо спадкового майна відсутній.

Встановлено, що земельна ділянка площею 4,0732га, дійсно входить до складу земельної частки(паю), яка надавалася ОСОБА_3, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку(пай) серії НОМЕР_7( а.с.6). Зокрема, земельна ділянка площею 2,8760 га, кадастрові номери -НОМЕР_3 та НОМЕР_4, також входить до складу земельної частки(паю), що надавалася ОСОБА_4 відповідно до сертифікату на право на земельну частку(пай) серії НОМЕР_8(а.с.34).

За змістом ст. ст. 1216, 1218 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 1268 Цивільного кодексу України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

На підставі викладеного, суд дійшов до висновку, що позивач ОСОБА_1, яка прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_4, в тому числі з моменту відкриття спадщини набула право власності в порядку спадкування за законом на зазначені в позовній заяві земельні ділянки, одну з яких, в свою чергу померла ОСОБА_4 успадкувала після смерті матері - ОСОБА_3

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 61, 88, 209, 212, 214, 215 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на земельні ділянки:

-площею 4,0732 га в адміністративних межах Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виготовленого на підставі розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації від 18 липня 2005 року №403, яка надавалась ОСОБА_3, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1;

-площею 2,8760 га в адміністративних межах Старівської сільської ради Бориспільського району Київської області з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_2, виготовленого на підставі розпорядження Бориспільської районної державної адміністрації від 23 січня 2006 року №48 (кадастрові номери НОМЕР_3, НОМЕР_4), яка надавалась ОСОБА_4, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_2.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга Апеляційному суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя І.В.Муранова-Лесів

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення15.11.2017
Оприлюднено26.12.2017
Номер документу71220406
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —359/6524/17

Рішення від 15.11.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Рішення від 15.11.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 28.09.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 29.08.2017

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні